BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBig Four devleri ‘bilerek’ sınıfta kaldı----

Big Four devleri ‘bilerek’ sınıfta kaldı

Big Four devleri ‘bilerek’ sınıfta kaldı
20 Mayıs 2024 - 17:55 www.finansgundem.com

İngiltere’de iflas eden şirketlerin dörtte üçünün mali raporlarında yatırımcılar uyarılmadı. Araştırmacılar mali denetim firmalarına yönelik cezaların yetersiz kalmasından faydalandığını iddia ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan son bir araştırmaya göre mali denetim firmaları 2010’dan bu yana İngiltere’deki büyük kurumsal iflasların dörtte üçünde uyarı vermedi. Financial Times’ın haberine göre araştırma sonuçları mali denetim firmalarının temel işlevlerinden birini yerine getiremediğine dair endişeleri artırdı.

Sheffield Üniversitesi’ne bağlı bir düşünce kuruluşu olan Audit Reform Lab tarafından pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre iflas eden şirketlerin bir önceki mali raporlarında şirketlerin dörtte üçü ciddi bir belirsizlik veya endişe ibaresine yer verilmedi. Diğer bir deyişle mali denetim firmaları şirketlerin iflas riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını sağlayamadı.

Denetim firmalarının şirketlerin iflas riskine dair tahminde bulunma ve devam eden bir endişe varsa bunu uyarı olarak eklemek gibi bir sorumlulukları bulunuyor.

2010 ve 2022 yılları arasında İngiltere’de iflas eden en büyük 250 halka açık şirketin dahil edildiği araştırmada EY’nin iflastan önce denetlediği beş şirketten yalnızca biri için uyarı verdiği görüldü. EY dünyanın en büyük dört mali denetim firması (Big Four) arasında en başarısız olan şirket olarak öne çıktı. PwC, Deloitte ve KPMG içinse bu oran sırasıyla %23, %36 ve %30.

Big Four dışındaki denetçilerse daha kötü performans gösterdi ve iflas eden şirketlerin sadece %17’si hakkında uyarı verebildi.

Bu arada rapora göre Big Four şirketleri için ortalama ortaklık ücretleri ise 2020 ile 2022 arasında yaklaşık 3’te 1 oranında artarak 872.500 sterline yükseldi.

Raporda, “Denetçilerin yeterince katı olmadığı konusunda ciddi endişeler var. Tasfiye edilen 250 şirketten 38’i son hesaplarında temettü beyan etti. Bu şirketlerden 10’u zarar etmesine rağmen ve 2’si ise iflas riskinin güçlü bir göstergesi olan negatif varlık bakiyesine sahip olmasına rağmen bu ödemeleri gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.

İngiltere’nin muhasebe sektörünü düzenleyici kurumları son yılların en büyük perakende yatırımcı skandallarından birinin merkezinde yer alan yatırım firması London Capital & Finance’in denetiminde zayıflıkları nedeniyle geçtiğimiz günlerde PwC ve EY’ye milyonlarca sterlinlik para cezası vermişti.

Perakende firması BHS, inşaat ve taşeron hizmet firması Carillion ve turizm firması Thomas Cook gibi bir dizi yüksek profilli şirketin iflası İngiltere hükümetini mali denetim sektörü üzerinde daha katı kurallar planlamaya sevk etti. Ancak bu planların henüz uygulanmadığı da biliniyor.

Yeni ve daha güçlü bir muhasebe ve yönetim kurulu düzenleme kurumu olması planlanan Arga’nın kuruluş aşaması aksiliklerle karşı karşıya kaldı.

İngiltere Finansal Raporlama Konseyi (FRC) Genel Müdürü Richard Moriarty, mart ayında yaptığı bir açıklamada “kasabanın sadece yarısının şerifi" olabildiklerini söyledi. Moriarty daha güçlü bir denetim mekanizması oluşturmak için uzun süredir ertelenen mevzuat olmadan finansman için "yalvarmak" zorunda kaldıkları konusunda uyardı.

FRC son yıllarda firmalara karşı uyguladığı toplam para cezalarını önemli ölçüde artırdı. Ancak Audit Reform Lab’in raporunda cezaların ortakların maaşlarını önemli derecede etkileyebilmek için çok küçük kaldığı belirtiliyor. Caydırıcılığın yetersiz kaldığını savunan araştırmacılar firmaların ‘başarısızlıkları üzerinden ödüllendirildikleri’ konusunda uyardı.

Raporda, "Denetim kültürü reforme edilene ve yeni ve daha etkili bir denetleyici kurum oluşturulana kadar, denetim firmalarındaki ortaklar, iş güvenine ve ekonomimize daha geniş çapta zarar veren denetim başarısızlıklarına devam edip bir yandan da büyük finansal ödüller kazanmayı sürdürecekler" ifadelerine yer verildi.

FT haberine göre, EY, PwC, Deloitte ve KPMG yorum yapmaktan kaçındı. FRC ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

KPMG'de başarısız mali denetimin cezası 1.5 milyon sterlin

 

ABD bankaları için korkutan iflas senaryosu

 

Almanya'da şirket iflaslarında büyük artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)