BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatY kuşağı için erken emeklilik hayal mi?----

Y kuşağı için erken emeklilik hayal mi?

Y kuşağı için erken emeklilik hayal mi?
19 Nisan 2024 - 16:55 www.finansgundem.com

Günümüz iş hayatının merkezinde yer alan Y kuşağı bireyleri anketlere göre 60 yaşından erken emekli olmak istiyor. Ancak göstergelere göre birikimleri emeklilik hayatlarını karşılayacak kadar büyük değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ortalama bir Y kuşağı üyesi günümüzde 30’lu yaşlarda ve finansal hayatın iniş çıkışları konusunda bilgi sahibi olduğu bir dönemde. Ancak Y kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı yine de 60 yaşından önce emekli olacağını düşünüyor.

USA Today’in haberine göre, ABD’de şubat ayında yapılan bir YouGov anketinde Y kuşağına ne zaman emekli olmayı bekledikleri soruldu. Katılımcıların en büyük kısmı %30’luk bir oranla 51-60 yaş aralığını seçti. Pricipal Financial tarafından yapılan başka bir anket de otalama bir Y kuşağının 59 yaşında emekli olmayı beklediğini ortaya koydu.

Diğer emeklilik anketleri de Y kuşağının altmış yaşına kadar emekli olmayı planladığını gösteriyor. Tüm anketlerin bir arada ele alınması ise Y kuşağı beklentilerine dair net bir model öneriyor.

Y kuşağı daha genç yaşta emekli olmayı bekliyor. X kuşağı ve baby boomer gibi daha yaşlı nesillerse daha geç yaşlarda emekliliği kabullenmiş durumda. Yine de her yaştan çok az sayıda çalışan erken yaşta emekli olmak için yeterince fon birikimine sahip.

New York merkezli bir yatırım platformu olan Public'in aracılık genel müdürü Sam Nofzinger, "55 yaşında emekli olmak istemekle 55 yaşında emekli olmak arasında büyük bir fark var" diyor.

Y kuşağı paradoksu

Emeklilik anketleri Y kuşağı bireylerinin çalışma hayatının merkezinde yer alan bir paradoksunu ortaya koyuyor: Erken emekli olmayı umuyorlar. Emekliliğin 1 milyon dolar veya daha fazlaya mal olmasını bekliyorlar. Yine de bu meblağın sadece küçük bir kısmını biriktirebiliyorlar.

Northwestern Mutual'ın yakın tarihli bir raporu, Y kuşağının rahat bir şekilde emekli olmak için 1,65 milyon dolara ihtiyaç duyacaklarına inandığını ortaya koydu. Bununla birlikte, bugüne kadar, Y kuşağı ortalama emeklilik tasarruflarında yalnızca 62.600 dolar biriktirdi. Bu, emeklilik birikimlerinde 1,5 milyon dolardan fazla bir "boşluk" anlamına geliyor.

ABD’de rahat bir emekliliği finanse etmek, yaşamın son yıllarında kaybedilen ücretlerin yerini almak için ABD Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri, tasarruf ve diğer kaynakların bir kombinasyonunu kullanmak anlamına gelir.

Ne kadar erken emekli olursanız, o kadar çok paraya ihtiyacınız olacaktır. ABD Sosyal Güvenlik Kurumu 62 yaşına kadar devreye girmez ve Medicare genellikle 65 yaşına kadar sağlık masraflarını karşılamaz.

Amerikan emeklilik platformu Rocket Dollar’ın CEO’su Henry Yoshida, “Çoğu insan, büyük bir çoğunluk, 60’lı yaşlarından önce emekli olsaydı hazırlıksız olurdu” uyarısında bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi raporuna göre, 1981 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağı, 2020'de çalışan nüfusun yaklaşık beşte ikisini oluşturan Amerikan işgücündeki en büyük nesil.

Y kuşağının emeklilik ikilemi

Kâr amacı gütmeyen Transamerica Emeklilik Araştırmaları Merkezi tarafından yayınlanan 2023 Transamerica İşçi Emeklilik Anketi, neslin ikileminin altını çiziyor.

Araştırmaya göre, Y kuşağının en büyük payı olan %32’lik kısmı 65 yaşından önce emekli olmayı bekliyor. Ancak Y kuşağının sadece üçte birinin kesin bir emeklilik planı var. Çoğu Y kuşağının emeklilik birikimi var, ancak tipik bir Y kuşağı sadece 49.000 dolar tasarruf edebildi.

Öte yandan Y kuşağı önceki nesillere göre daha erken emeklilik planlıyor gibi görünüyor. Transamerica anketine göre, ortalama bir Y kuşağı 25 yaşında emeklilik için birikim yapmaya başladı. X kuşağı bireyleri emeklilik için birikim yapmaya başlamak için 30 yaşına kadar bekledi. Baby Boomer’lar ise bu birikimi 35'e kadar erteledi.

Yoshida, "Gördüklerimin tamamına bakarsak aslında daha iyi alışkanlıkları da var. Emekliliğe hazırlanırken X Kuşağı veya boomer'lardan çok daha ilgili, bilgili olduklarını kanıtladılar. Bunun için yeterince övgü aldıklarını sanmıyorum” açıklamasında bulundu.

Birikim yapmaya başlamanın 7 adımı

 

BES'te "Kısmen Ödeme Uygulaması"nda merak edilen 10 soru

 

Zengin olmak isteyenlere 4 sıkıcı tavsiye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)