BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAile yatırım ofisleri alternatif arıyor----

Aile yatırım ofisleri alternatif arıyor

Aile yatırım ofisleri alternatif arıyor
30 Nisan 2024 - 17:21 www.finansgundem.com

Yapılan son araştırmalara göre milyarlarca dolara hükmeden aile yatırım ofisleri halka açık piyasalar yerine özel piyasaları tercih ediyor. En çok tercih ettikleri varlıklar arasında ise özel krediler yer alıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük aile yatırım ofislerinin yatırımlarının yarısına yakını özel piyasalara ve alternatif varlıklara yöneliyor. CNBC’nin haberine göre yapılan son bir araştırma aile yatırım ofislerinin daha yüksek getiri ve daha düşük volatilite için yatırımlarını borsanın dışına çıkardığını gösterdi.

Pazartesi günü yayınlanan JPMorgan’ın Küresel Aile Ofisi Raporu’na göre aile yatırım ofisleri toplam portföylerinin %46’sını özel sermaye, gayrimenkul, risk sermayesi, hedge fonları ve özel krediler gibi alternatif yatırımlarda tutuyor. Ankete göre aile yatırım ofisleri varlıklarının yalnızca %26’sını borsalardaki hisse senetlerine yatırıyor.

Araştırmada her biri ortalama 1,4 milyar dolarlık varlığı yöneten dünya genelindeki 190 aile yatırım ofisi incelendi.

JPMorgan araştırmasına göre ABD’deki büyük aile yatırım ofisleri ise alternatif yatırımlara daha fazla yoğunlaşıyor. Ankete göre 500 milyon doların üzerinde varlığa sahip olan Amerikan menşeili aile yatırım ofisleri %49’dan fazla alternatif varlıklara %22 oranında ise borsalardaki hisse senetlerine yatırım yaptı.

Ankette detaylandırılan alternatif yatırımların %19'u özel sermaye, %14'ü gayrimenkul, %5'i risk sermayesi, %5'i hedge fonları ve %4'ü özel kredi alanında gerçekleşti.

Halka açık piyasalardan özel piyasalara geçiş, son yıllarda büyüklükleri ve sayıları adeta patlama yapan varlıklı ailelerin özel yatırım kolları olan aile ofislerinde büyük bir değişimi temsil ediyor. Toplamda 6 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olan aile ofisleri, özel sermaye piyasalarında, doğrudan anlaşmalarda, risk sermayesinde ve özel kredilerde önemli bir güç haline geliyor.

JPMorgan Private Bank'ın ABD Aile Ofisi Uygulaması Başkanı William Sinclair, hisse senetleri ve tahvillerin aile ofisleri için önemini koruduğunu ancak daha yüksek getiri için alternatiflere giderek daha fazla yöneldiklerini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aile yatırım ofisleri genellikle 50 ila 100 yıl gibi uzun vadeli hedeflerle ve bazı durumlarda bu süreleri dahi aşacak zaman ufkuyla yatırım yaparlar. Dolayısıyla sahip oldukları varlıkları onlarca yıl ellerinde tutabilirler ve daha sabırlı yatırımcılar bu sayede yüksek getirilerin sağlayacağı ‘likidite priminden’ yararlanabilirler. Günden güne, hatta saatten saate fiyatları çılgınca değişebilen hisse senetlerinin aksine, özel sermaye ve özel şirketler gibi alternatifler, oynaklığı yumuşatan daha kademeli değerleme göstergelerine sahiptir.

Sinclair, "Bu müşteriler servetlerine onlarca yıllık bir bakış açısı getiriyorlar ve likidite eksikliğini göze alabiliyorlar. Birçoğu halka açık piyasaların dışında fırsatlar görüyor” açıklamasında bulundu.

Raporda ayrıca birçok aile ofisi kurucusunun girişimci olarak başladığına ve bir işletmenin satışını yaptığına dikkat çekildi. Araştırmaya göre bu kurucular artık aile ofislerini kullanarak diğer özel şirketlerde hisse sahibi olmak ve deneyimlerini bu şirketlerin büyümesine yardımcı olmak için kullanmak istiyor.

Sinclair konuyla ilgili açılamasında, “JPMorgan bu ülkedeki milyarderlerin %60’ıyla çalışacak kadar şanslı. Dolayısıyla müşterilerimizin yönetim kurullarında ve sermaye masalarında en büyük risk sermayesi ve özel şirketlerin bazılarının yanında olmasını isteyen şirketler var” dedi.

Sinclair, alternatif varlıklara yönelik aile ofisi yatırımlarının büyümesinin devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

"Özellikle, özel kredilerde büyüme göreceğinizi düşünüyorum. Şu anda inşa edilmekte olan bu veri merkezlerinden bazılarını ve gereken gücü düşündüğünüzde, birçok müşterinin altyapıya ve özellikle dijital altyapıya yeterince yatırım tahsis edilmediğini düşünüyorum."

Aile ofisi yatırımlarının yoğunlaştıkları diğer alanlara bakıldığında ise ortalama %9’luk nakit varlığı taşıdıkları gözüküyor. Bu oran tarihsel seviyelerin üzerinde. Aile ofisi yatırım portföylerinin %10’u ise tahvil varlıklarında.

Ankete göre, aile ofislerinin yarısından azının genel bir yatırım getirisi hedefi var. ABD'de aile ofislerinin yalnızca %49'u portföyleri için uzun vadeli bir getiri hedefine sahip. Hedef getirisi olanlar aile yatırım ofislerinin yıllık medyan getiri beklentisi ise %8.

İş Bankası’ndan KOBİ’lere özel görünmez bankacılık ürünü: DijiKolay Finansman

 

Ünlü sponsorluğu kriptoya geri mi dönüyor?

 

Küresel bankacılık düzenleyicilerinden "katı standart" talebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)