BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHSBC’nin yeni CEO’sunu hangi riskler bekliyor?----

HSBC’nin yeni CEO’sunu hangi riskler bekliyor?

HSBC’nin yeni CEO’sunu hangi riskler bekliyor?
02 Mayıs 2024 - 17:22 www.finansgundem.com

Beş yıl boyunca görece başarılı bir yönetim sürdüren HSBC CEO’su Noel Quinn ilk çeyrek bilanço açıklaması sırasında emekliliğini açıkladı. Quinn’in yerini alacak CEO’nun görevi ise kolay olmayacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük bir şirketlerin CEO’larına asla bilanço açıklaması sırasında istifalarını bildirmemeleri tavsiye edilir. Bunun en önemli sebebi ise bilançoların CEO’nun kararını hiçbir şekilde haklı çıkarmayacağı gerçeğidir:

Eğer bilanço verileri kötüyse bu CEO’nun bıraktığı mirası berbat eder. Rakamlar iyiyse de hisse senetleri yükselir ve yatırımcılar CEO’nun gidişini kutluyormuş gibi görünür.

Financial News’in haberine göre HSBC’nin emekliliğini açıklayan CEO’su Noel Quinn için de benzeri bir senaryo söz konusu. Quinn’in görevinden ayrılacağını açıklaması İngiltere bankasının beklentilerin üzerindeki ilk çeyrek bilançosuna eşlik etti. Bankanın hisse senetleri fırladı. Ancak yatırımcılar Quinn’in gidişinden ziyade bankanın bilanço verilerine tepki gösteriyordu.

Quinn dev bankanın tepesinde geçirdiği çok zorlu beş yıl boyunca iyi bir iş çıkarmış gibi gözüküyor. HSBC’yi pandemi boyunca yöneten Quinn HSBC’yi Asya’ya yaklaştırdı ve bu sırada ciddi maliyet kesintileri gerçekleştirdi. CEO ayrıca bankanın en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi Ping An’in bankanın Asya’daki işletmesinin bölünmesi çağrılarıyla da mücadele etti.

Quinn yönetimindeki HSBC, Fransa, Kanada ve Arjantin birimleri dahil olmak üzere bir dizi ülkeden çekildi ve aşırı genişleyen bankanın basitleştirme sürecini devam ettirdi. CEO’nun muhalifleri ise Quin’in tıpkı selefleri gibi HSBC’nin boğucu bürokrasisinden ve modası geçmiş süreçlerinden kaynaklanan iç karmaşayı azaltmak için çok az şey yaptığından şikayet ediyor.

Noel Quinn’in yerini kim alacak?

HSBC Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tucker, Quinn’in beklenmedik istifa kararının iyi zamanlanmış olduğunu ve bir dönüşüm sürecinin sonuna gelindiğini söyledi. Quinn’in istifasının bankacılık, piyasalar ve varlık yönetimi de dahil olmak üzere HSBC’nin ana birimleri için herhangi bir strateji değişikliğine işaret etmesi beklenmiyor.

Tucker aynı zamanda üç CEO’nun strateji belirlemesinde kilit rol üstlenen güçlü bir başkan figürü. Buna ek olarak, Quinn'in yerini almaya aday olarak gösterilen banka içi isimlerden birisi de geçen yılın başında bankanın finans direktörü olan ve daha öncesinde HSBC’nin küresel bankacılık ve piyasalar eş başkanlığını yapan Georges Elhedery.

Diğer bir aday ise Elhedery’nin terfisinden bu yana bankacılık ve piyasalar biriminin tek başkanı olan eski JPMorgan bankacısı Greg Guyett. 2020’deki sarsıntılı sürecin ardından Guyett yönetiminde yatırım bankası istikrarlı bir dönem geçirdi. Guyett rakipleri geri adım atsa bile son aylara kadar işe alımları devam ettirdi. HSBC’nin geçen yıl Silicon Valley Bank’in İngiltere kolunu satın alması ve teknoloji sektöründe güç kazanması da Guyett’in elini güçlendiriyor.

Ancak HSBC’nin en büyük sorunları Çin ekonomisine olan bağlılığı ve Çin ile Batı arasındaki ilişkilerin gerginliği. Tucker HSBC’nin ilk Çinli CEO’sunu seçmesi ve banka içerisinden bir aday olan Asya Pasifik eş başkanı ve bir dönem Çin biriminin küresel piyasalar ve bankacılık başkanı olan David Liao’yu ataması da mümkün.

CEO koltuğuna kim oturursa otursun bocalayan bir Çin ekonomisi ve HSBC’nin riskli gayrimenkul yatırımları nedeniyle daha fazla kayıpla karşı karşıya kalabilir. Dahası Çin’in Tayvan üzerine egemenlik iddialarını savunmak konusundaki tehditlerini gerçeğe dönüştürme ihtimali HSBC’yi çok daha zor bir duruma sokacak. Quinn tüm bu riskleri halefine bırakmış olmaktan memnun olabilir.

HSBC CEO’sundan sürpriz istifa

 

HSBC, Arjantin'den çıkıyor

 

HSBC'nin Kanada birimi, Royal Bank of Canada'ya satıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)