BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatGençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi----

Gençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi

Gençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi
01 Nisan 2024 - 18:19 www.finansgundem.com

Y kuşağının en genç üyeleri bile kariyer yolculuğu için kritik bir yaşa ulaştı. Gençlerin emeklilik tasarruf hedeflerine ulaşması için erkenden harekete geçmesi gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Araştırma firması Beresford’un verilerine göre Y kuşağındaki bireylerin yaşları 28 ile 43 arasına ulaştı. Bu aynı zamanda Y kuşağındaki en genç bireylerin dahi en azından kariyer yolculuğuna başladığı anlamına geliyor. Diğer bir deyişle bu nesildekilerin emekliliklerine aşağı yukarı 20 ila 30 yıl kaldı. GoBankingRates’in haberinde Y kuşağının emeklilik hedefine ulaşması için 7 kritik tavsiyeye yer veriliyor:

Ne kadar tasarrufa ihtiyacınız olduğunu hesaplayın

Haberde servet yönetimi firması Plenty’nin kurucularından biri olan finans uzmanı Emily Luk emeklilik tasarruf hedefi belirlemek için, “Evinizin her yıl ne kadar harcadığını dikkatlice hesaplayın. Tutumlu bir bütçe, düzenli bir bütçe ve aşırı harcama yapan bir bütçe ile gelebilirsiniz. Sonrasındaysa, emeklilik tasarruf hedefinize ulaşmak için yıllık harcamanızı 25 kat ile çarpın” diyor.

Luk, "Bu emeklilik tasarruf hedefleri kulağa yüksek gelebilir, ancak emekliliğe yaklaştıkça bileşik faizin bakiyenizin katlanarak arttığını göreceğinizi unutmayın. Gelirinizin de o zamana kadar istikrarlı bir şekilde artması muhtemel” açıklamasında bulundu.

Emeklilik hedefinize ulaşmak için plan yapın

Rahat bir şekilde emekli olmak için ne kadara ihtiyacınız olacağına dair bir fikir edindikten sonra, bir sonraki adım bu hedefe ulaşmak için en iyi hareket tarzını bulmaktır.

The Money Manual'ın kurucusu ve CEO'su Todd Stearn, "Hedefinize ulaşmak için nerede olmanız gerektiğini nerede olduğunuzla kıyasladıktan sonra, her ay ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini belirleyebileceksiniz" dedi.

Bu hedefe doğru ilerlemeye başlamanın bir yolu da otomatik tasarruf yapmaktan geçiyor.

Stearn, "İhtiyacınız olan tutarın her maaş gününde otomatik olarak bir tasarruf hesabına veya bütçenizin izin verdiği ölçüde yakın bir miktarda aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Şu anda ihtiyacınız olduğu kadar tasarruf edemiyorsanız, bu miktarı zaman içinde tekrar gözden geçirmeyi unutmayın, böylece geliriniz arttıkça tasarruflarınızı artırabilirsiniz” dedi.

Aylık tasarruf tutarınızı hesaplamanın bir başka yolu da gelirinize göre bir oran oluşturmaktır.

Empower'da kıdemli finans uzmanı olan Dan Goldfarb, "Herkesin finansal yolculuğu farklı görünse de genellikle Y kuşağı, yeterli bir acil durum fonu oluşturduktan sonra gelirlerinin en az %10 ila %15'ini emeklilik hedeflerine yönlendirmelidir. Öğrenci kredisi borcu, mortgage/kira ve otomobil ödemeleri, çocuk bakım maliyetleri gibi mevcut nakit akışı hususlarına odaklanarak, bu miktardan daha fazla tasarruf etmeyi de düşünmelidirler” uyarısında bulundu.

Bileşik faizden yararlanın

Gençken yatırım yapmanın faydaları sıklıkla dile getirilir. Ancak yaş ilerledikçe bileşik faiz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bundan yararlanmaya başlamak için de geç kalmamak gerekir.

Birçok tasarruf ve yatırım hesabı bileşik faizden kazanır. Bu, esasen şu anda hesabınızda bulunan bakiye üzerinden kazanılan getirinin tekrar getiri sağlamasıdır. Bakiyeniz ne kadar yüksek olursa, hesabın getiri oranı o kadar yüksek olur ve faiz bileşikleri ne kadar sık olursa, paranız o kadar hızlı büyüyebilir.

