BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY kuşağı ebeveynler neden mutsuz?----

Y kuşağı ebeveynler neden mutsuz?

Y kuşağı ebeveynler neden mutsuz?
13 Aralık 2023 - 17:32 www.finansgundem.com

Bugün Y kuşağı olarak bilinen ebeveynleri mutsuz kılan biri eğlenceli biri ciddi olmak üzere iki önemli neden bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Y kuşağına mensup bir ebeveynseniz, bugünlerde mutsuz olmanız için iki makul neden bulunuyor: Oyuncaklar ve çocuk bakım ücretleri.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y kuşağına mensup ebeveynler, bugünlerde daha fazla plastik oyuncakla haşır neşir olmaktan ve kreş ücretlerinden muzdarip.

Biriken oyuncaklar

Insider’dan Katie Notopoulos'un haberine göre, küçük çocukların ebeveyniyseniz, tatil dönemlerinden korkuyor olabilirsiniz. Bunun en önemli nedeni ise, evde yürüyecek yer bırakmayan plastik oyuncaklar.

Y kuşağı ebeveynleri, bu tarz oyuncakları uzak tutmak için ellerinden gelen tüm çabayı gösterseler de, oyuncak kutuları bir şekilde taşmaya devam ediyor. Oyuncak arabalar, oyuncak bebekler ve en çok da Legolar her zaman ayaklarınızın altına girecek bir yol buluyor.

Hemen hemen tüm ebeveynler, çoğunlukla iyi niyetli akrabalardan ve yakınlardan gelen oyuncakların miktarını azaltmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Bu da, çok fazla oyuncağı olan şımarık zengin çocuklar yaratıyor.

Oyuncak bolluğunun ekonomik yönü

Ancak veriler hikayenin başka bir yönünü gösteriyor. Bugünün çocuklarının eskilere kıyasla çok daha fazla oyuncağa sahip olmasının ekonomik bir gerçekliği bulunuyor. Bu gerçeklik, oyuncakların 30 yıl öncesine göre çok ama çok daha ucuz olması.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, temel olarak eğitim, tıbbi bakım, konut veya yiyecek gibi farklı mal ve hizmet kategorilerine ilişkin enflasyon oranı olan Tüketici Fiyat Endeksi verilerini takip ediyor. Bu verilere göre, 'oyuncaklar kategorisi'nde ciddi bir düşüş yaşanıyor ve oyuncakların son 30 yılda çok daha ucuzladığı görülüyor. Bunun nedeni olan bir avuç faktör arasında en önemlisi ise ucuz denizaşırı üretime olan bağımlılığın artması olarak öne çıkıyor.

Buna göre, 1993’te maliyeti 20 dolar olan bir oyuncağın bugün maliyeti yalnızca 4,68 dolara inmiş durumda. Bu ucuzluğu ebeveynler, oyuncak mağazalarında da gözlemliyor. ABD’de şu anda Amazon'dan 11,99 dolara bir Barbie bebek satın alınabiliyor. Bu, bugün ‘Barbie' bebek fiyatlarının 90'ların başındaki fiyatlarla hemen hemen aynı seviyede olduğu anlamına geliyor.

Çocuk bakımı

Oyuncak fiyatlarındaki düşüşü, küçük çocuklu ebeveynlerin çok fazla harcama yaptığı bir başka kalemle kıyaslamak, başta sözü edilen mutsuzluğu daha iyi anlatıyor: Çocuk bakımı.

Buna göre, kreş ve anaokulu maliyetinin 1993 yılından bu yana ABD’de yüzde 200'den fazla arttığı görülüyor. Bu, 1993'te ayda 500 dolar olan kreş ücretinin bugün ayda yaklaşık 1.600 dolara eşdeğer olduğu anlamına geliyor.

Care.com'a göre bebek bakıcısı ücretleri, yaşanılan bölgeye bağlı olarak saat başına 17 ila 20 ABD Doları civarında seyrediyor. Bu, sinemaya gitmek için üç saatlik bir molanın size yaklaşık 50 ila 60 dolara mal olacağı anlamına geliyor. Bu noktada Y kuşağının bir diğer dezavantajının da artık 'baby boomer' olarak kabul edilen büyükanne ve büyükbabalara çocuk bakımı noktasında güvenmemesi gibi duruyor.

Ebeveyn ve çocuk bakımı arasında sıkışan ‘sandviç jenerasyonu’

 

ABD’de ebeveynlerle birlikte yaşamak tabu olmaktan çıkıyor

 

Ebeveynler okulların açılmasından endişe ediyor

 

Y kuşağının mutluluk kriteri diğer nesillerin dört misli

 

Y kuşağı için güvenli liman neresi?

 

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)