BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak----

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak
11 Aralık 2023 - 17:12 www.finansgundem.com

Anketler, Z kuşağının büyük çoğunluğunun zenginliğin en iyi yolunun kendi işini kurmaktan geçtiğine inandığını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zenginlik hayali kişiden kişiye değiştiği gibi kuşaklar arasında da farklılık gösterebiliyor. Z kuşağı, bu duruma güzel bir örnek teşkil ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Instagram'ın yıl sonu trend raporu, Z kuşağının çoğunun zenginlik elde etmenin en iyi yolunun kendi işinin patronu olmak olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.

Finansal özgürlük ‘serbest meslek’te

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, kurumsal Amerika hiçbir zaman bir ‘etkili bir grup’ olmasa da, eğer öyle olacaksa, ofise dönüş talimatları ve işten çıkarmalar arasında bu topluluğun kesinlikle söndüğü görülüyor. Bunda, Z kuşağının, kendileri için çalışmaya hazır olmalarının büyük etkisi bulunuyor.

Instagram'ın Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Birleşik Krallık ve ABD’den 5.000 Z kuşağı temsilcisiyle anket yaptığı 2024 yıl sonu Trend Talk araştırmasına göre, Z kuşağının üçte biri finansal olarak ilerlemenin en iyi yolunun ‘bir tür serbest meslek’ten geçtiğini düşünüyor. Bu duygu, tek bir şirkette kademeleri sonsuza dek yükselterek ve beyaz çitlerle çevrili bir ev satın alarak zenginlik elde etmeyi gerektiren Amerikan Rüyası anlatısından bir adım uzakta bir hayale karşılık geliyor. Konut piyasasını atlatmak çetin bir mücadeleye dönüştüğünden ve zam almak çoğu zaman yeni bir iş bulmayı gerektirdiğinden, artık genç yetişkinlerin hayalleri daha az satılıyor.

En genç çalışanlar, genellikle daha düşük giriş seviyesi maaşlarla işe başladıkları için ekonomik açıdan daha savunmasız konumdalar. Bu durum çok pahalı bir ekonomiyle birleştiğinde, birçok kişinin kendini güvensiz hissetmesine veya geçimlerini sağlamak için aşırı çalışmasına neden olabiliyor. Ücretlerin enflasyonun hızına yeni yeni ulaşmaya başlamasıyla, Z kuşağı muhtemelen kendileri için çalışmanın başkası için çalışmaktan daha fazla kazanç sağlayacağını varsayıyor.

Diğer nesillerden ipucu alıyorlar

EY Americas'ın Kültürel İçgörüler ve Müşteri Stratejisi lideri Marcie Merriman, Z kuşağının aynı zamanda sistem tarafından başarısızlığa uğrayan diğer nesillerden de ipucu aldıklarını ifade ediyor.

Merriman, “Gördükleri şey, hiçbir şey olmasa bile kuruluşların kesintiye gideceği ve kârlılıklarını kontrol altında tutmak için adımlar atacağı. Bunun ebeveynlerinin başına geldiğini gördüler, Y kuşağının başına geldiğini gördüler ve son birkaç yılda birçoğu bunu bizzat yaşadı” şeklinde konuşuyor.

Bu belirsizlik ve durgunluk hali, engellenen öğrenci kredisi bağışlama programı ve genel ekonomik yorgunluk ortamında Z kuşağının şirketlere karşı güvensiz kalmasına neden oluyor. Birçoğu ekonomik oyunun ebeveynleri için olduğundan farklı olduğunu hissediyor ve finansal gelecekleri için korkuyor. Sonuçta uzmanlar, rahat bir şekilde emekli olmak için 1 milyon doların artık yeterli olmadığını söylüyor.

Etkileyici olmak ve takipçi sayısı

Z kuşağı, kariyer gidişatında hâlâ nispeten erken olsa da sistemden çoktan bıkmış durumda. Cigna 360'ın 2022 yılındaki Küresel Refah Anketi’ne göre, 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 98'i çarpıcı bir şekilde tükenmişlik yaşıyor. Ayrıca stresli olduklarını bildirme olasılığı en yüksek olanlar da bu kesim. Belki de bunun nedeni kısmen, bugünlerde maaş çekinin her zaman faturaları karşılamaya yetmemesi. Bu durum, genç yetişkinleri bile ek iş yapmaya zorluyor. Delotite anketine göre, bunların neredeyse yarısı ana işlerine ek olarak başka bir yarı zamanlı veya tam zamanlı işte çalışıyor. Fiverr'in 2023 anketine göre ise, Z kuşağının yüzde 70 ile büyük çoğunluğu, serbest çalışmayı tipik 9'dan 5'e kadar yapılan işe göre geçerli bir alternatif olarak görüyor.

Girişimci neslin bir kısmı sosyal medyada yeni bir fırsat serisi buldu bile ve bunu başarmak için TikTok ve diğer platformlara yöneldi. Bu fikir, fırsat eşitliği cilasıyla Amerikan Rüyası'na çok benziyor ve serbest meslek sahibi bir içerik yaratıcısı olarak başarıya ulaşırsanız şöhret, para ve esnek bir yaşam tarzı vaadi bulunuyor. Merriman şöyle devam ediyor: “X kuşağı için rock grubu olmak nasıl para kazanılacağının hayaliydi. Bu nesil için önemli olan, etkileyici olmak ve herkesten daha fazla takipçiye sahip olmak.”

İster ek iş, ister etkileyici olmak, isterse de serbest meslek sahibi bir yaşam tarzı olsun, şirketler tarafından harcanmaktan çekinen Z Kuşağı, daha yüksek gelirli veya daha iyi maaşlı serbest meslek alanlarına hızla yöneliyor.

İş gücü piyasasına Z kuşağı ilham veriyor

 

Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı

 

Z kuşağının 10 saat isyanı sosyal medyada viral oldu

 

Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf

 

Z kuşağı enflasyona karşı

 

İş hayatında Z kuşağı teknik anlamda yetersiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)