Ana SayfaFinans KulisUstalardan önemli tavsiyeler---

Ustalardan önemli tavsiyeler

5 / 7
Ustalardan önemli tavsiyeler
04 Eylül 2014 - 08:52 www.finansgundem.com

Tiryaki Agro Yönetim Kurulu Başkanı/Ahmet Tiryakioğlu

1,5 milyar dolar cirolu Türkiye’nin en büyük tarım ticaret holdinginin yönetim kurulu başkanı Ahmet Tiryakioğlu yatırım felsefesini bilgi, tecrübe, cesaret, inisiyatif almak ve iyi bir fizibilite olarak özetliyor. “Akıl akıldan üstündür. Her fikrin bir değer olduğuna inanırım. Bu nedenle yakın çevremde ve özellikle de ailemde tecrübesine ve bilgi birikimine inandığım insanların fikrine sıklıkla başvururum” diyor. 34 yıl önce Gaziantep’te küçük bir mercimek işleme tesisinden bugün dünya çapında 500 milyon dolar ihracat yapan bir tarım devi inşa eden Tiryakioğlu, bugüne kadar yaptığı en iyi yatırımın “bilgi ve doğru insanlar” olduğuna inanıyor.

Tiryakioğlu, genç girişimcilere ısrarla bilgiye yatırım yapmalarını öneriyor: “Her ne iş yapıyor olursanız olun, bilgi birikiminin ve katma değere sahip bir girişimin başarıda kritik iki faktör olduğuna inanıyorum. Tecrübe çok pahalı bir birikimdir. Bu nedenle öncelikli olarak yatırımımı bilgiye yapardım. Teknoloji geçicidir ama bilgi her zaman kalıcıdır.”

Sadece paranın üzerine inşa edilen iş fikirlerini ise ‘en riskli yatırım’ olarak görüyor. Tavsiyesi ise, hangi sektör veya yatırım alanı olduğu önemli değil, geleceğe dönük katma değeri ve bilgi değeri yüksek yatırımlar yapılması yönünde. “Risk, iş dünyasında aklını kullanabilenler için fırsat doğurur” diyor Tiryakioğlu ve ekliyor : “Sadece risk, hüsran da getirebilir. Önemli olan risk ile fırsatı yan yana değerlendirebilmek.”

İş fikriniz var veya şirketinizi kurdunuz, büyümek istiyorsunuz… 2010’da dünyanın en büyük özel sermaye fonlarından Invstcorp ile ortaklık kuran Tiryakioğlu bu aşamadaki girişimciler için kritik bir ipucu veriyor: “Dünya yakın zamanda hızla değişecek. Küçülen dünyada, coğrafyalar artık birbirine çok yaklaştı. Yatırımın yeri sadece maliyet analizini etkileyebilir ama bu çağda her şey yeni bir şeye sebep olduğu için sebep-sonuç ilişkisi de coğrafyalardaki yatırımların durumunu belirleyecek.” Şu anda yatırım için cazip coğrafyalar gelişen ülkeler olarak görülüyor. Tiryakioğlu da aynı fikirde ancak hammadde ve kaynak noktasında keşfedilmemiş Afrika bölgesini özellikle işaret ediyor.

Tiryakioğlu’ndan yatırımcı ve girişimcilere son bir uyarı: “Bilgi, yeterli alt yapı, cesaret, ekip ve güvenin olmadığı yatırımlara asla girmeyin.”  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster