BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPandeminin kaybedeni Y Kuşağı oldu----

Pandeminin kaybedeni Y Kuşağı oldu

Pandeminin kaybedeni Y Kuşağı oldu
14 Şubat 2022 - 16:48 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde Y ve Z Kuşağı bireylerin kredi kartı borçları acil durum birikimlerini geride bıraktı. Borçlarına göre tasarrufları en çok azalan jenerasyonsa Y Kuşağı oldu


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin olumsuz etkilerinden birisi de hane halkı birikimlerinin yara alması oldu. CNBC’nin haberine göre Amerikalıların sadece %53’ü acil durum birikimlerinin kredi kartı borçlarından daha yüksek olduğunu söylüyor.

Habere göre özellikle de Y ve X Kuşağı bireylerinin de dahil olduğu daha genç Amerikalıların pandemi sürecinde birikimlerini kaybettiğini ortaya koydu.

Ocak 2022'de 1.000'den fazla ABD'li yetişkinle yapılan yeni bir Bankrate anketine göre, salgın sırasında yaşları 26 ile 41 arasında değişen Y Kuşağı üyeleri ve 18-25 yaşları arasındaki Z Kuşağı üyeleri en büyük darbeyi alanlar arasında yer aldı. Araştırma Y Kuşağı üyelerinin tasarruflarına göre kredi kartı borçlarının diğer yaş gruplarına oranla daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Z Kuşağı katılımcılarının yaklaşık yarısı (%46) acil durum birikimlerinin 2022'de pandeminin başlangıcında olduğundan daha az olduğunu açıkladı, Y Kuşağı katılımcılarının %43'ü ise birikimleri hakkında aynı şeyi söyledi. Araştırma sonuçları, 26 ila 32 yaşları arasındaki genç Y Kuşağı üyeleri için tablonun daha da kötü olduğunu gösterdi. Bu yaş grubundakilerin %54'ü salgın sırasında acil durum tasarruflarının azaldığını söyledi. Karşılaştırmak gerekirse, X Kuşağı üyelerinin yaklaşık %37'si tasarruflarının salgın sırasında azaldığını belirtti. İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası doğan Baby Boomer’larınsa sadece %27'si tasarruflarının küçüldüğünü söyledi.

Bankrate.com Baş Finans Analisti Greg McBride konuyla ilgili demeçte, "Bu tablo, salgın sırasında genç çalışanların özellikle de Y Kuşağı’nın yükünü çektiği orantısız gelir düşüşünün bir yan ürünüdür" ifadelerine yer verdi.

ABD merkezli Ekonomi Politikaları Enstitüsü 2020'de yayınladığı bir araştırma Kovid-19 salgını nedeniyle Z Kuşağı üyelerinin işsiz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermişti. Ayrıca Pew Araştırma Merkezi, hem Z Kuşağı hem de genç Y Kuşağı üyelerini kapsayan 18 ila 29 yaşları arasındaki Amerikalıların pandemi sırasında işlerini kaybetme olasılığı en yüksek grup olduklarını tespit etmişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y Kuşağı’nda tasarruflardaki düşüşle kredi kartı borçlarındaki artış aynı zamana denk geldi. Bankrate verilerine göre, Y Kuşağı üyelerinin %32'si şu anda birikimlerinin sahip oldukları kredi kartı borçlarından daha az olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, Z Kuşağı ve X Kuşağı bu konuda Y Kuşağı bireylerinden daha olumlu yönde bir eğilim gösteriyor. Bankrate anketine göre Z Kuşağı bireylerinin sadece %23'ü ve X Kuşağı üyelerinin sadece %24'ü borçlarının tasarrufları aştığını bildiriyor.

McBride konuyla ilgili araştırmasında, “Finansal kriz sırasında hayata yeni başlamış olmak veya daha henüz reşit olmak gerçekten de bireylerin borca karşı bir nefret duymasına ve acil durum tasarruflarına daha fazla öncelik verilmesine neden oluyor. Pandemi, Z Kuşağı üzerinde bu etkinin oluştuğunun göstergesi olabilir” dedi.

Aslına bakılırsa pandemi öncesinde Y Kuşağı üyeleri kendilerinden önceki jenerasyonlara göre borçtan kaçınma ve tasarruf edinme konusunda daha iyi performans gösteriyordu. Zira bu jenerasyonun üyeleri dot-com balonu ve 2008 Küresel Finans Krizi sırasında yaş almıştı. McBride, “Ancak gelir düşüşleri veya ani işsizlik dönemleri inşa edilen tasarrufları hızla aşındırabilir ve daha önce var olmayan kredi kartı borçlarına neden olabilir” dedi.

Bankrate araştırması genel olarak kredi kartı borcundan daha fazla tasarruf eden Amerikalıların oranının, bir yıl önceki %54'ten Ocak 2022'de %53'e gerilediği bilgisine ulaştı. Ancak bu oran 2019'da insanların sadece %44'ünün kredi kartı borçlarının tasarruflarına göre daha ağır bastığını söylediği pandemi öncesine göre daha yüksek. Hala birçok Amerikalınınsa acil durum birikimi bulunmuyor.

McBride, ABD’de kabaca her 7 haneden 1'inin kredi kartı borcu olmadığını, ancak acil durum tasarruflarının da olmadığını, bunun da kendi başına tehlikeli bir durum olduğunu belirtiyor. Zira McBride büyük ve beklenmedik bir masraflar karşısında bu hanelerin mali durumlarının bozulma olasılığının daha yüksek olduğunu da ekliyor.

Bankrate, hanelere bütçelerini göz önünde bulundurup zorlu günler için acil durum tasarruf fonu oluşturmaya başlamaları gerektiğini ve bunun içinde küçük miktarlarda paraların nereden ayırabileceğinin incelenmesini öneriyor.

Milenyum ve Z kuşağı, dijitale sadık değil

 

Z kuşağının hayali kripto milyarderi olmak

 

Yeni nesil bankaların odağı Z kuşağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)