BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakZ kuşağı aile evinden çıkamıyor----

Z kuşağı aile evinden çıkamıyor

Z kuşağı aile evinden çıkamıyor
08 Ocak 2024 - 18:22 www.finansgundem.com

Pahalı konut fiyatları, yüksek faiz oranları ve enflasyon genç yetişkinlerin aile evinden ayrılmasına engel oldu. Yapılan son anketlere göre her 3 genç yetişkinden biri bu sebeple ebeveynleriyle birlikte yaşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD son on yıldır baş gösteren ve pandemi sonrasında daha da vahim hale gelen ciddi bir konut sorunuyla karşı karşıya. Amerikalılar uygun fiyatlı konut bulmakta zorlanıyor. Fortune’un haberine göre son göstergeler de yeni neslin bu konuda daha iyi durumda olmadığına işaret etti.

Intuit Credit Karma’nın 1.249 Amerikalı yetişkin ile yaptığı yeni bir ankete göre Z kuşağı bireylerinin %31’i kiralarını karşılamadıkları ve kendi evlerini satın alamadıkları için ebeveynleriyle birlikte yaşıyor.

Araştırmada Z kuşağı olarak belirtilen kesim 1997 ile 2012 arasında doğanları kapsıyor. Söz konusu yaş aralığındaki bireyler 12 ile 26 yaş aralığında. Credit Karma araştırmasında ise 18 yaş ve üstü bireylerin yanıtları baz alınıyor.

Kendi başlarına yaşayabilecek yaştaki neslin üyeleri incelendiğinde Credit Karma anketi ve diğer göstergeler Z kuşağının konut maliyetleri konusunda özellikle şansız olduğunu gösteriyor. Özellikle 2020’lerin başlarında Y kuşağının nihayet konut piyasasına girmesiyle düşük faiz oranlarının hakim olduğu günler geride kaldı. Z kuşağı üyeleri giderek daha fazla okullarından mezun oldukça ve kariyerlerine başladıkça bir başlangıç seviye ev bulmakta zorlanıyor. Sınırlı konut arzı, yüksek faizler ve yüksek konut fiyatları Z kuşağının ev sahibi olma hayallerini altüst ediyor.

Kiralık evlerde de durum farklı değil. 2022 yılı itibariyle ilk sıradan bir Amerikalı medyan gelirlerinin %30’uyla kira ödemek zorunda kaldı. Moody’s Analytics verilerine göre 2023’te gelir artışları bir nebze olsun kira yükünü azaltsa da ülke çapında kira-gelir oranı hala %30 seviyesinde bulunuyor.

Konut sorunuyla karşı karşıya olan sadece Z kuşağı da değil. Nesiller boyunca kirada kalmayı tercih eden ABD’li yetişkinlerin %24’ü artık kiralarını karşılayamadıklarını söylüyor. Araştırmaya göre bireyler neredeyse ödemelerinin %40’ını kapsayan konut harcamalarını karşılamak için ihtiyaçlarından feragat etmek zorunda kalıyor. Y ve Z kuşağı içinse durum daha da kötüleşiyor. Z kuşağının %30’u kirasını ödemekte zorlanırken Y kuşağının %27’si, yaşı en az 69 olanlarınsa sadece %10 kiralarını ödemekte zorluk çekiyor.

Yüksek kira fiyatları gündelik finansal sorunların da ötesinde geniş kapsamlı sorunlara da sebep oluyor. Örneğin kira sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanan kesim ev peşinatı için tasarruf da edemiyor. Credit Karma anketine göre Amerikalıların neredeyse yarısı (%46) bir eve sahip olamayacaklarına ikna olmuş durumda. Amerikan Emlakçılar Derneği verilerine göre geçen yıl ilk kez ev sahibi olanlar genellikle 36 yaş civarındaydı. Bu rekor bir yaş seviyesi ve Z kuşağının bu yaşa gelmesi için tam 10 yıl geçmesi gerekiyor.

Tüm bunlar Z kuşağının daha uzun süre kirada kalacağı anlamına geliyor ve maliyetlerse her geçen gün artıyor. Habere göre daha fazla Z kuşağı bireyinin anne ve babalarında kalmasına şaşmamak gerek. Bazı uzmanlar bu yöntemin bir zamanlar büyük bir trend olduğunu ve bu trendin Küresel Finans Krizi sırasında sıklıkla görüldüğünü hatırlattı. Bir Zillow analizine göre, ABD'de yaklaşık 2,7 milyon yetişkin, 2020 yılının mart ve nisan aylarında bir ebeveyn veya büyükanne ve büyükbabanın yanına taşındı. ABD Nüfus Sayım Bürosu verileri, aile evinde yaşayan genç yetişkinlerin yüzdesinin son yirmi yılda %87'nin üzerine çıktığını ortaya koyuyor. Pandeminin ardından gelen enflasyonla birlikte birçok genç kendi evlerine taşınamıyor.

Üstelik gençler taşınabildiklerinde bile çoğunlukla bunu ebeveynlerinin yardımıyla yapabiliyor. Redfin’in yakın zamanda gerçekleştirdiği bir ankete göre 30 yaşın altındaki ev alıcılarının %40’ı peşinat ödemek için ailelerinden yardım aldı. Credit Karma anketi Z kuşağının %30’unun ve Y kuşağının %39’unun ev almak için ailelerinden gelen paraya bağımlı olduğunu gösterdi.

Amerikan ekonomisinde ‘hayali borç’ krizi

 

Partnerinin kazancına en çok Z kuşağı önem veriyor

 

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.08 Ocak 2024 19:41

    DÜNYA GENELİNDE ZEMİNİ/TEMELİ 100 METREKARE ÜZERİ KONUT YAPIMI YASAKLANMALIDIR KİŞİLERİN GELİRİNE UYGUN KONUTTA YAŞAMASINA İZİN VERİLMELİDİR ÖRNEĞİN ÜLKEMİZDE AYLIK AİLE GELİRİ 100 BİN TL ÜZERİ OLANLARA 100 METREKARE VE ÜZERİ KONUT SATIN ALMA/KİRALAMA İZNİ VERİLSİN ASGARİ ÜCRET 17002 TL İSE KİŞİ TEK YAŞIYOR İSE SATIN ALACAĞI KİRALAYABİLECEĞİ KONUT 20 M2 GEÇMESİN ( KONTEYNIRDA YAŞAM) AYLIK GELİRİ 30 BİN TL YE KADAR OLAN 30 M2,4O BİN TL OLAN 40 M2 50 BİN TL OLANLAR 50 M2 ,,,,,100 BİN TL VE ÜZERLERİ 100 M2 EVDE OTURABİLSİN 101 metrekare üzeri yeni konut yapılması yasaklansın mevcutlar kullanılamayacak hale gelinceye kadar kullanılabilir