BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatYetişkin çocuklarınızı düşünürken emeklilikten ödün vermeyin----

Yetişkin çocuklarınızı düşünürken emeklilikten ödün vermeyin

Yetişkin çocuklarınızı düşünürken emeklilikten ödün vermeyin
22 Nisan 2024 - 17:32 www.finansgundem.com

Yetişkin yaşa erişmiş çocuklara mali destek sağlamak birçok ebeveynin sıklıkla yaptığı bir tercih. Ancak bu harcamalar gelecekte beklediğinizden daha kötü bir emeklilik hayatıyla karşılaşmanıza sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışma hayatı sadece bugünkü mali durumunuzu değil aynı zamanda geleceğinizi de güvence altına almanızı sağlar. Ancak yetişkinliğe erişmiş çocuklarınıza maddi destek sağlamak emeklilik hedefinize ulaşmanıza engel olabilir.

Savings.com tarafından yapılan bir araştırma ebeveynlerin %58’inin yetişkin çocukları için kendi finansal güvenliklerinden feragat edebileceklerini gösterdi. The Motley Fool’un haberine göre çocuklarınız için geleceğinizi tehlikeye attığınızı gösteren 3 işaret bulunuyor:

1. Emeklilik birikimi yapmak yerine yetişkin yaştaki çocuklarınıza para harcamak

Yüksek bir maaşınız olabilir. Maaşınız sadece faturaları karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda bireysel emeklilik planlarınıza en üst düzeyde katkı sağlayacak imkanı size veriyor ve harcamak için ek bir miktar para da bırakıyor olabilir. Durum gerçekten böyleyse yetişkin yaştaki çocuklarınız için para harcamanızda herhangi bir sakınca yoktur.

Ancak gerçek şu ki yetişkin çocuklarınız karşılayamayacakları harcamaları üstlenmişse çözüm emeklilik için ayıracağınız paradan çocuklarınıza vermek değildir. Zira aşırı harcama yapan bireylerin kemer sıkması ve bütçe düzenlemesi gerekir. Diğer ihtimalse ebeveynler için adil değil.

Çocuğunuz için finansal destek sağlıyorsanız ve bu nedenle emeklilik tasarruflarınızı azaltıyorsanız dürüst bir konuşmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu tür bir konuşma çocuklarınızı dehşete düşürebilir ve harcamalarını yoluna koymaya zorlayabilir. Bu aynı zamanda sizi kendi ihtiyaçlarınızı ilk sıraya koyma konusunda da teşvik edecektir.

2. Yetişkin çocuklarınıza para vermek için emeklilik birikiminden para çekmek

Emeklilik birikimlerinden para çekmek oldukça tehlikeli bir finansal hatadır. Zira birikiminizden çektiğiniz küçük bir miktar bile gelecekte daha zor bir hayat yaşamanıza neden olabilir.

Emeklilik hesabınıza birkaç yıl daha yatırım yapmayı planlıyor olsanız bile bugün çekeceğiniz miktarla gelecekteki getirileri kaçırabilirsiniz. Örneğin nispeten muhafazakar bir portföyle yılda dolar bazında %6’lık bir getiri sağlıyorsanız ve emekliliğinizden altı yıl önce 5.000 dolar civarında bir parayı çekerseniz aslında birikim sonunda 7.000 dolar olacak bir parayı çekmiş olursunuz. Bu çok büyük bir miktar olmasa da 2.000 dolar araba tamiri veya ev tadilatı gibi beklenmedik harcamalar için önemli bir acil durum kaynağı sağlayabilir.

Gerçekten acil durumlarda çocuklarınızın iyiliği için birikimlerinizden küçük bir kısmını harcamak çok büyük bir sorun olmayabilir. Ancak bu tür harcamalar için sık sık emeklilik birikimlerinize başvuruyorsanız bu muhtemelen gelecekte büyük bir sorun olarak size geri dönecektir.

3. Yetişkin çocuklarınıza yardım etmek için gelir potansiyelinizden ödün vermek

Torunlarınız için çalışma saatlerinizden feragat etmek gibi çocuklarınız için alacağınız sorumluluklar tam zamanlı çalışacağınız sürede elde edeceğiniz geliri çok daha düşük seviyelere getirebilir. Emekliliğe yaklaştıkça çalışma saatlerinizi azaltıyor ve torunlarınızla ilgilenmeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak en yüksek kazançları elde ettiğiniz bir dönemdeyseniz vereceğiniz ödünler emekliliğinizde daha iyi bir hayat elde etmenize engel olabilir.

Elbette esnek bir çalışma yönteminiz varsa ve çocuklarınıza yardımcı olabiliyorsanız bu harika bir çözüm olacaktır. Ancak çocuk bakımı için mesleğinizden ödün verme riskine girmeden önce yetişkin çocuklarınızın konuyla ilgili araştırma yapmasını istemek finansal açıdan daha doğru olacaktır. Çocuk bakımı hizmeti satın almak mesai saatlerinizden kısarak elde kaybedeceğiniz gelirden çok daha azına mal olabilir.

Yetişkin çocuklarınıza mümkün olduğunca yardım etmek istemek kesinlikle güzel bir şey. Ancak bu yolda finansal güvenliğinizi tehlikeye atıyor olabilirsiniz. Motley Fool’un haberinde ebeveynlerin kendi finansal önceliklerine de dikkat etmesi öğütleniyor.

Y kuşağı için erken emeklilik hayal mi?

 

Birikim yapmaya başlamanın 7 adımı

 

BES'te "Kısmen Ödeme Uygulaması"nda merak edilen 10 soru

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)