BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilik yatırımınızı bilmemek pahalıya patlayabilir----

Emeklilik yatırımınızı bilmemek pahalıya patlayabilir

Emeklilik yatırımınızı bilmemek pahalıya patlayabilir
30 Nisan 2024 - 18:24 www.finansgundem.com

Yapılan son araştırmalar birçok emeklilik yatırımcısının yatırımlarına dair temel soruları bile doğru cevaplayamadığını ortaya koydu. Konu emeklilik olduğunda yanlış yatırım stratejisi geri dönülemez hasarlara sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kafanızı kuma gömmek hiçbir zaman için iyi bir finansal planlama stratejisi değildir. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert birçok yatırımcının kendi portföyüne dair yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekiyor.

Hulbert’in yazısında yer alan 2024 Emeklilik Güven Anketi’ne göre ABD’li çalışanların önemli bir kısmı portföylerini yeterince bilmiyor. ABD Çalışan Menfaatleri Araştırmaları Enstitüsü (ERBI) ve Greenwald Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ankete 2.500 Amerikalı katıldı.

MW yazarına göre ankete uzaktan bakıldığında iyi haberler içeriyor yanılgısına kapılmak mümkün. Zira katılımcıların üçte ikisi (%68) emeklilik hayatları boyunca rahatça yaşamak için yeterli birikime sahip olduklarına emin olduklarını söylüyor. Ancak bu ABD’deki diğer emeklilik finansmanı göstergelerinde yer alan verilerden çok daha iyimser bir mesaj.

ERBI/Greenwalt anketinin daha derinlerine inildiğinde ise emeklilik yatırımcılarının özgüveninin zayıf temellere dayalı olduğu görülüyor. Örneğin çalışanların yarısından fazlası emeklilikte her ay ne kadar gelire ihtiyaç duyacaklarını, emeklilik yıllarında karşılarına çıkabilecek acil masrafları veya olası büyük bir harcamayı nasıl karşılayabileceklerini veya ne kadarlık bir gelirle yaşayabileceklerini bilmiyor. Fakat Hulbert bu tür temel sorulara cevap vermeden rahat bir emeklilik hayatı geçirmenin imkansız olduğunu da belirtiyor.

Diğer emeklilik anketlerindeki çıktılarsa bu tür temel soruları cevaplamadaki başarısızlığın sorunun sadece yarısı olduğunu gösteriyor. Zira diğer anketler de yatırımcıların bu soruları cevaplama zahmetine girdiğinde çoğunlukla buldukları cevabın yanlış olduğunu ortaya koyuyor.

Emeklilik finansmanı üzerindeki en önemli değişkenlerden birisi de yaşam beklentisidir. Ancak çok az sayıda çalışan böyle bir soru hakkında düşünüyor ve bu soruyu genellikle yanlış anlama eğilimi gösteriyor. Küresel Finansal Okuryazarlık Mükemmeliyet Merkezi tarafından 2023 yılında yapılan bir ankete göre ABD’li yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi yaşam beklentisi gibi basit bir soruyu doğru yanıtlayamıyor.

Önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde gerçekçi yatırım getirisi beklentilerine bakıldığında da durum farklı değil. 2023 Natixis Anketi ABD’li yatırımcıların ortalama olarak uzun vadede yıllık %15,6 oranında enflasyondan daha iyi performans gösterecek bir portföye sahip olduklarına inandıklarını ortaya koydu. Ancak bu yatırımcıların neredeyse tamamı kesinlikle bu performansa ulaşamayacak. Kaliforniya merkezli Santa Clara Üniversitesi Leavey İşletme Okulu’nda fahri profesör olarak görev yapan Edward McQuarrie 1793’ten bu yana derlenen verilere göre ABD borsalarının enflasyona göre düzeltilmiş ortalama getirisinin yıllık %6,1 olduğunu belirtiyor. Borsalardaki hisse senetlerinin şu sıralar aşırı değerli olduğu göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda hisse senetlerinin tarihsel ortalamasına ulaşıp ulaşmayacağı bile bilinmiyor.

Hulbert EBRI/Greenwald anketinden çıkan birincil sonucun nitelikli bir finansal planlama hizmetinden yararlanma ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Emeklilik finansmanı ile ilgili tüm soruların cevabını bilmemek bir ayıp değil. Ancak bu soruların önemini inkar etmek ve görmezden gelmek akıllıca değil ve gelecekte emekli olacaklar için çok pahalı sonuçlara sebep olabilir.

Aile yatırım ofisleri alternatif arıyor

 

Servet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyor

 

Esnafa erken emeklilik müjdesi: Bağ-Kur 7200 prim sayısı yasalaştı mı?

 

Yetişkin çocuklarınızı düşünürken emeklilikten ödün vermeyin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)