BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatZ kuşağının emeklilik umudu kalmadı----

Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı

Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı
06 Kasım 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

Dünya çapında yaygınlaşan ‘rahat tasarruf’ akımını da arkasına alan Z kuşağı, emeklilik yatırımı yerine anı yaşamaya odaklandı. Uzmanlar yükselen enflasyonun ve artan yaşam maliyetlerinin gençlerin cesaretini kırdığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı erken emeklilik yerine ‘rahat tasarruf’ trendini benimsiyor. CNBC’nin haberinde yer alan bir Intuit araştırmasına göre genç Amerikalı gençler uzun vadeli finansal sağlıklarına ilişkin daha rahat bir yaklaşımı benimsiyorlar.

Araştırmaya göre, 18 ila 25 yaşları arasındaki yetişkinler, kişisel gelişimlerini ve duygusal refahlarını destekleyen deneyimlerle daha fazla ilgileniyor. Rapora göre, gençler anı yaşıyorlar ve erken emekli olmakla ya çok az ilgileniyor ya da hiç umursamıyorlar.

Yumuşak tasarruflar bugünün ekonomisinde güç kazanıyor

Yakın zamana kadar gençler arasında İngilizce FIRE olarak kısaltılan Finansal Bağımsızlık, Erken Emeklilik akımı yaygındı. Bu akım gençlere paralarını aşırı verimli bir biçimde kullanmalarını ve finansal özgürlüğe erken yaşlarda ulaşmayı tavsiye ediyordu.

Ancak günümüz standartlarında böyle bir ihtimali yakalayabilmek çok daha zorlaştı.

Bankrate’in Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman, “Genç yetişkinler cesaretleri kırılmış hissediyorlar” açıklamasında bulunuyor.

Son dönemde enflasyonda görülen yükseliş de tasarrufa yeni başlayanlar için işleri zorlaştırdı. Bank of America’nın bir anketine göre Z kuşağının yarısından fazlası (%53) yükselen yaşam maliyetlerinin finansal başarıları üzerinde engel olduğunu söyledi.

Artan gıda ve barınma maliyetlerine ek olarak Y ve Z kuşağı bireyleri ebeveynlerinin hiç yaşamadıkları bir diğer finansal zorlukla da karşı karşıya. Zira gençler 20’li ve 30’lu yaşlarında sadece daha az kazanmakla kalmıyor aynı zamanda daha fazla öğrenci kredisi ödüyor.

Intuit araştırmasına göre Z kuşağı Amerikalılarının yaklaşık dörtte üçü bugünün ekonomisi yüzünden uzun vadeli finansal hedeflerini belirlemekte tereddüt ettiklerini belirtiyor. Katılımcıların üçte ikisi ise zaten emekli olabilmek için yeterli miktarda paraya asla sahip olamayacağını kabul etmiş durumda.

Z kuşağının %73'ü, tasarrufları artırmak için harcamaları kısmak yerine, bankada fazladan para tutmaktansa daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmayı tercih edeceklerini söylüyor.

Bankrate Z kuşağı çalışanlarının tasarruf etmeyen en büyük yaş grubu olduğunu tespit etti.

Mali danışmanlık firması Mercer Advisors’ın Müşteri Deneyimi Genel Müdürü Kara Duckworth genç müşterilerle yaptığı son istişareler sonucu endişelerinin arttığını söyledi. Mali danışmana göre gençler birikim yapmak yerine paralarını seyahatlerini uzatmak için soruyor. Duckworth müşterilerine, “Her şeyden önce acil durum fonunuz var mı?” diye sorduğunu belirtiyor.

Birçok finans uzmanı müşterilerinden en az üç ila altı ay aralığında harcamalarını karşılayabilecek bir acil durum birikimi tutmalarını tavsiye ediyor. Duckworth bu hedef gerçekçi değilse bile müşterilerinden en azından araç tamiri veya bir dişçi faturası gibi bir harcamayı karşılayacak kadar tasarruf etmeyi tavsiye ediyor. Mali danışman, “En azından bir miktar likit varlığa sahip olmanız gerekiyor” dedi.

Bileşik getirinin gücünü yabana atmayın

Genç yetişkinler, emeklilik gibi uzun vadeli hedefler için birikim yapma konusunda önemli bir zaman avantajına sahip.

Rossman, "20'li yaşlarınızda ayırdığınız her dolar zamanla birleşecek. Birikime ne kadar erken başlarsanız, bileşik faizden o kadar çok yararlanırsınız. Bu sayede kazandığınız para yeniden yatırılır ve daha da fazla kazanır” açıklamasında bulundu.

Finans uzmanı çok fazla ayıramıyor olsanız bile en azından sınırda emeklilik yatırımı katkısı olacak kadar parayı kenara ayırmanızı tavsiye ediyor. Bu sayede her yıl tasarruf ettiğiniz miktar istikrarlı bir şekilde artacak. Rossman bu miktarın zamanla muazzam bir şekilde büyüyebileceğini sözlerine ekledi.

Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf

 

30’lu yaşlarda milyoner olmak mümkün mü?

 

ABD’de milyonerler artık zengin hissetmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)