BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatBirikim yapmaya başlamanın 7 adımı----

Birikim yapmaya başlamanın 7 adımı

Birikim yapmaya başlamanın 7 adımı
15 Nisan 2024 - 18:14 www.finansgundem.com

Finansal açıdan sağlıklı olabilmenin anahtarı iyi bir birikimden geçir. Tasarruf için hiçbir zaman geç olmasa da birikime başlama kararını gerçekten uygulayabilmek için bir plana bağlı kalmakta fayda var

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışıp para kazanmak elbette güzeldir. Ancak finansal sağlığını düşünen bireylerin kazandıkları üzerinden birikime de para ayırması gerekiyor.

Tasarruf yapmak içinse hiçbir zaman geç değil. Zira elde edeceğiniz birikim ileride finansal hedeflerinize ulaşmanıza veya olağanüstü durumlarda ayakta kalabilmenize imkan sağlayabilir. GoBankingRates’in haberinde bir tasarruf planı yapmak için atılması gereken adımlar ele alınıyor:

1. Harcamalarınızı izleyin

Planlamaya paranızın her ay nereye gittiğini net bir şekilde anlayarak başlayın. En az bir büyük olasılıkla da daha fazla alanda gereğinden fazla harcama yapma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Harcama kontrollerinizi manuel olarak veya bir bütçeleme uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz.

2. Harcamaları azaltmanın yollarını arayın

Tam olarak neye para harcadığınıza dair net bir anlık görüntü elde ettikten sonrası, tasarruf etmenin yollarını aramanın tam zamanıdır. Aslında kullanmadığınız abonelikleriniz olabilir. Ya da dışarıda yemek için düşündüğünüzden çok daha fazla para harcıyor olabilirsiniz.

Durum ne olursa olsun, bu planlama sürecini anlamlı değişiklikler yapmak için bir fırsat olarak kullanın. Hayati olmayan harcamalarınızın tamamından vazgeçmenize gerek yok. Ancak size en çok keyif veren harcamalara odaklanmaya başlayın.

İsteğe bağlı harcamalara sınırlar koyun, böylece ne istediğiniz ile gerçekten neye ihtiyacınız olduğu arasında sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. Bu, kendinizi mahrum hissetmeden paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

3. Belirli tasarruf hedefleri oluşturun

Tam olarak belirli olmayan hırslar tasarruf etmenizi sağlayamayabilir. Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, uygun ve zamana bağlı hedefler belirleyin.

Örneğin, önümüzdeki 10 ay içinde bir evin peşinatı için 10.000 dolar tasarruf edeceğinize karar verebilirsiniz. Bunu yapmak için, tasarruf hesabınıza ayda 1.000 dolar yatırmayı taahhüt edebilirsiniz.

Tasarruf hedefleri önemlidir. Zira size üzerine çalışmanız için özel bir amaç sunar. Bu hedef etrafındaki yapı gevşemeye yer bırakmaz. Diğer bir deyişle planı takip etmezseniz hedefe ulaşamazsınız.

4. Tasarruf aracı seçin

Tasarruflarınızı doğru bir yere yatırmak kilit derecede önemlidir. Örneğin emeklilik yatırımlarınızı bireysel emeklilik hesabınıza yatırabilirsiniz. Öte yandan genel tasarruflarınızı yüksek getirili mevduat hesaplarına yatırmak da uygulanabilir bir stratejidir.

Farklı durumlar için farklı yatırım araçları uygundur. Paranızı koymak için en iyi aracın ne olduğu hakkında mali danışmanınızla görüşmeyi düşünebilirsiniz.

5. Tasarrufa aktarılacak para transferlerini otomatikleştirin

Hesabınızda kalan tüm parayı tasarrufa yatırmak gibi bir niyetiniz olabilir. Ancak, ay sonunda hiç para kalmazsa, bu aslında hiçbir şeyi bir kenara koymayacağınız anlamına gelir.

Bu nedenle, vadesiz hesabınızdan otomatik transferler ayarlayarak tasarruflara öncelik vermeniz önemlidir. Bu, tasarrufa gidecek paranın farkında olmadan başka bir nedene yönlendirilmek yerine tasarruf hesabınıza geçmesini sağlar.

Gerektiğinde transferlerde her zaman düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu yöntem tasarrufa gitmeden önce parayı elinize almaktan kaynaklanabilecek herhangi bir cazibeyi ortadan kaldırmak için önleyici bir adımdır.

6. İlerlemenizi takip edin

Kuşkusuz, bir tasarruf hesabına para göndermek çok heyecan verici gelmeyebilir. İyi bir şey yaptığınızı bilirsiniz, ancak gerçekten göremediğiniz bir başarıdan gurur duymak zor olabilir.

Büyüttüğünüz para yığınını fiziksel olarak göremeseniz de banka hesap özetlerinizi izleyebilirsiniz. Ne kadar tasarruf ettiğinizi ve ne kadar getiri sağladığınızı görmek için bunu düzenli olarak yapın. Bu sayede tasarruf için daha fazla motive olabilirsiniz.

7. Gerektiğinde düzenlemeler yapın

Tasarruf planınızla ilgili hiçbir şey kesin değildir. Gerektiğinde değişiklik yapabilirsiniz ve yapmalısınız.

Örneğin, zam alırsanız, muhtemelen her maaş yattığında daha fazla tasarruf etmeye başlamak isteyeceksiniz. Ya da büyük bir masrafla karşı karşıya kalırsanız ve acil durum fonunuzun bir kısmını veya tamamını kullanmanız gerekiyorsa, parayı geri ödeyene kadar toplam birikiminizin daha fazlasını bu hesaba yönlendirmeniz gerekebilir.

Dolar milyonerleri nasıl zengin oluyor?

 

Zengin olmak isteyenlere 4 sıkıcı tavsiye

 

Paranızı zenginler gibi yönetmenin püf noktası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)