BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisServet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyor----

Servet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyor

Servet transferinden en çok Y kuşağı faydalanıyor
30 Nisan 2024 - 17:24 www.finansgundem.com

Yeni veriler, Y kuşağının finansal durumunun düşünülünden çok daha iyi olduğunu gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi tüm dünyada ekonomik anlamda dengeleri değiştirdi. Özellikle servet birikimi anlamında bazı jenerasyonlar bundan oldukça kötü etkilenirken bazı jenerasyonlar ise oldukça karşı çıktı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son açıklanan veriler, Y kuşağının durumunun herkesin düşündüğünden daha iyi olduğunu ve pandemiden bu yana herkesten daha hızlı servet birikimi yaptıklarını ortaya koyuyor.

5 yılda ortalama 85 bin dolarlık artış

Fortune’dan Sydney Lake’in haberine göre, Y kuşağının durumu o kadar da kötü olmayabilir. Gerçekten de, Center for American Progress'in (CAP) yeni bir raporuna göre, 40 yaşın altındaki hanelerin ortalama zenginliği 2019 ile 2023 arasında yüzde 49 oranında artmış gözüküyor. ABD’de bugün genç neslin ortalama serveti 259.000 dolar. Düşünce kuruluşu Center for American Progress’in Fed verilerine dayanarak ortaya koyduğu analiz, genç neslin servetinde son beş yılda 85.000 dolarlık bir artış olduğunu gösteriyor.

Bu hızlı servet artışı, tarihte benzeri görülmemiş bir orana karşılık geliyor. Dahası, CAP raporuna göre, artışın yalnızca ‘bu kazanımları sağlayan küçük bir varlıklı genç grubu’ değil, tüm gelir türleri arasında ‘geniş tabanlı’ olması da muhtemel.

Yatırımda akılcılık

CAP, analizi için, 1980'lerin sonlarından bu yana ABD hane halkı servetinin dağılımına ilişkin üç aylık tahminleri izleyen Fed'in Dağıtımsal Mali Hesaplar verilerini kullanıyor. CAP'nin tanımına göre hane halkı serveti, hisse senetleri, banka hesapları ve gayrimenkul birikiminden ipotek ve öğrenci kredisi borcu dahil yükümlülükler dışarıda tutularak oluşturuluyor.

Ancak bu bulgular, şaşırtıcı öğrenci kredisi borcundan acı verici konut krizine ve artan enflasyon oranlarına kadar Y kuşağının sorunlarının kirli listesi göz önüne alındığında şaşırtıcı gelebilir. Ancak Y kuşağı aynı zamanda büyük servet transferinin veya ebeveynlerinden ve büyükanne ve büyükbabalarından büyük miktarlarda mirasa konmanın da faydalarından yararlanıyor; ancak uzmanlar, Y kuşağının, aynı zamanda yatırım yapma konusunda daha akıllıca davrandıklarının da altını çiziyor.

Miras ve konut avantajı

CAP'nin analizine göre, 40 yaşın altındaki kişilerin servet elde ettiği başlıca alanlardan bazıları konut, likit varlıklar, kişisel işler, hisse senetleri, büyük satın alımlar ve kredi kartı ve öğrenci kredisi borcunun düşürülmesi yoluyla gerçekleşiyor.

Konut, bu yaş grubu için varlıklardaki en büyük kazanımı oluşturuyor. Aslında, CAP'in ev değeri eksi ipotek borcu olarak tanımladığı konut serveti, genç nesillerin pek çok üyesinin konut piyasasına girmekteki zorluklarına rağmen 2019 ile 2023 arasında 22.000 dolar artmış durumda. Bunun büyük ölçüde, ipotek oranlarının daha düşük ve ev fiyatlarının daha uygun olduğu pandemi öncesinde veya sırasında ev satın alabilen Y kuşağı tarafından sağlandığı bildiriliyor.

