BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor----

Y kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor

Y kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor
26 Ocak 2023 - 14:46 www.finansgundem.com

Son bir yıldır görülen ayı piyasası varlıklı Y kuşağı yatırımcılarının hisse senedi yatırımlarından ümidi kesmesine sebep oldu. Y kuşağı zenginlerinin portföylerinde alternatif yatırım araçlarının payı artıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri piyasaları paralarını yatırıma yönlendirmek isteyen insanların uzun zamandır ilk tercihleri arasında yer alıyordu. Ancak genç jenerasyonun sahneye girmesiyle söz konusu tablo değişiyor olabilir.

Bank of America’nın yakın zamanlı bir anketine göre 21-42 yaş arası 3 milyon dolar ve üzeri varlığı olan bireyler portföylerinin sadece %25 oranında hisse senetlerine yatırım yapıyorlar. 43 yaş üzeri varlıklı yatırımcılarsa portföylerinin %55’inden fazlasıyla hisse senedi varlıklarına yöneliyorlar.

Y kuşağının kararındaki değişimde küresel borsalarda görülen son ayı piyasasının da etkileri görülüyor

MoneyWise’ın haberine göre Bank of America Özel Bankacılık Operasyon Direktörü (COO) Jeff Busconi konuyla ilgili açıklamasında, “Son on yılda borsada çok güçlü bir ralli yaptık ve şimdi değişken zamanlardan geçiyoruz. İnsanların aklına ilk olarak bu geliyor” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında kaydedilen son yükselişlere rağmen S&P 500 Endeksi hâlâ geçen yılın aynı dönemine göre %7 düşük seyrediyor.

Busconi yeni nesil yatırımcıların “geleneksel hisse senedi ve tahvil portföyünün zaman içerisinde ortalamanın üzerinde getiri sağlayacağına” giderek daha az inandığını da sözlerine ekledi.

Zengin Y kuşağının yatırım için tercih ettiği varlıklarsa şöyle:

Gayrimenkul

Gayrimenkul yatırımları uzun yıllardır popüler bir yatırım tercihi olarak önemini koruyor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de enflasyona karşı en iyi koruma yatırımlarından biri olarak görülmesi.

Ham madde fiyatlarının ve işçilik maliyetlerinin yükselmesiyle yeni mülklerin inşası da daha pahalı hale geliyor. Bu aynı zamanda ikinci el gayrimenkul fiyatlarının da yükselmesine yol açıyor.

İyi seçilmiş mülkler yatırımın değerlenmesinden daha fazlasını da sağlayabiliyor. Yatırımcılar kiralar üzerinden sürekli gelir de elde edebiliyor.

Varlıklı bireylerin kaç yaşında olduğuna bakılmaksızın bu tür fırsatları görmesi şaşırtıcı değil. Bank of America anketinde, gençlerin %28'i gayrimenkulün büyük bir büyüme potansiyeli sunduğunu söyledi. Daha yaşlı yatırımcı grubunun %31'i de aynı görüşe sahipti.

Gayrimenkul yatırımlarından gelir elde etmek için ev sahibi olmak da gerekmiyor. Küçük yatırımcıların da emlak yatırımlarına başlayabilmesi için birçok gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve kitle fonlaması platformları bulunuyor.

Kripto paralar

Bir zamanları niş varlık olarak görülen kripto paralar artık ana akım yatırım tercihleri arasına girdi. CFA Enstitüsü’nün bu yılın başında yaptığı bir araştırma ABD’deki eyalet ve hükümet emeklilik planlarının %94’ünün kripto paralara da yatırım yaptığını gösterdi.

Elbette birçok yatırımcı kripto para birimlerinin yüksek volatilitesinin büyük riskler barındırdığını geçtiğimiz yıl zor yoldan öğrendi. Ancak Y kuşağı yatırımcıların bir kısmı hâlâ bu varlık sınıfına inanıyor.

Bank of America anketinde, gençlerin %29'u kriptonun büyüme için büyük fırsatlar sunduğunu söylerken, yaşlı grubun sadece %7'si aynı fikirde. Genç yatırımcıların portföylerinin ortalama %15’ini kripto paralara ayırırken daha yaşlı yatırımcılarsa portföylerinin sadece %2’lik bir kısmında kriptoya yer veriyor.

Kripto yatırımları küçük yatırımcıların girmesi için görece çok daha kolay bir alandır. Kripto yatırımlarına izin veren birçok yatırım platformu olsa da yatırımcıların komisyon ücretlerini dikkate alması gerekiyor.

Özel sermaye

Özel sermaye yatırımları borsalarda halka açık işlem görmeyen şirketlere yapılan yatırımları ifade eder.

Biz özel yatırım fonu fon yatırımcısından para alır ve fırsat gördüğü şirketlere yatırım yapar. Fonlar genellikle yatırım yaptıkları şirketlerin kontrol hisselerini satın alır ve yönetim ekibini değiştirerek işletmeyi daha değerli hale getirmeyi amaçlar. Amaçsa portföylerindeki şirketleri daha sonra yüksek bir kârla yeniden satmaktır.

Özel sermaye fonları genellikle küçük yatırımcılara açık değildir. Ancak bu tür fonlar son dönemlerde zengin yatırımcılar arasında popülerlik kazanıyor.

Bain & Company verilerine göre, 2021'deki özel sermaye satın alımları bir yıl öncesine göre katına çıkarak 1,1 trilyon dolara yükseldi.

Özel sermaye yatırımları aynı zamanda servet sahibi Y kuşağının da dikkatini çekiyor:

Bank of America anketi, en az 3 milyon dolarlık varlığa sahip 21 ila 42 yaş arası bireylerin %25'inin, özel sermaye yatırımlarında en büyük büyüme fırsatları gördüğünü gösterdi. Daha yaşlı yatırımcılarda ise bu oran sadece %15.

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu

 

Borsaları bekleyen iki pozitif senaryo

 

Yeni kuşak zenginlerin 3 yatırım tercihi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)