BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYakınlara borç vermenin güvenli yolu----

Yakınlara borç vermenin güvenli yolu

Yakınlara borç vermenin güvenli yolu
13 Mayıs 2024 - 18:07 www.finansgundem.com

Faiz artışları sonucu bankalardan kredi almak çok daha zor hale geldi. Yakınlara borç vermekse ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Uzmanların tavsiyesi ise ödeme şartlarını garanti altına alan yeni nesil finans uygulamaları


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aile fertlerinden borç almak her zaman için sıkıntılı bir süreçtir. Ancak faizlerin yükselmesiyle birlikte borç almak yerine kredi çekmek her zamankinden daha zor hale geldi.

ABD Merkez Bankası (FED) nisan ayı kredi anketlerine göre bankalar da kredi kartları, bireysel krediler ve otomotiv kredileri gibi birçok krediyi kapsayan tüketici kredisi kategorilerinde kredi standartlarını sıkılaştırıyor. New York FED’in başka bir anketine göre şubat ayındaki kredi kartı başvurusu retleri ekim ayındaki %32,1’den %35,3’e yükseldi.

Bir tüketici finansal hizmetler şirketi olan Bankrate tarafından yapılan bir ankete göre, FED’in Mart 2022'de gösterge faiz oranını yükseltmeye başlamasından bu yana kredi veya finansal ürün başvurusunda bulunan Amerikalıların yarısı reddedildi.

Bir akrabadan veya arkadaştan borç almak finansal açıdan daha az acı verici bir yöntem olabilir. Ayrıca bu yöntem borcu veren için de kârlı olabilir. Bir akrabadan alınan 10 bin dolarlık bir borç veya daha büyük bir kredi için minimum %4,97 dolar faiz talep edilmesi gerekiyor. FED verilerine göre bir bankadan alınan 24 aylık bireysel kredi oranı şubat ayı itibariyle %12,49 seviyesindeydi.

Fakat ilişkilere dayalı krediler beraberinde doğal riskleri de getiriyor ve mali danışmanlar genellikle bu risklerden kaçınılmasını öneriyor. Fiyat karşılaştırma platformu Finder’ın kasım ayında yaptığı bir ankete göre Amerikalıların yaklaşık üçte biri para konularında anlaşmazlığa düşüyor ve bunun en yaygın nedeni alınan borçların geri ödenmemesi.

Servet Yönetimi firması Hilltop Wealth’in Mali Danışmanı Chris Hostetler, “Borç para vermek borçlu ile aranızdaki ilişkinizi teminat hale getirir. Bu da ilişkilerinizi riskli ve anlaşmazlıklara yol açabilir” diyor.

Wall Street Journal’ın haberine göreyse Namma, Pigeon ve Zirtue gibi uygulamalar 2020’den bu yana aileler ve arkadaşlar arasında 100 milyon dolara kadar olan kredileri verilmesine süreç yönetimi sorumluluğunu alıyor. Uygulamalar pratik araçlar sunarak bazı vergi kayıtlarının tutulmasını da sağlıyor. Söz konusu üç uygulama finansal danışmanların yakın ilişkiler için tavsiye ettiği düşük temerrüt oranlarını sağlıyor.

Kredi uygulamaları ve hizmetleri, arkadaşlar ve aileler arasındaki sözlü anlaşmaları resmi, yazılı sözleşmelere dönüştürebilir, ödeme koşullarını takip eder ve vergi usullerine uyulmasına yardımcı olur.

Taraflar borcun süresi, Faiz oranı ve geri ödeme takvimi gibi şartları pazarlık edebilir ve belirleyebilir. Namma gibi uygulamalar borç veren tarafın isteyeceği faiz miktarını sınırlar ve tefecilik yasalarına aykırı davranmamanızı sağlar.

Namma kredi sözleşmeleri oluşturur ve her iki tarafça ödenen aylık 3,99 dolarlık ücret karşılığında ödeme hatırlatmaları ve işlem kaydı gibi ek hizmetler sağlar.

Uygulama 16.000 ila 17.000 dolar arasındaki nispeten orta büyüklükteki kredileri destekliyor. Namma Kurucusu Sonal Bagga platformun 2020’deki kuruluşundan bu yana 4.8 milyar dolardan fazla krediyi kolaylaştırdığını belirtiyor.

Ancak uygulama gerçek para transferlerini yönetmiyor. Kullanıcılarınsa ödemeleri düzenlemesi ve bunu internet sitesine bildirmesi gerekiyor.

Küçük borçlar

Bir mobil borç verme uygulaması olan Zirtue, ortalama 400 dolar tutarında daha küçük krediler arayan kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılar. Uygulamanın kurucusu Dennis Cail, kredilerin genellikle altı ay içinde geri ödendiğini belirtiyor.

Uygulama borç veren tarafından ödenen ve borçlu tarafından üzerinde anlaşmaya varılan bir geri ödeme planına göre geri ödenen miktardan %3 ila %5 işlem ücreti alır. Uygulama aynı zamanda aile ve arkadaşların birbirlerinin faturalarını ödemeleri için kredi oluşturmalarına da olanağı tanır.

Taraflar arası borç verme

Pigeon uygulaması ise genellikle arkadaşlar arası borç alımlarını kolaylaştırıyor. Pigeon'un kurucusu Brian Bristol, "Kuzeniniz veya meslektaşlarınızla olan güven boşluğunu kapatmak için" uygulamayı tasarladıklarını söyledi.

Uygulama, kullanıcıların borç miktarı, faiz oranları (varsa) ve geri ödeme planları dahil olmak üzere özelleştirilebilir koşullarla dijital kredi sözleşmeleri oluşturmasına olanak tanır. Müşteriler, ek araçlara erişim için aylık 4,99 ABD doları veya 7,99 dolar üzerinden faturalandırılır.

Pigeon, 10.000 doların üzerindeki veya 18 aylık geri ödeme süresini aşan krediler için ücret alır. Ancak Bristol yakın zamanda ücretsiz denemenin 12 aya ve kredi eşiğinin 5.000 dolara düşürülerek bu şartlara göre uygulamanın yeniden düzenlenmesini planlıyor.

Bu tür uygulamaların gelişmesine rağmen mali danışmanlar borç para verenlerin bu parayı genellikle bir hediye olarak verdiklerini kabul etmelerini ve o parayı kaybetmeyi göze almaları gerektiğini söylüyor.

Finans firması Moisand Ftizgerald’ın Mali Danışmanı Tommy Lucas, “Eğer bir hediye olarak kabul ederseniz alacağınız herhangi bir geri ödeme sizin için bir keyif olacaktır. Karşı taraf parayı başka bir yerden alamıyorsa bu paranın size de geri ödenmemesi riski oldukça yüksektir” dedi.

Enflasyon düşüyor, fiyatlar düşmüyor

 

Nakdi krediler 14 trilyon TL’ye yaklaştı

 

Borçlarınız biterken kredi puanınız neden düşüyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)