BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatYaşlıların gençlerden sır gibi sakladığı 5 finans hatası----

Yaşlıların gençlerden sır gibi sakladığı 5 finans hatası

Yaşlıların gençlerden sır gibi sakladığı 5 finans hatası
29 Nisan 2024 - 18:27 www.finansgundem.com

Bugünün yaşlılarının finans konusundaki bilgeliği geçmişte yaptıkları hatalardan geliyor. Engineer Your Finance’in haberinde baby boomer’ların gençliklerinde yaptığı 5 hataya yer verildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bizden öncekilerin hatalarından ders çıkarmak daha iyi bir finansal hayata sahip olmanın yollarından biri olabilir. Zira geçmiş nesillerin hataları nelerden kaçınmamız gerektiği konusunda bir yol haritası sağlar.

Engineer Your Finance’te yer alan habere göre, yaşlılar her ne kadar bilge olsalar da onlara bu bilgeliği sağlayan hatalarından bahsetmeyi pek fazla tercih etmezler. Haberde bugünün baby boomer kuşağının yirmili yaşlarındaki hataları derleniyor:

Pahalı sıfır araba almak

Günümüzün en yaygın hatalarından birisi de fiyat etiketiyle dudak uçuklatan sıfır arabaları satın almaktır. Ancak zamanında bugünün yaşlıları da aynı hatalardan geçti. Arabalara yüksek meblağlarda para harcamak zamansız bir konu ve yeni arabalar her zaman cazip görünebilir. Ancak henüz yirmili yaşlarda yeni bir araba alıp borç içerisine girmekten kaçınılmalıdır. Zira kredi puanınız bu yaşlarda çok da iyi durumda değildir.

Kredi puanınız yeterli olsa bile otomobil almak için kullanacağınız kredinin faizi yüksek olacaktır. Bu miktarda bir parayı pahalı bir arabaya harcamak yerine emeklilik birikimine veya faturalar gibi diğer ödemelerinize yatırmaksa çok daha akıllıca olabilir.

Emeklilik yatırımı yapmamak

Hayatın erken dönemlerinde bir emeklilik yatırımı yapmamak için bahaneler üretmek çok daha kolay olabilir. “Daha fazla para kazanana kadar bekleyeceğim” veya “Hâlâ eğlenmek istiyorum’ gibi düşünceler genellikle emeklilik yatırımlarını ertelemek isteyenler tarafından sıklıkla kullanılır. Bu hataya elbette baby boomer’lar da düştü.

Sorun şu ki bireysel emeklilik birikimlerine ödenen miktardaki düşüklük emeklilik yaşınız geldiğinde büyük bir miktarda paraya sahip olmanızı da engelleyecektir. Zira tıpkı özel yatırımlarınızda olduğu gibi emeklilik birikimine de ne kadar erken başlarsanız getiri de o kadar yüksek olacaktır. Dolayısıyla bugün yapacağınız bir bireysel emeklilik yatırımı bundan birkaç yıl sonra yapacağınıza göre çok daha değerlidir.

Henüz hazır olmadan ev satın almak

Bir ev satın almaya hazır olup olmamak kişiye göre değişen bir kavram. Zira bugün çok düşük peşinatlarla veya hiç peşinat seçeneği olmadan ev almayı mümkün kılan finansal çözümlere de ulaşılabiliyor.

Ancak geçmişte durum böyle değildi. Önceki nesillerden birçok aile pozitif beklentilere odaklanarak henüz hazır olmadan ev alma telaşına kapıldı. Ancak çok erken ev almak yüksek ödemeler, pahalı sigortalar ve sürpriz tamir masraflarını da beraberinde getirebilir.

Erken yaşlarda ev gibi aşırı ödeme yükü olan bir sorumluluğun altına girmek finansal hayatınız üzerinde kalıcı hasarlara sebep olabilir. Bu sebeple Engineer Your Finance haberinde kiracı olmaktan korkulmaması tavsiyesi veriliyor. Dolayısıyla konut kredisini güvenli bir şekilde gerçekleştirecek finansal güce ve %10-20 peşinat ödeyecek bir birikime sahip olana kadar kirada kalmak mantıklı bir tercih olabilir.

Kredi kartlarına yüklenmek

Kredi kartı borçları yüksek faizlidir ve çok hızlı bir şekilde şişebilir. Önceki neslin kredi kartlarıyla nasıl mücadele ettiği de bir sır değil. TV’den satış ve internet alışverişi yöntemlerinin ortaya çıkışıyla birlikte bugün bile birçok yaşlı birey alışveriş çılgınlığına yenilebiliyor.

Haberde ise nakit parayla bir şey alamayanların kredi kartını da kullanmaması tavsiye ediliyor. Zira kredi kartı bir eğlence aracı değil bir kredi oluşturma aracıdır.

Yeterince tasarruf etmemek

Baby boomer’ların düştüğü son hataysa erken yaşlarda yeterince birikim yapmamaktı. Zira 25 yaşında para biriktirmeye başlamakla 45 yaşında para biriktirme arasında ciddi bir fark vardır. Örneğin 25 yaşında sadece 1000 dolarlık borsa yatırımı olan bir birey, bileşik faizler de hesaba katıldığında, 65 yaşında %5’lik yıllık ortalama piyasa getirisiyle 7.038,99 doların sahibi olabilirdi. Ancak 45 yaşında bir bireyin 2.000 dolar yatırması halinde 65 yaşında elde edebileceği getiri sadece 5.306,60 dolar olurdu.

Elbette yıllar geçtikçe birikimlere daha fazla para eklemek en iyisi olacaktır. Ancak finans uzmanları gençken yapılan yatırımın en uygun tercih olacağı görüşünde birleşiyor.

Hayallerinize ulaşmanın 3 etkili yolu

 

Yaşlanmayı durdurduğunu iddia etmişti... Meslektaşları "sahtekar" dedi!

 

Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)