BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD'den Rus bankalarına 'enerjide' izin----

ABD'den Rus bankalarına 'enerjide' izin

ABD'den Rus bankalarına 'enerjide' izin
30 Nisan 2024 - 08:35 www.finansgundem.com

Ukrayna savaşı sonrasında Rusya'ya birçok konuda yaptırım uygulayan ABD, enerji sektöründe Rus bankalarıyla işlemlere izin verdi.

ABD hükümeti, enerji sektöründe yaşanan çekişmelerin hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla Rusya'dan bankalarla işlem yapılmasına izin veren genel lisansın süresini kasım ayına kadar uzattı.

Amerikan Hazine Bakanlığı’nın verdiği bu genel lisans kapsamında, “Otkritie”, “Sovcombank”, “Sberbank”, VTB, “Alfa-Bank”, “Rosbank”, “Zenit”, “Bank St. Petersburg” ve Rusya Merkez Bankası da dahil olmak üzere belirtilen bankalarla enerji ile ilgili tüm işlemler 1 Kasım 2024 tarihine kadar serbest bırakıldı.

Ukrayna’daki özel operasyonun başlamasından bu yana ABD, özellikle finans kuruluşları olmak üzere birçok Rus hukuki kişiliğe karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Ancak Amerikan Hazine Bakanlığı, enerjiyle ilgili işlemleri sınırlamaların etkilediği bazı yapılarla yapılmasına baştan izin vermişti.

Gazetemru'da yer alan habere göre, önceki genel lisans düzenlemelerinde “enerjiyle ilgili” teriminin, petrol dahil olmak üzere, ham petrol, doğalgaz, LNG, petrol ürünleri, kömür, odun ve uranyumun keşfi, üretimi, işlenmesi, sıvılaştırılması, gazlaştırılması, regazlaştırılması, dönüştürülmesi, zenginleştirilmesi, imalatı, taşınması veya satın alınması anlamına geldiği açıklanmıştı.

Dünya genelindeki diğer zararları önlemek

Washington defalarca, uygulanan kısıtlamaların amacının Moskova’nın ham madde satışlarından gelir elde etmesini engellemek olduğunu, ancak aynı zamanda dünya genelindeki diğer zararları önlemek olduğunu belirtti. Ne var ki, bu hedefe ulaşmak mümkün olmadı.

Avrupa’nın ana yakıt ithalatçısı olmasına rağmen Rusya’dan petrol ve gaz alımını azalttı, ancak Rusya dostane ülkelere yapılan sevkiyatları artırarak bu durumu dengelemeyi başardı. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’a göre, geçen yıl Moskova bu ülkelerdeki petrol ihracat payını yüzde 86’ya, petrol ürünleri ihracatını ise yüzde 84’e çıkardı.

Rus bankalara dost ülke darbesi

 

Rus bankaları değerli maden rezervlerini azalttı

 

Rus bankalarının kârı yüzde 40 arttı

 

Yaptırımlara rağmen Rus bankalarında bilanço rekoru

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)