Wake Forest Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde profesör ve yatırım ve portföy yönetimi uzmanı Mark Johnson, “İş gücüne girdikten hemen sonra tasarruf ve yatırım yapan ve ev satın alan Y kuşağı büyük olasılıkla güçlü finansal pozisyonlara sahip olacak. Ayrıca, uzun süreli düşük faiz oranları ve düşük enflasyon, Y kuşağının çalışma yıllarının çoğunda varlık değerlerinin artmasına yardımcı oldu ve böylece zenginlik yaratılmasına katkıda bulundu” diyor.

Y kuşağının bir kısmı ebeveynlerinden çok az yardım alarak veya hiç yardım almadan konut piyasasına girmeyi başarırken birçoğu da özellikle gayrimenkul alımları için büyük servet transferinden yararlandı.

Küresel emlak şirketi Engel & Völkers'ın baş strateji sorumlusu Stuart Siegel, aslında bu neslin pek çok üyesinin mirasa ‘kesinlikle yatırım yaptığını’ söylüyor. Siegel, “Baby boomer kuşağı, varlıklarını bilinçli olarak daha uzun bir süreçte çocuklarıyla paylaşıyor ve bunun bir ölüm veya benzeri bir olayla bağlantısı yok. Y kuşağı daha erken erişim sayesinde bundan daha da fazla faydalanmak istiyor. Bir ebeveyn, bir fırsat tespit ettiğinde onlara gayrimenkul peşinatı konusunda yardımcı olursa, fırsatçı davranabilir ve kendi yatırım portföylerini aktif olarak çok daha erken geliştirmeye başlayabilirler” şeklinde konuşuyor.

Başka bir deyişle, Y kuşağı ne kadar erken ev satın alabilirse, diğer mülkleri de içerebilecek veya gayrimenkul işleminden elde edilen parayı başka yatırımlar yapmak için kullanabilecek anlamlı bir zenginlik portföyü oluşturmaya o kadar çabuk başlayabiliyor. Y kuşağının bir kısmı finansal başarıya hazırlanmak için şüphesiz miras parasına güvenirken diğer uzmanlar bu neslin üyelerinin de paralarını kullanma konusunda daha akıllı hale geldiklerini söylüyor.

Henüz başlangıç aşamasında

Varlık yönetimi şirketi LourdMurray'de varlık yöneticisi olan Gloria Garcia, miraslarından para veya ev bekleyen Y kuşağı üyeleri olduğunu, ancak emekliliklerini finanse etmek için buna güvenmeyenlerin de olduğunu söylüyor. Garcia, “Aslında, 401(k) veya IRA aracılığıyla ‘proaktif olma ve emeklilik için tasarruf yapma konusunda daha fazla farkındalık var” diyor.

Garcia, “Emeklilik, Sosyal Güvenlik ve mirasa güvenen önceki nesillere kıyasla bu değişim, Y kuşağı arasında artan özgüven duygusunu ve proaktif planlamayı vurguluyor. Elbette birçok Y kuşağı uygun fiyatlı konutlara erişim konusunda hala zorluklarla karşılaşıyor. Bu, Y kuşağının bir ev için tasarruf yaptığı ancak henüz doğru fırsata sahip olmadığı bir dönemde, yatırım araçlarında artan servetle paralellik gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Uzmanların hemfikir olduğu şey ise, Y kuşağının servet artışının gelecekte de devam etmesinin beklenmesi gerektiği. Siegel, “Baby boomer dönemindeki servet transferi henüz başlangıç ​​aşamasında ve şu ana kadar bundan faydalananlar için büyüme yeni başladı” diyor.

Y kuşağı için erken emeklilik hayal mi?

 

Y kuşağından ebeveynlerine sitem: "Beni hayata hazırlamadınız"

 

Y kuşağı 90 trilyon dolarlık servete konuyor

 

Y kuşağı ebeveynler neden mutsuz?

 

Y kuşağı konut fiyatlarını yüksek tutacak

 

Y kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)