Ana SayfaRöportajlarUzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok---

Uzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok

9 / 11
Uzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok
12 Mart 2014 - 08:50 www.finansgundem.com

“TÜRKİYE, YATIRIM PİYASASI DEĞİL, DAHA ÇOK GELİŞTİRME PİYASASI”

-Avrupa’nın en iyi 10 şehri arasında 4. olan İstanbul neden 7. sıraya geriledi?

Didem Erendil Tüzer: İstanbul’un Avrupa’nın en iyi şehirleri sıralamasında geriye düşmüş olmasının en önemli sebebi, gayrimenkul arzının çok az olması. Çünkü uluslararası standartlarda yatırım yapılabilir gayrimenkuller, ticari gayrimenkuller Türkiye’de çok sınırlı ve bu zaman zarfında, geçen seneden itibaren en fazla birincil pazarlar yatırım gördü. Londra, Paris ve en önemli 5 Alman şehrine bakacak olursak, buralarda yatırım yapılabilir gayrimenkuller mevcut, üstelik daha likit bir pazar. O yüzden farklı şehirler İstanbul’un önüne geçti. Bir de geçen seneden farklı olarak çok aşağılarda görülen pazarlar bu sene üste çıktılar. Mesela Dublin’e ilgi bu sene tekrar başladı. İspanya da aynı şekilde. Avrupa’da ciddi bir yatırım artışı var. 2008 krizinden beri ticari gayrimenkul yatırım alanında en iyi geçen sene oldu. Ciddi yatırımlar arttı ve kredinin de arttığını hissedebiliyoruz. Özellikle yatırımcılar bu birincil pazarlar için çok daha kolay fonlama bulabiliyorlar.

Oysa İstanbul’a ya da Türkiye’ye baktığımızda, yatırım piyasası değil, daha çok geliştirme piyasası olduğunu görüyoruz. İstanbul, geliştirme piyasası olarak önemli bir şehir. Yine ilk 10’nun içerisinde ama var olan yatırımlar açısından farklı şehirler öne geçmiş durumda.

Ofis örneğinden gidecek olursak; bir ofis yapıldığında yabancı yatırımcının baktığı en önemli kriterlerden biri mülkiyet yapısıdır. Sizin karşınızda tek bir mal sahibi olduğunda tüm binayı satın alma şansınız var. Ama siz yaparken, konut gibi kat kat sattığınız zaman bu yabancı yatırımcı için yatırım yapılabilir kategorisinden çıkmış oluyor. Diğer taraftan da iç pazarda böyle bir talep olduğu kuşkusuz. Son yapılan ofislerin yabancı yatırımcıların yatırım yapabilecekleri düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Bu pazar, yabancı yatırımcılar gidip geldikçe, ilişkiler ilerledikçe iyiye doğru gidecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster