BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağının planı tek çocuk----

Z kuşağının planı tek çocuk

Z kuşağının planı tek çocuk
10 Mayıs 2024 - 16:11 www.finansgundem.com

ABD’de Z kuşağı üyelerinin gelecek planlarında tek çocuktan fazlası yok.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Z kuşağı yalnızca bir çocuk sahibi olmayı planlıyor ve bu giderek yaşlanan nüfus için oldukça kötü bir haber anlamına geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, aile fotoğrafları bugünlerde biraz daha az kalabalık görünebilir. Genç yetişkinlerin tek çocuk sahibi olmak adına çekirdek aile prototipini zayıflatması nedeniyle kalabalık ailelere veda etmenin zamanı gelmiş olabilir.

30 yaş altı anneler tek çocuk istiyor

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, ekonomik sıkıntılar, çocuk yetiştirmenin artan maliyeti ve derinleşen çocuk bakımı krizi, Amerika'nın doğum oranında bir darbe yaratıyor. Başlarını sokacakları bir ev almaya gücü yetmeyen Y kuşağı, evlerini genişletmeyi ya erteledi ya da iptal etti. Zenginlik oluşturma konusundaki zorluklar nedeniyle olası bir gecikmeye rağmen, yaşam tarzı markası Motherly tarafından Y kuşağının yüzde 80’le büyük çoğunluğunun gelecek 10 yıl içinde ebeveyn olması öngörülüyor.

Şimdi ise yeni nesil hakkında erken veriler geliyor. Motherly’ın yaklaşık 5.500 anneyle yaptığı bir ankete göre, zor bir durumla karşı karşıya kalan Z kuşağının en yaşlı ebeveynleri, aile kurma konusunda kendi yaklaşımlarını benimsemeye hazırlanıyor.

30 yaşın altındaki annelerin başka bir çocuk sahibi olmayı planlama olasılıkları, Y kuşağı yaşıtlarına göre sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 65 ile yaklaşık yarısı seviyesinde seyrediyor. Motherly CEO'su Jill Koziol, “Şu anda çocuğu olan Z kuşağı bir annenin daha fazla çocuk sahibi olmayı planlama olasılığı önemli ölçüde daha düşük. Bunun başlıca nedeni ise mali zorluklar" diyor.

Genç annelerin üçte biri, iş ile yetersiz çocuk nafakasını dengelemeye çalışmanın, daha fazla çocuk sahibi olmama tercihine yol açtığını söylüyor. Koziol, genç kadınlar için özellikle sıkıntılı iki konu olan öğrenci borçları ve düşük ücretlerin yanı sıra çocuk bakımı ve barınma maliyetlerinin de daha fazla çocuk istememe hissine katkıda bulunduğunu söylüyor.

Çocuk bakımı ve barınma maliyeti

Amerika'da uygun fiyatlı çocuk bakımı bulmak oldukça zor ve cinsiyete dayalı iş bölümü ve ücret farkı nedeniyle söz konusu başarısızlıkların yükü genellikle kadınların omuzlarına biniyor. Motherly'e göre bakıcı bulmanın mali ve zihinsel yükü, annelerin üçte ikisinin ve Z kuşağının yüzde 82'sinin çalışma hayatını tamamen bırakmayı düşünmesine yol açıyor. Z kuşağı, kariyerlerinin başlarında daha savunmasız ve bu nedenle çocuk bakımı sorunlarına karşı daha duyarlı oluyor. Ayrıca esnekliğe ve ücretli izne sahip olma olasılıkları da Y kuşağı meslektaşlarına göre daha az; bunların her ikisi de çalışan bir anne olmanın getirdiği baskıyı ağırlaştırıyor.

Koziol, “Bu, ekonomimizin yüksek eğitimli bir grubu. Anneleri iş gücüne dahil etmenin yollarını bulmamız bir iş zorunluluğu” diyor ve bunun daha büyük bir ekonomik sorun haline geleceğinin altını çiziyor. Koziol, “Genç annelerin iş gücüne yeniden katılma eğiliminin giderek artmasına rağmen, federal düzeyde ve iş yeri düzeyinde yapısal bir destek eksikliği mevcut. İp üstünde yürüyorlar” diye ekliyor.

Ebeveynlerden düzenli destek

Her şeyi dengelemek için çabalayan genç anneler başka bir çocuk istemiyor. Koziol, “Çocukları kamu eğitimi yoluyla devlet desteğine sahip olmadan önce hayatlarının sadece beş yılı çocuk bakımına ihtiyaç duymakla geçiyor” diyor ve ekliyor: “Ayrıca sosyo-ekonomik çalkantılardan ve iklim değişikliğinden de etkileniyorlar. Z Kuşağı, eski nesillere kıyasla çevresel kaygılara ve dünyanın genel durumuna dikkat çekmeye daha yatkın bir nesil”.

Çocuk sahibi olanlar nesiller arası yardıma bağımlı olmaya zorlanıyor: Annelerin yüzde 27'si ebeveynlerinden düzenli maddi destek alıyor ve bu rakam 30 yaş üstü annelerde yüzde 49'a çıkıyor.

Koziol, "Bizim neslimizin ebeveynleri bir sonraki nesli yeterince destekleyebileceklerini düşünmüyorlarsa, sistemimizde bir şeyler bozulmuş demektir. Baby boomer kuşağı ekonomiyi sömürdü ve onu finansallaştırdı” şeklinde konuşuyor.

Koziol, “Evrensel çocuk bakımını desteklemenin ve bunu uygun fiyatlı, erişilebilir ve kaliteli hale getirmenin bir yolunu ve bu ülkede bireyleri ve aileleri boğan öğrenci borcunu nasıl çözeceğimizi bulamazsak, o zaman daha düşük aile oluşumu göreceğiz. Yani kadınlar iş gücünden ayrılmayı göze alamasalar da daha az çocuk sahibi olmayı seçecekler ve bu gerçekten tehlikeli bir döngünün sadece başlangıcı” diyor.

Z kuşağı zengin ama alım gücü yok

 

Y kuşağı ve baby boomer’lar Z kuşağının geleceğini çalıyor

 

Z kuşağı ilk buluşmada yolları ayırıyor!

 

Z kuşağı çiftleri finansal hayatlarını birleştirmiyor

 

Z kuşağının enflasyonla imtihanı

 

Z kuşağı aile evinden çıkamıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)