Armstrong, Fleming & Moore’un yeminli mali müşaviri ve Finans danışmanı olan Elizabeth Schleifer, “Y kuşağının atması gereken en önemli adımın, emeklilik için mümkün olduğunca tasarruf etmeye başlamak olduğunu düşünüyorum. Ancak daha da önemlisi, bu ilişkiyi anlamaktır. Tasarruf yapmanın hem artılarını (bileşik faiz) hem de eksileri (enflasyon) öğrenmek çok önemlidir" diyor.

Schleifer, "Bileşik faizin gücü nedeniyle 20'li yaşlarınızda yatırıma başlamak 40'lı yaşlarınızda başlamanıza göre yüz binlerce dolarlık bir farka neden olabilir. Tasarruf etmeyi ertelediğiniz her 10 yılda aynı emeklilik tasarrufu seviyesine ulaşmak için muhtemelen her ay tasarruf ettiğiniz miktarı ikiye katlamanız gerekecek” uyarısında bulundu.

Bununla bitlikte faizin aleyhinize çalışabileceğini de unutmamak gerekiyor. Zira şu anda 100 dolara mal olan bir şey %2,5 enflasyonun olduğu bir ortamda on yıl içerisinde iki katına mal olabilir. Dolayısıyla emeklilik tasarruflarında enflasyonun da hesaba katılması gerekiyor.

Emeklilik hesaplarınıza katkıda bulunun

Bireysel emeklilik hesaplarındaki katkıları en üst düzeye çıkarmak emeklilik planı için oldukça faydalı bir davranıştır. Own Credit Union Mevduad ve Ödeme Operasyonları Direktörü Brittany Pedersen, “Y kuşağının erken ve başarılı bir emekliliğe hazırlanmak için atabileceği en kurnaz adımlardan biri, emeklilik planlarına yapılan katkıları en üst düzeye çıkarmaktır” diyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi vergi avantajlarının yanı sıra yatırımcılara devlet katkısı da sağlıyor. Yatırımcılara tercih ettiği fon stratejisi üzerinden emeklilik yatırımlarını değerlendirme imkanı da veriliyor.

Emeklilik tasarruflarınıza ek katkılar yatırın

Petersen, “Ne zaman bir zam veya ikramiye alırsanız bu parayı hemen emeklilik planınıza yatırmanız akıllıca olacaktır. Zira beklemediğiniz zamanda gelen bir para olduğu için bu paranın yokluğunu hissetme ihtimaliniz daha düşüktür” diyor.

Risk toleransınızı belirleyin

Yatırım yapmak, servet oluşturmanın ve emeklilik hedeflerinize ulaşmanın akıllı bir yoludur. Ancak tüm yatırımlar bir miktar riskle birlikte gelir. Ayrıca, umduğunuz getirileri tam olarak göreceğinizin garantisi de yoktur. Bu konuda çeşitlendirme yöntemi yardımcı olabilir.

Frost Aracılık Hizmetleri ve Frost Bank’in yatırım hizmetleri birimi başkanı olan Angela Holliday, “Ne kadar risk alabileceğinizi inceleyin. Bu oran küçükse yatıracağınız parayı agresif olmayacak bir biçimde artıracaksınız. Önünüzde 10 yıl varsa biraz daha agresif olabilirsiniz. Daha agresif bir yol seçerseniz daha fazla kazanma potansiyeline de sahip olursunuz. Zira kaybetseniz bile günün sonunda hâlâ birikim yapıyorsunuz ve birikim yapma potansiyeliniz de var. Erken yaşta emeklilik için birikim yapmanın hiçbir dezavantajı yoktur” açıklamasında bulundu.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin

İlerledikçe portföyünüzü çeşitlendirmeyi de düşünebilirsiniz. Bu, önümüzdeki birkaç on yıl içinde emeklilik tasarruf fonunuzu oluştururken riski azaltmanıza yardımcı olabilir.

Stearn, "Emeklilik portföyünüzün, uzun vadede elinizde tutmayı planladığınız çeşitlendirilmiş bir yatırım yelpazesinden oluştuğundan emin olmak istersiniz" diyor.

Zengin olmak isteyenlere 4 sıkıcı tavsiye

 

BlackRock CEO’sundan ‘emeklilik krizi’ uyarısı

 

BES'te kısmi ödeme tarihi değişti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)