BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDave Ramsey’den üniversitelilere: Eve çıkmak için çok erken----

Dave Ramsey’den üniversitelilere: Eve çıkmak için çok erken

Dave Ramsey’den üniversitelilere: Eve çıkmak için çok erken
17 Mayıs 2024 - 16:19 www.finansgundem.com

Yaşam maliyetlerinin artmasıyla üniversite eğitimi de daha maliyetli hale geldi. Ünlü finans uzmanı Dave Ramsey kendisine ulaşan öğrenciye aile evinde kalmasını ve öğrenci kredisine girmemesini tavsiye etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ebeveynlerin çocuk yetiştirme konusunda finansal kaygılarının sınırı yoktur. Ancak bu kaygılardan çok azı çocukların üniversite öğrenimini planlamak kadar göz korkutucudur.

The Street’in haberine göre bireysel finans koçu Dave Ramsey hayatın her alanında borçtan uzak kalmayı savunuyor. Ramsey için bu öğrenci kredileri konusunda da geçerli. Ünlü finans uzmanı imkanı olan ailelerin çocuklarının gelecekteki üniversite masraflarını karşılamak için önceden birikim yapması gerektiğini savunuyor.

Ayrıca belirli alanlarda başarılı olan öğrenciler için eğitim bursları da mevcut. Ramsey öğrenci kredileri yerine hibeler ve çalışma programları üzerinden üniversite eğitimi alınması tarafında. Ancak Finans uzmanı bu imkanların genellikle ihtiyaca dayalı olduğunu da hatırlatıyor.

Günümüzde ise birçok üniversite öğrencisi hem uzun saatler çalışma hem de eğitimlerine devam etme gibi yoğun bir programla karşı karşıya. Habere göre yakın zamanda bir üniversite öğrencisi mevcut mali durumu ve hedefleri hakkında konuşmak için Ramsey ile temasa geçti.

İsmini Will olarak bildiren üniversite öğrencisi içerisinde bulunduğu yoğun programı tüm gerçekliğiyle paylaşıyor ve finans koçunun önerilerini soruyor:

“Şu anda tam zamanlı olarak üniversitedeyim ve ailem okul masraflarımın bir kısmını karşılayacak kadar cömert davrandı. Ayrıca lisansımı tamamlarken evde yaşamama da izin verdiler. Okulu borca girmeden tamamlamak için bazı geceler ve çoğu hafta sonu çalışıyorum. Bir yandan tam zamanlı bir öğrencilik yaparken diğer yandan da kariyerimle ilgili kampüs etkinliklerine katılırken nasıl kendi evime taşınacağımı ve çalışmaya devam edebileceğimi bulmaya çalışıyorum. Bölgemizde yaşam maliyetleri yüksek. Dolayısıyla her şeyi nasıl yoluna koyacağımı bulmakta zorlanıyorum. Bir tavsiyeniz var mı?”

Dave Ramsey bireysel finans alanında verdiği dikkat çekici tavsiyelerle ünlüdür. The Street’in haberine göre ünlü finans koçu Will’in sorusuna aynı gerçekçilikte cevap verdi:

“Geleceğe odaklı bir biçimde çalışan biri olmanıza sevindim. Öncelikle, bahsettiğiniz üç husustan (okul, iş ve yaşam maliyeti) hangisinin bir numaralı önceliğiniz olduğuna karar vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Sizin yerinizde olsaydım, okul öncelikli olurdu.”

Ramsey öğrencinin üniversite diplomasını alana kadar borçtan uzak durma ve kendi evine çıkma hedefini masaya yatırdı:

“Şu anda borç para almadan okula devam etmek için çalışma hayatını sürdürmek zorunda kalacaksınız. Ancak bu süreç okulunuzu zamanında bitirmenizi, sizi kariyerinizde ileriye taşıyacak bazı ders dışı etkinliklere katılmanızı engelleyebilir. Kendi evinize çıkma hedefinize ulaşmak için yeterince para kazanmanız gerekecek. Okulunuzu bitirme ve mezuniyet hedeflerinize ulaşmak için aile evinizde biraz daha kalamaz mısınız? Bu bana uygun gibi gözüküyor. Anne babanızın teklifi oldukça iyi bir anlaşma. Ama kendi başınıza olma arzunuzu da anlayabiliyorum.”

Ramsey eğitime öncelik vermenin önemine de dikkat çekti. Will’in kendi evine çıkma arzusunu anlayabildiğini ancak halihazırda elindeki fırsatların finansal gerçekliğine de göz atmasını önerdi:

“Elbette sizin de mümkün olan en kısa sürede kendi kendinize yetmenizi destekliyorum. Ancak bunu şimdi yaparsanız fazladan faturalarınız olacak ve daha da fazla çalışmak zorunda kalacaksınız. Bu tüm okul sürecinizi alt üst edecek. Bilin bakalım bu senaryodaki bir numaralı önceliğiniz neydi?”

Ramsey üniversite öğrencisinin durumuyla başa çıkabilmesi verdiği tavsiyeleri şu ifadelerle sonlandırıyor:

“Bir numaralı hedefiniz mümkün olduğunca çok sayıda okulla ilgili ders dışı etkinliğe katılırken okulunuzu da zamanında bitirmek olmalıdır. Bu arada tüm bunları borca girmeden yapabilmek için yeteri kadar çalışmaya devam edin. Tüm bunları başarmak aile evinde biraz daha kalmak anlamına geliyorsa ben olsam bunu yapardım!”

Yakınlara borç vermenin güvenli yolu

 

Kredi kartı borçlarınız kontrolden çıkmasın

 

Çiftler bu konuları mutlaka konuşmalı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)