BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY kuşağı için güvenli liman neresi?----

Y kuşağı için güvenli liman neresi?

Y kuşağı için güvenli liman neresi?
06 Nisan 2023 - 16:52 www.finansgundem.com

Anketler, Y Kuşağı’nın hisse senedi, tahvil ve nakit arasında bocaladığını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımdan uzak kişiler için nakit, paranızı güvende tutmak için en makul yollardan biri olabilir. İlginç olan ise, piyasaların büyük belirsizlik dönemlerinde, tecrübeli yatırımcıların da nakdi en güvenli alanlar arasında görmesi.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, 1981-1986 yılları arasında doğmuş olanları tanımlamak için kullanılan ve Y Kuşağı ya da Milenyum Kuşağı olarak da adlandırılan kesimin, paralarını güvende tutmak için son dönemde nakde yöneldiklerini gösteriyor.

Nakde yönelim, borsa rallilerinin kaçmasına neden oluyor

Insider’dan George Glover’ın haberine göre, son dönemde en güvenilir yatırım aracı olarak nakdi benimseyen Y kuşağı, hisse senedi ve tahvil gibi diğer varlıklara yatırım yapmaktan kaçınıyor.

Yeni bir anket, Y kuşağı birikimlerinin üçte birini nakitte tuttuğunu ve yatırım yapmaktan kaçındığını gösteriyor. Varlık yönetimi şirketi Schroders, yaşları 27 ile 42 arasında değişen bir grup çalışana yönelik yaptığı ankette, katılımcıların emeklilik fonlarının ortalama yüzde 33'ünü nakde ayırdıklarını ve bu miktarın yüzde 31'ini hisse senetlerine, yüzde 16'sını ise tahvillere yatırdıklarını bulguluyor.

Fed'in agresif faiz oranı artışları, yatırımcılar için birikimlerini tasarruf hesaplarına yatırmayı daha cazip hale getirdiğinden, bu varlık sınıflarının her ikisinin de fiyatının geçen yıl düştüğü görülüyor. Ancak 2023 yılında yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranı artışlarını yavaşlatmasıyla piyasalarda pozisyon almaya başlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yüzde 16 ve S&P 500 yüzde 7 yükselirken nakde yönelen Y kuşağı, bol getirili bir borsa rallisini de kaçırmış oluyor.

Yaşlılar yatırım anlamında daha cesur

Schroders'ın anketine göre Y kuşağı çalışanları da yatırım konusunda web sitelerinden, yayınlardan veya mali danışmanlardan çok ailelerinden tavsiye alıyor.

Araştırma, Y Kuşağı’nın, çalışmayı bıraktıktan sonra rahat yaşamak için yaklaşık 1,3 milyon dolar değerinde birikime ihtiyaçları olacağına inandığını gösteriyor ancak bu kişilerin yalnızca yüzde 29'u emekli olduklarında 1 milyon dolardan fazla para biriktirmiş olacaklarını düşünüyor.

Schroders ayrıca yaptığı bir başka ankette, görece yaşlı Amerikalıların portföylerini genç nesilden daha cesurca konumlandırdıklarını bulguluyor. Yatırım firmasının araştırmasına göre 45 yaş üstü çalışanlar birikimlerinin yüzde 31'ini hisse senetlerine, yüzde 29'unu nakde ve yüzde 16'sını tahvillere ayırıyor.

Y kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor

 

Y kuşağı kâbustan nasıl kurtulur?

 

Y kuşağının yeni tercihi tahviller

 

Pandeminin kaybedeni Y Kuşağı oldu

 

İhtiyaç kredilerinin yerini nakit avans aldı

 

‘Nakit yastığı’ oluşturmak neden önemli?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)