BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatBorcu olmayanlar için kredi puanı önemli mi?----

Borcu olmayanlar için kredi puanı önemli mi?

Borcu olmayanlar için kredi puanı önemli mi?
18 Ocak 2024 - 17:36 www.finansgundem.com

Kredi puanının sadece kredinizin onaylanması için önemli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira kredi puanınız sigorta alışverişlerinizden gündelik hayatınıza kadar birçok alana etki etmeyi sürdürüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eviniz ve arabanız size ait olabilir. Her ay kredi kartı borcunuzun tamamını ödüyor olabilirsiniz. Ardınızda bir öğrenci kredisi veya herhangi bir büyük borç olmayabilir. Kısacası hiçbir borcunuz kalmamış olabilir. Peki bu gibi pozitif bir ortamda da kredi puanınız önemli olacak mı?

MarketWatch’un haberine göre bu sorunun en hızlı cevabı evet. Bir daha asla kredi almanız gerekemeyeceğinden emin olduğunuzu varsayarsak kredi puanınız belki eskisi kadar önemli olmayabilir. Ancak bu kredi puanınızla ilişkinizin tamamen kesildiği anlamına gelmez.

Haberde ABD merkezli finans firması Encino’nun yeminli mali müşavirliğini yapan Rob Schultz, “Borcu olmayan kişilerin kredi puanları hakkında çok fazla endişelenmelerine gerek yok. Ancak diğer kurumlar kredi puanlarını kullanabilir. Dolayısıyla puanları yine de önemli olacaktır” diyor.

Araç, konut veya başka bir türden bir sigorta ürünü satın aldığınızda ne olacağını düşünün. Sigortacılar genellikle kredi notunuz da dahil olmak üzere bir dizi faktöre dayalı olarak bir fiyat teklifi verecektir.

Mükemmel bir kredi puanına sahip olan bireyle başvurularında özellikle araç sigortası için daha düşük faizler elde etmeye hak kazanabilirler. Aksine kredi puanı zayıf olanlarsa çok daha yüksek sigorta ödemeleriyle karşı karşıya kalırlar.

Mortgage ödemesi olmayan bir ev sahibi olmanız da bir noktada taşınmayacağınız anlamına gelmez. Örneğin daha imkanları olan bir eve kiraya çıkmaya karar vermeniz halinde ev sahibiniz, kredi puanınızın kontrolünü yapabilir.

Schultz, “Yeni bir hizmet veya yeni bir telefon sözleşmesine kaydolduğunuzda kredi puanınız çalışacaktır. Teknik olarak bir kredi almıyor olabilirsiniz. Ancak ürün ve poliçe için onaylanıp onaylanmayacağınız konusunda kredi puanınız bir faktör olarak öne çıkabilir” dedi.

Emekli olduğunuzda para için çalışmayı bırakacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak günümüzde birçok emekli çeşitli nedenlerden işgücüne tekrar girmek zorunda kalıyor. Bir işe başvurduğunuzda ise işverenler kredi puanınız kontrol etmek için sizden izin isteyebilir.

Haberde yorumlarına yer verilen bir diğer yeminli mali müşavir Carla Adams, “Zayıf kredi puanı işe alınmanızı direkt olarak engellemese de finansal sorumluluklar ve hassas bilgilere erişim isteyen bankacılık gibi mesleklere başvurmanız halinde kredi puanınız önemli bir sorun oluşturacaktır” diyor.

Başka ülkelere göç eden bireyler de artık kredi puanlarına ihtiyaç duyulmadığı yanılgısına kapılıyor olabilir. Ancak ülkelerine geri dönmeleri halinde kredi faaliyetlerindeki eksiklik kredi puanlarını düşürecektir. Sonuç olaraksa kredi geçmişleri sonsuza dek kaybolacaktır.

Kredi raporlama şirketi Experian'da Tüketici Eğitimi ve Savunuculuğu Kıdemli Direktörü Rod Griffin göç eden bireylerin kredi puanları nedeniyle zor durumda kalabileceğini belirtiyor. “Bankalar hesap açabilmeniz için kimliğinizi doğrulamak ve kredi geçmişinizi görmek isteyecektir” diyen Griffin bunun bir apartman dairesi kiralarken bile bireyleri zor durumda bırakacağını hatırlatıyor.

Bazı tüketiciler ellerinde tam ödeme yapabilecek miktarda yeterli nakit para olsa bile araç satışlarını finanse etmeyi tercih edebiliyorlar. Enflasyon ve faiz oranları gibi ekonomik koşullar ve piyasalardaki dalgalanmalar tüketicilerin kararlarını etkileyebiliyor.

Yeminli mali müşavir Crysal Cox, “60'lı yaşlarının sonlarında borcu olmayan ve araçları için her zaman nakit ödeyen müşterilerim vardı. 2020'de, piyasa çok düştüğünde arabalarından birinin değiştirilmesi gerekiyordu” diyor. Cox müşterilerinin fonlarını “dipten satmak” istemedikleri için yatırım hesaplarına dokunmak yerine kredi aldıklarını söyledi. Müşteri iyi kredi puanları sayesinde yeni araçlarını finanse edebilmiş ve piyasa toparlanırken de portföylerine dokunmamanın yararını görmüş.

Kimlik hırsızlığı tehdidi konuyla ilgili başka bir endişeyi de gündeme getiriyor. Siber saldırıların artmasıyla birlikte borcu olmayanlar dahil olmak üzere herkesin kredi puanlarını izlemesi gerekiyor.

Kredi puanlarında büyük bir düşüş fark etmek, dolandırıcıların sizin adınıza hesap açtığı ve ödenmemiş faturaların kredi puanınızda iz bıraktığı anlamına gelebilir. Cox, Açmadığınız yeni hesaplar ve yetki vermediğiniz zor kararlar için kredi raporunuzu dikkatle takip edin” uyarısında bulundu.

Bireysel kart borcunun kredilere oranı 18 yılın zirvesinde

 

Kredi kartı kullanırken bu 3 hatayı yapmayın!

 

Tutumluları bile aldatan 8 para tuzağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)