Ana SayfaBankacılıkBankalar bunun için yarışıyor!---

Bankalar bunun için yarışıyor!

5 / 10
Bankalar bunun için yarışıyor!
04 Şubat 2016 - 14:19 www.finansgundem.com

KOBİ'LERDE DURUM NE?

Bankacılara göre KOBİ bankacılığıyla bireysel bankacılık fiyat duyarlılığı konusunda birleşiyor. Son dönemde büyük- küçük her bankanın KOBİ segmentini hedef alması ve bu alana yapılan yatırımlar,

farklı ürünler son 5 yılda küçük işletmelerin çalıştığı banka sayısını artırdı. Oliver Wymann'ın araştırmalarına göre Türkiye'de KOBİ'ler, ortalama 3-4 banka ile finansal işbirliği kuruyor.

KOBİ tarafında çalışılan banka sayısını artıran ana faktör, şirketin farklı bankalardaki kredi limitlerinin varlığı. Burak Tansan, "Acil ihtiyaç durumunda hızlı servis veren banka tercih edilirken diğer durumlarda maliyeti daha uygun olan bankayla iş yapılması kolaylık sağlıyor" diyor. Bu tablo aslında bankalar açısından risk yönetimi anlamında en avantajlı durum, çünkü böylece bir KOBİ müşterisinin kredi hacminden alınan pay ve risk piyasada paylaşılıyor.

Ancak burada KOBİ'lerin dikkatli olması gereken noktalar da yok değil... Akbank KOBİ Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, "Mikro işletme ve esnaf olarak adlandırılan küçük işletmelerin ticari döngüleri daha sınırlı oluyor ve muhasebe ihtiyaçlarını çok da profesyonel olmayan yöntemlerle ya kendileri görüyor ya da muhasebecilerden hizmet alıyorlar. Özellikle bu tip müşterilerin çalıştıkları banka sayısı artıkça nakit akışlarını, ödemelerini, para giriş- çıkışlarını kontrol etmeleri güçleşiyor" diyor.

Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber de az sayıda bankayla çalışmanın KOBİ'ler için hizmet bedeli- aidat tarzı maliyetleri kısmak açısından avantaj sağlayabileceğine değiniyor. Ama Karabiber, KOBİ'lerin birlikte çalıştıkları müşterilerinin banka tercihlerinin de bu çeşitliliği artırdığına dikkat çekiyor.

Bu segmentte rekabet her ölçekteki banka için halen sürüyor. Örneğin toplam kredi portföyünün yüzde 88'ini tarım, esnaf, işletme, KOBİ ve kurumsal krediler oluşturan Şekerbank'ın genel müdür yardımcısı Orhan Karakaş, KOBİ müşteri sayılarını artırmak kadar bu müşterilerin kredi portföylerindeki payını artırmayı ve ana bankalarından biri olmayı istediklerini açıklıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster