BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye----

Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye

Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye
24 Nisan 2024 - 18:10 www.finansgundem.com

Dünya değişiyor. Finans dünyasında da dün doğru olan birçok finansal strateji bugün eskimiş bir tavsiyeden başka anlam taşımıyor. FinanceBuzz’ın haberinde miadını dolduran 15 finans tavsiyesine dikkat çekildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel finans alanında kendinizi geliştirmek her zaman iyidir. Profesyonellerden finansal tavsiye almak finansal açıdan güçlü kalmanızı sağlar. Ancak geçmişte finans konusunda yapılan tavsiyelerin önemli bir kısmı gelecekte de geçerli olmak zorunda değil. Örneğin II. Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası dönemde doğan Baby Boomer’lar için geçerli olan tavsiyeler bugünün finansı için çalışmıyor.

FinanceBuzz’ın haberinde dostlarınızdan ve ailenizden duyabileceğiniz, iyi niyetli ancak miadını doldurmuş, 15 para yönetimi tavsiyesine yer veriliyor:

Yatırım yapmak için kredi al

Kaldıraç, yatırımcılar tarafından getirileri artırmak için kullanılabilir, ancak kayıpları da artırabilir. Bu yatırım stratejisi, muhtemelen kaçınmak isteyeceğiniz riskler ve ücretlerle birlikte gelir.

Yüksek bir risk toleransınız yoksa ve prim ücreti ödemekten çekinmiyorsanız, bu stratejiden kaçının ve bunun yerine kendi paranızla yatırım yapın.

İyi yatırımlar yaptığınızda, zaman içinde sağlam getiriler sağlayabilirsiniz. Ancak, başkalarının parasıyla yatırım yapmak kazançlı olmaktan ziyade daha riskli olabilir.

Kiraya para harcama

Kiralık bir eve çıkmak her zaman için para kaybı anlamına gelmez. Hatta bazı insanlar tüm hayatları boyunca kirada oturmayı tercih edebilir. Ev sahibi olmak beraberinde bakım, onarım ve vergiler gibi önemli maliyetleri de beraberinde getirir.

Bir ev satın almak iyi bir yatırım olabilir, ancak alıcılar bu yatırımı piyasa kendi lehlerindeyken yapmalıdır. Ev almak için kredileri karşılaştırmalı ve sevdikleri bir evi seçtiklerinden emin olmalıdır.

Ev sahibi olmak, acele etmeniz gereken bir şey değildir. Doğru yapıldığında, uzun vadede servet oluşturmanıza yardımcı olabilir, ancak finansal olarak hazır olmadan önce bir ev satın almaya çalışmak sizi ev sahibi bir yoksul haline getirebilir.

Mutlaka bir üniversite diploman olsun

ABD’de öğrenci kredisi borçları birçok Amerikalı için en büyük sorundur. Bu da bir diploma sahibi olmanın maliyetinin artması anlamına gelebilir. Bazı meslekler için üniversite diplomasına ihtiyacınız olabilir, ancak diploması olmayanlar için çok sayıda iyi ücretli kariyer seçenekleri de vardır.

Bazı kariyer fırsatları için uygun sertifika programları bulabilirsiniz. Bu programların tamamlanması bir yıl veya daha kısa sürer. Meslek okulları da tercihler arasında kullanılabilir. Bazı girişimciler diploma alma konusunu tamamen atlayarak kendi işlerini kurmayı tercih edebiliyor.

İş değiştirmekten uzak dur

Emekli olana kadar aynı işte çalışmak, muhtemelen farklı fırsatlara ulaşmak yerine çok daha az ömür boyu getiriyle sonuçlanacaktır. Örneğin, deneyim kazandıkça veya daha fazla eğitim alarak niteliklerinize katkıda bulundukça yeni veya daha iyi maaşlı pozisyonlara hak kazanabilirsiniz.

Aynı iş unvanını korurken şirket değiştirmek bile daha iyi ücretlere ulaşmanızı sağlayabilir. Mevcut şirketinizle küçük bir zam alabilirsiniz, ancak yeni bir işveren önemli ölçüde daha yüksek bir başlangıç maaşı sunabilir.

Bu, çok sık iş değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak zaman zaman diğer seçenekleri keşfetmek, maaşınızı artırmanın en iyi yollarından biridir.

Bir eve en az %20 peşinat olarak öde

Eğer bir ev için %20 peşinat ödeyebiliyorsanız bu elbette güzeldir. Ancak günümüz ev fiyatlarını düşünüldüğünde bunu karşılamak birçok sıradan insan için mümkün değil. Bu denli yüksek miktarda para biriktirmek için beklemek asla ev sahibi olamamak anlamına da gelebilir.

Daha yüksek peşinatlar ödemek aylık ödemelerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak bir ev satın almanızı engelliyorsa bu parayı biriktirmeyi beklememek en iyisi olabilir.

Ön ödeme cezası olmayan bir mortgage kredisine başvurabiliyorsanız mali durumunuz iyileştiğinde ödemenizi daha hızlı yapabilir ve daha fazla öz sermaye yaratabilirsiniz.

Borcunu ödeyene kadar para harcama

Borç ödemek elbette önemlidir. Ancak borçların tamamı ödenene kadar her kuruşunuzu buna harcamak gerektiği anlamına da gelmez. Eğlence veya küçük savurganlıklar için kendinize para harcamak aslına bakılırsa ilerleme kaydetmenizi bile sağlayabiliyor.

Tüm paranızı borç ödemelerine harcamak cesaretinizi kırabilir ve borç ödemekten tamamen vazgeçmenize sebep olabilir. Bunun yerine borcunuzu ödemek için makul hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaştığınızda kendinizi şımartmak günümüzde daha uygun bir tercih olarak öne çıkıyor.

Miras planına ne gerek var

Miras planlaması ölümünüzden sonra sevdiklerinizin varlıklarınıza erişmesini sağlaması için çok önemlidir. Böyle bir plana sahip olmamak maliyetli davalara, varlıklarınızın bölünmesinde yaşanabilecek gecikmelere ve hatta sevdiklerinizin sizin varlıklarınız yüzünden birbirine düşmesine neden olabilir.

İyi bir danışman veya bir avukatla çalışarak bir vasiyetname hazırlamak varislerinizin ihtiyaç duydukları varlıklarınıza sahip olmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Kredi kartlarından uzak dur

Kredi kartları genellikle ek maliyetlerle birlikte gelir. Bu nedenle eski nesillerin bu tavsiyeyi vermesi anlaşılabilir bir durumdur.

Ancak, kredi kartlarını sorumlu bir şekilde kullanmak, iyi bir kredi puanını koruyabildiğiniz sürece, genellikle hiç kullanmamaktan daha iyidir. Ev sahipleri ve potansiyel işverenler bile sık sık kredi puanınızı kontrol eder.

Kredi kullanımınızı düşük tutmak ve bunun yerine nakit geri ödeme veya ödül kazanmanıza imkan veren düşük faiz oranlı kartları tercih etmek daha uygun bir yöntemdir.

Daha az ödeyebiliyorsan her şey için nakit kullan

Otomotiv kredisiyle daha yeni (daha pahalı) bir araba satın almaktansa nakit parayla daha iyi bir araba satın almanın daha iyi olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak bu her zaman iyi bir fikir değildir.

Eski model arabalar muhtemelen daha fazla onarım gerektirecek ve yeni modellere göre daha az güvenlik özelliğine sahip olacaktır. Birçok eski araba yakıt açısından da verimsizdir.

Makul bir faiz oranı yakalayabilir ve zamanında ödeme yapabilirseniz, bir otomotiv kredisi veya başka bir ödeme yöntemi kullanmak daha mantıklı bir tercih olabilir.

Yatırımlarını tahvile yap

Eski nesiller genellikle emeklilik yatırımlarında güvenli ve volatilitesi düşük gelir sağladığı için tahvillere güvenirler. Ancak bu yatırımlar da riskleri beraberinde getirir. Artan yaşam beklentileri (ve enflasyon), emekli olduktan sonra bile paranızın büyümesi gerektiği anlamına gelir.

Tüm paranızı tahvillere yatırmak yerine, bazı muhafazakar hisse senedi yatırımlarını da içeren çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmaya çalışmak ve sık sık portföyü yeniden dengelemek daha uygun bir yöntemdir.

Yatırım bilginiz konusunda rahat hissetmiyorsanız, kendinizi eğitebilir veya bir mali danışmanla çalışabilirsiniz.

Evlilikte masrafları ikiye böl

Evli çiftlere ev masraflarını 50/50 bölmeleri tavsiye edilir. Ancak bu genellikle pek mantıklı değildir. Her insanın ihtiyaçları ve koşulları farklı harcama alışkanlıkları gerektirebilir.

Yüksek kazançlı bir eşin giderleri de çok fazla olabilir. Daha az para kazanan diğer eşse aile sorumluluklarının yükü altında kalabilir.

Tüm paranızı vadeli mevduatlarda tutun

Bir vadeli mevduat hesabına sahip olmak kötü bir fikir değildir. Ancak tüm ekstra birikimlerinizi burada saklamak yanlıştır. Daha yüksek faizli vadeli mevduat hesapları bile genellikle nispeten az getiri sağlar. Zira enflasyon her zaman parayı daha az değerli hale getirir. Paranızı para piyasası hesaplarında tutmaksa enflasyona karşı görece daha fazla getiri elde etmenizi sağlayabilir.

Seyahat çeki kullan

Geçmişte seyahat çekleri gezginler için bir zorunluluktu. Ancak günümüzde küresel ATM’ler daha yaygın hale geldi. Bugün çoğu kredi kartı yurtdışında da kullanılabiliyor. Üstelik bazı bankalar seyahat çeki uygulamasını tamamen kaldırmış durumda.

Kartınızı yurtdışında da kullanabileceğinizden emin olmak için bankanızla veya kredi kartı şirketinizle iletişime geçmeniz gerekebilir. Aksi takdirde kart şirketi yurtdışında yaptığınız ödeme aktivitenizi olağandışı olarak görebilir ve kartınızın çalındığı düşüncesiyle hesabınızı kilitleyebilir.

Kefen parası biriktir

Kefen parası genellikle yaşamınızın sonunda cenaze masraflarının karşılanmasını belirtir. Ancak başka bir birikiminiz varsa bu bir zorunluluk değildir.

Tam veya vadeli hayat sigortaları, yatırımlarınız ve tasarruflarınız, herhangi biri mirasçınız için varlıklarınızı bırakırken cenaze masraflarınızın karşılanmasını da sağlayabilir.

Sonuç: Geçmişin tavsiyeleri her zaman geçerli değil

Konu finansal tavsiyeler olduğunda her zaman ailenizi dinlemek zorunda değilsiniz. Aileniz yaşam tecrübesi konusunda harika öğretmenler olsa da eskimiş finansal tavsiyelere uymak mali durumunuza zarar verebilir.

Zaman değişiyor ve bazı tavsiyeler hala geçerli olsa da diğerlerine uymak günümüz piyasalarında bir anlam ifade etmeyebilir. Örneğin borç ödemek ve emeklilik yatırımlarına erkenden başlamak bugün için de iyi bir tavsiyedir. Ancak hangi tavsiyenin işe yaradığı hakkında daha çok bilgi sahibi olmak, araştırmak ve bir plana sahip olmak gereklidir.

Paranızla bunları asla yapmayın

 

Dolar milyonerleri nasıl zengin oluyor?

 

Gençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)