Ana SayfaRöportajlarUzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok---

Uzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok

8 / 11
Uzun vadeli düşünen yatırımcı için sıkıntı yok
12 Mart 2014 - 08:50 www.finansgundem.com

“2013 YILINDA EN ÖNEMLİ OYUNCULAR ORTA DOĞU'LULAR”

-Yatırımcılar nerelerden geliyor?

Didem Erendil Tüzer: Türkiye gayrimenkul yatırım piyasasının son 10 yılına baktığımızda Avrupalı yatırımcıların hakimiyetini görebiliyoruz. Avrupalı yatırımcılar içerisinde Hollanda, Almanya ve İngiltere başı çekiyor. Bu ülkelerin dışında Orta ve Doğu Avrupa merkezli yatırımcılar büyüme stratejileri içerisinde Türkiye’yi de değerlendirmeye başladı.

Son yıllarda Avrupa dışında farklı pazarlardan da Türkiye’ye ilgi artmaya başladı. Bunun başında Orta Doğu Bölgesi geliyor. Körfez'den özellikle Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Abu Dabi başta olmak üzere bölgeden Türkiye’ye hem devlet fonları seviyesinde hem de aile yatırım ofisleri olarak artan bir ilgi gözlemliyoruz. Hem coğrafi hem de kültürel yakınlık bu bölgeden kurumsal ve bireysel yatırımcıları Türkiye’ye hızla çekiyor.

Orta Doğu'nun yanı sıra Azerbaycan ve Rusya’dan da artan bir ilgi görmekteyiz. Ayrıca yeni pazarlar olan Asya-Pasifik Bölgesi'nden Singapur ve Çin başta olmak üzere özellikle devlet fonları Türkiye ile ilgilenmeye başladı. GIC’nin Türkiye’ye Rönesans ortaklığı ile girişi, bölge yatırımcıları için önemli bir endikasyon teşkil etti. Bu yatırımcıların gelişini ben çok önemsiyorum çünkü Avrupa’daki birincil pazarlara baktığımızda bu fonlar Orta Doğu yatırımcıları ile birlikte 2013 yılında en önemli oyuncular olarak ortaya çıktılar.

Bunların yanı sıra özellikle 2013 yılında ikinci kredi notu artışını takiben küresel emeklilik fonlarının Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını görüyoruz. Kuzey Amerika ve Kanada fonları kendi bölgelerinde yatırımların doyuma ulaşması ile Türkiye’yi de içine alan Avrupa bölgesi içerisinde yatırımlarını artırmaya başladı. Bu fonların yakın gelecekte Türkiye için önemli sermaye alternatifleri olacaklarını düşünüyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster