BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBorçlarınız biterken kredi puanınız neden düşüyor?----

Borçlarınız biterken kredi puanınız neden düşüyor?

Borçlarınız biterken kredi puanınız neden düşüyor?
08 Mayıs 2024 - 16:43 www.finansgundem.com

Önemli seviyelere ulaşan borçlarınızı ödediğinizde nihayet kredi puanınızın da yükselmesini beklersiniz. Oysa bazı durumlarda aksine kredi puanınız daha fazla bile düşebilir. Bankrate’in haberinde bu durumun sebepleri açıklanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi puanınız sadece sahip olduğunuz borçlarla alakalı değildir. Hesaplama sistemine ortalama yaşınız ve kredi geçmişiniz de dahildir. Örneğin kredi kartı borcunuzu konsolide etmek için bir bankadan kredi istediyseniz bu durum kredi puanınızı sert bir biçimde düşürebilir. Kredi puanınızdaki düşüş hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak çoğu durumda bu düşüş birkaç ay içerisinde toparlanabilecek geçici bir durumdur.

Bununla birlikte ödediğiniz borç türleri ve borçlarınızı nasıl ödediğiniz de kredi puanınızı etkileyen önemli faktörler arasındadır. Kredi puanlama sistemlerinin nasıl çalıştığını anlamak ek kredi almadan önce yapabileceğiniz en iyi para yönetimi stratejilerini oluşturmanıza yardımcı olur. Bankrate’in haberinde iyi bir kredi puanınızı oluşturmanıza yardımcı olacak adımlara yer veriliyor.

Kredinizi ödedikten sonra kredi puanınız neden düşer?

Kredi ödemesi sonrası kredi puanı düşmesinin birden fazla sebebi vardır. En önemli unsurlar ise hangi türde kredinin ödemesini tamamladığın, ödemeyi nasıl yaptığınız ve kredi hesabınızı açık tutup tutmadığınızdır. Kredi puanlama sistemi borç ödemeleriyle ilgili birçok faktörü hesaba katar. Bazı puanlama usullerinde kredi puanınızı derinden etkileyen unsur diğerlerinde sınırlı bir etkiye sahip olabilir.

Bankrate’in haberinde en popüler modellerden biri olan FICO kredi puanlama modeli baz alınıyor. Diğer modeller de benzer faktörlere odaklanır ancak bunları farklı derecelendirmeler atayabilir.

Borç konsolide edilmeden önce ödeme kaçırmak

FICO modelinde ödeme geçmişi kredi modelinin %35’ini oluşturur. Kaçırılan bir ödeme diğer bütün unsurlardan daha fazla kredi puanınızı düşürebilir. Üstelik son ödeme tarihlerine uymak bazı durumlarda çok daha zor olabilir:

Bir borç konsolidasyon kredisi almış olsanız dahi Bankrate’in haberine göre borcun doğru tarihte ödenmesi konusunda borç verenlere güvenmemek gerekiyor. Zira borç veren kuruluş bankaya kredi borcunu direkt olarak ödese dahi bankanıza kredinizin gerçekten ödenip ödenmediği konusunda tekrar ulaşmanız gerekebilir.

Bir konsolidasyon kredisi almış olsanız dahi ödemelerden yine de siz sorumlu olursunuz. Dolayısıyla olası bir gecikmede düşen kredi puanı size ait olacaktır.

Yanlışlıkla toplam kredi kullanımınızı artırmak

Birden fazla kredi kartı borcunu ödeyip kapatırsanız ancak diğer küçük kartlarınızda bakiye bırakırsanız toplam kredi kullanımınız kredi puanınıza zarar verebilir. Kredi kullanım oranınız toplamda ne kadar kullanılabilir krediniz olduğunu ölçer ve toplam kredi puanınızın %30’unu oluşturur. Kredi kullanım oranınız ne kadar düşükse kredi puanınız için bu o kadar iyidir. Kural olarak, puanınıza zarar vermemek için kredi kullanım oranınız yüzde 30'un altında kalmalıdır.

Kredi kartlarınızı kapattığınızda kullanılabilir kredi miktarınızı azaltırsınız. Kalan bakiyeniz küçük olsa bile kullanım oranınız %30 eşiğinin üzerine çıkarırsanız kredi puanınız zarar görebilir. Bu nedenle uzmanlar tekrar kullanılması planlanmıyor olsa bile borcu tamamen ödenen kredi kartlarının iptal edilmemesini tavsiye ediyor.

Hesaplarınızın yaş ortalamasını düşürdünüz

Yakın zamanda kullanmamış olsanız bile uzun süredir sahip olduğunuz hesapları kapatmak puanınızı düşürebilir. Kredi geçmişinizin uzunluğu, kredi puanınızın yüzde 15'ini oluşturur. Açık kredi hesaplarınızın yaş ortalamasındaki ani bir değişiklik, puanınızın düşmesine neden olabilir.

Taksitli tek kredi borcunuzu veya döner borcunuzu ödediniz

Kredi şirketleri taksitli borçları ve kredi kartları gibi döner borçları nasıl yönetebildiğinizi görmek ister. Örneğin sahip olduğunuz tek bireysel krediyi ödediyseniz ve üzerinizde otomotiv kredisi gibi herhangi bir kredi yoksa bu durum kredi puanınızı olumsuz etkileyebilir.

Ancak kredi puanınızdaki bu düşüşün borçlarınızı ödemenize engel olmasına izin vermeyin. Zira kredi sahibi olmak kredi puanınızın sadece %10’luk dilimini oluşturur. İhtiyacınız olmayan bir borcu üstlenmek veya borç tutmak yerine diğer faktörleri optimize etmeye odaklanmak daha iyi bir kredi puanı oluşturmanızı sağlayacaktır.

Gençlerin kredi puanı önceki nesillere parmak ısırtıyor

 

Borcu olmayanlar için kredi puanı önemli mi?

 

Gençlerin kredi puanlarına ebeveyn tuzağı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)