BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYaptırımlara rağmen Rus bankalarında bilanço rekoru----

Yaptırımlara rağmen Rus bankalarında bilanço rekoru

Yaptırımlara rağmen Rus bankalarında bilanço rekoru
31 Ocak 2024 - 17:06 www.finansgundem.com

Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar pek işe yaramışa benzemiyor. Batılı medya kuruluşu Financial Times’ın haberine göre Rus bankaları finansal krizlere karşı dirençli hale geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rus bankaları, geçen yıl, devlet sübvansiyonlu mortgageları ürünlerini satın almalarının yanı sıra ülkeden çıkan Batılı şirketler tarafından satılan varlıkların satın alınmasıyla finansman işlemlerinde oluşan patlamalar sayesinde rekor bilançolar bildirdi

İngiltere merkezli medya kuruluşu Financial Times’ın haberine göre, Rusya Merkez Bankası (CBR) salı günü yayınlanan bir raporda, Rus finansal sistemini izole etmeyi amaçlayan katı uluslararası yaptırımlara rağmen, Rus bankalarının 2023'te bir önceki yıla göre yaklaşık 16 kat artışla 3,3 trilyon ruble (37 milyar dolar) kâr ürettiğini açıkladı.

CBR'nin bankacılık düzenleme departmanı başkanı olan Alexander Danilov, performansın "biraz sürpriz" olduğunu söyledi. Düzenleyici kurum mart, kârların daha mütevazı olacağını ve yalnızca "1 trilyon rubleyi (11 milyar dolar) aşabileceğini" tahmin etmişti.

Rekor kârlar, ABD ve Avrupa'nın ticari kısıtlamaları ve diğer cezai tedbirler yoluyla Rus finans sistemine zarar verme çabalarına rağmen, Rus ekonomisinin görece dayanıklılığının göstergesi niteliğinde. IMF salı günü yaptığı açıklamada, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 büyüyeceğini tahmin ettiğini ve bunun ekim ayında beklenenden iki kat daha hızlı olacağını söyledi.

Ülkenin bankacılık sektörünün büyük bir kısmı ile uluslararası bankalararası ödeme sistemi Swift arasındaki bağ kesildi. Batı sermayesi Ukrayna'daki savaşın bir sonucu olarak Rus finans kurumlarına oldukça sınırlı bir erişim hakkı tanıyor ve bazı alanlarda hiçbir erişim hakkı sağlamıyor.

Rus mortgage ürünlerindeki %34,5’lik artış, ülkede tüketici talebini canlandırmak için tasarlanan cömert bir hükümet teşvik programının sonucu. Bu artış aynı zamanda banka bilançolarındaki sıçramanın da başlıca nedeniydi. Sübvansiyonlu mortgagelar yeni konut kredilerinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

CRB’nin politika faiz oranlarının %7,5 olduğu temmuz ayından itibaren uygulanan beş faiz artışının ardından ülkedeki politika faizleri %16 seviyesine kadar ulaştı. Ülkedeki politika faizleri Ukrayna’nın işgalinin hemen ardından ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %20’ye yaklaşıyor.

Rusya mortgage piyasasındaki genel Faiz oranları yaklaşık %14 seviyesinde olsa da, sübvansiyonlu konut kredileri yüzde 8'e ve genç aileler içinse yüzde 6'ya kadar inebiliyor. Aradaki farksa devlet bütçesinden karşılanıyor.

CBR'nin raporuna göre, Rus vatandaşları programın yaz aylarının ötesine uzatılmayacağı korkusuyla veya rublenin devalüasyona maruz kalacağı telaşıyla hızlı bir şekilde paralarını gayrimenkule yatırmak için mortgage kredisi almaya çalışıyor.

Merkez bankacı yöneticileri ve düzenleyici kurumlar sübvansiyonlu kredilerin ters etki yarattığını, konutları daha erişilebilir hale getirmek ve talebi canlandırmak isterken bunun yerine konut fiyatlarını aşırı yükselttiklerini dile getiriyorlar.

Rusya’daki kredi patlamasına katkıda bulunan diğer bir faktör de yaptırımlar nedeniyle satılmak zorunda kalan veya devlet tarafından kamulaştırılan uluslararası şirketlerinin varlıklarını satın alanlara sağlanan krediler.

CBR raporuna göre, bankaların toplam kurumsal kredi portföyü 2023'te yüzde 20'den fazla büyüdü ve Rusya'dan ayrılan yabancı şirketlerle yapılan anlaşmalarla ilgili 500 milyar ruble yeni kredi verildi.

Raporda, düzenleyici kıstaslarının gevşetilmesi ve para biriminin ciddi miktarda yeniden değerlenmesi sayesinde bankaların sermayelerinde ve bilançolarında risk maliyetlerinin düştüğü belirtildi.

Eski bir CBR çalışanı olan Alexandra Prokopenko FT’deki açıklamasında, “Bankacılık sektörü istikrarlı görünüyor ve şu anda herhangi bir uyarı işareti görmüyorum. Sektör yeniden para biriktiriyor. Rus ekonomisi yeni bir uluslararası şokla karşı karşıya kalırsa konuşlandırılabilecek sermaye tamponlarına sahip olacak ve hükümet Finans sistemini kurtarmak için para harcamak zorunda kalmayacak” dedi.

Rusya'da sahte bilgi yayanların varlıklarına el koyulacak

 

Dijital rublenin deneme sürecine 17 banka daha katılıyor

 

NATO'nun askeri tatbikatı Rusya için tehdit

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)