BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de alt orta sınıf artık bu 5 lüksten mahrum----

ABD’de alt orta sınıf artık bu 5 lüksten mahrum

ABD’de alt orta sınıf artık bu 5 lüksten mahrum
25 Nisan 2024 - 17:30 www.finansgundem.com

ABD’de yüksek enflasyon nedeniyle alt orta sınıf, bazı lükslerden vazgeçmek zorunda kalıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 30.001 dolar ila 58.020 doları gelir aralığındaki ‘alt orta sınıf'a yönelik finansal manzara, yakın zamanda önemli değişimlere sahne oluyor ve bir zamanlar uygun fiyatlı olan öğeler ve deneyimler giderek erişilemez hale geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu enflasyonist ekonomik durum, çoğu kişi için artık karşılanabilirliğin kesin olmadığı birçok kritik alanı gün ışığına çıkarıyor. Bu demografik grubun günlük gerçeklikleri ve istekleri, ev sahibi olma hayalinden yeni araba sahibi olmaya kadar yeniden şekilleniyor.

5 lüks

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bu değişiklikleri incelerken yalnızca nelerin daha az uygun fiyatlı hale geldiğini keşfetmekle kalmıyor aynı zamanda bu değişimin altında yatan nedenleri de anlamaya çalışıyor. Burns, makalesinde, bugünün ekonomisinde uygun fiyat ve yaşam tarzının gelişen dinamiklerini daha yakından inceliyor.

Burns’e göre, üç yıldır fiyatların kontrolden çıkmış bir şekilde artmasının ardından ABD’de alt orta sınıfın artık karşılayamayacağı 5 şey bulunuyor. Bu sınıfa mensup kişiler, paralarının çoğunu temel yaşam giderleri için kullandıklarından, bazı alanlar düşük gelirli gruplar için karşılanabilir olmaktan artık çıkmış gözüküyor.

Ev sahibi olma rüyası

Bir zamanlar ‘Amerikan Rüyası’nın temel taşı olan ev sahibi olmak, alt orta sınıf için giderek uzak bir gerçeklik haline geliyor. Arz kısıtlamaları, piyasa talebi ve gevşek para politikasının karmaşık bir bileşiminin yol açtığı gayrimenkul değerlerindeki artış, ev satın alma maliyetlerini ve aylık ipotek ödemelerini önemli ölçüde artırmış durumda.

Bununla birlikte yüksek faiz oranlarının yarattığı zorluklar da bulunuyor. Ucuz ipotek döneminin şimdilik sona ermesi, kredi geri ödemelerini daha pahalı hale getiriyor ve çoğu kişi için neredeyse ulaşılmaz kılıyor. Gelir artışı ile konut maliyetlerinin artış hızı arasındaki eşitsizlik, özellikle alt gelir dilimleri için daha da artmış gözüküyor.

Bu uçurum acı bir gerçeğin altını çiziyor: Özenli tasarruf ve finansal planlamaya rağmen, ev sahibi olmak, alt orta sınıftaki pek çok kişi için hayalden öteye gidemiyor.

Yeni arabalar: Uzak bir anı

Otomotiv pazarında da dramatik değişiklikler yaşanıyor. Yeni araba fiyatları, teknolojik gelişmeler, işçilik maliyetleri, temel modellere yapılan yükseltmeler ve artan üretim maliyetleri gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle hızla artıyor.

Daha yüksek finansman maliyetlerinin yarattığı zorluk, bu fiyat artışını daha da artırıyor. Taşıt kredileri, yeni bir araba satın almanın uzun vadeli maliyetini artıran daha yüksek faiz oranlarından etkileniyor. Bu durum, kullanılmış arabaların veya toplu taşımanın daha uygun bir seçim haline gelmesiyle birçok kişiyi seçeneklerini yeniden değerlendirmeye zorlamış durumda.

Ekonomik ayrım burada açıkça görülüyor; bir zamanlar alt orta sınıf için makul bir hedef olan yeni bir araba, hatta daha ucuz bir model kullanma lüksü bile, yeni araba ödemelerinin ve sigortasının ne kadar yüksek olduğu görüldüğünde, artık uzak bir anı olarak kalıyor.

Dışarıda yemek: Artık sıradan değil

Bir zamanlar çoğu kişi için sıradan bir şımarıklık olan restoranlarda, hatta fast food restoranlarında yemek yemek, alt orta sınıf için artık geçerli gözükmüyor. Bunun asıl nedeni ise restoran fiyatlarındaki önemli artış. Bu artış kısmen toptan gıdanın artan maliyetine atfedilebiliyor; bu da restoranları masrafları karşılamak için fiyatlarını yükseltmeye zorluyor.

Sonuç olarak, alt orta sınıftaki birçok aile ve birey, bir zamanlar basit bir zevk olan şeylerin yerine temel ihtiyaçlara öncelik vererek bütçelerini yeniden düzenliyor. Sonuç, yemek yeme alışkanlıklarında gözle görülür bir değişim oluyor; daha fazla insanın paradan tasarruf etmek için evde yemek pişirmeyi tercih etmesi, yiyecek satın alma ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi bu duruma en uygun örnekler olarak öne çıkıyor.

Şehir yaşamının yüksek maliyeti

ABD'nin büyük şehirlerinde yaşamanın maliyeti, özellikle de kira fiyatları açısından benzeri görülmemiş seviyelere ulaşmış durumda. Çoğu zaman alt orta sınıfın bir parçası olan birçok hizmet sektörü çalışanı, artık şehir yaşamının dışında fiyatlandırılıyor.

Bu durum, daha uygun fiyatlı banliyö ve kırsal alanlardan uzun yolculukların artmasına neden oluyor. Bununla birlikte, şehir yaşamının rahatlığının kaybıyla birlikte, işe gidip gelme maliyeti ve süresi de artıyor. Buna cevaben, bazıları yüksek maliyetlerle başa çıkabilmek için ortak konaklamaya yöneliyor veya daha az popüler bölgelerde yaşamanın yollarını arıyor.

Tatil: Çoğu kişi için nadir bir lüks

Bir zamanlar sevilen bir yıllık kaçamak olan tatil seyahati, alt orta sınıf için nadir görülen bir şey haline gelmiş durumda. Otel konaklaması ve uçak bileti gibi artan seyahat maliyetleri, tatilleri düşük gelirli kişiler için lüks hale getirdi.

Bu değişim, birçok ailenin ve bireyin, bir zamanlar rahatlamanın ve yaşamı zenginleştiren deneyimlerin kaynağı olan seyahatten keyif alma yeteneğini önemli ölçüde etkiliyor. Bunun yerine, alt orta sınıf aileler, mali açıdan daha uygun alternatifler olarak konaklama veya yerel turizm seçeneklerine yönelmek zorunda kalıyor.

ABD’de orta sınıf krizi

 

Orta sınıfın düştüğü 6 bankacılık hatası

 

Enflasyon zenginlere ve orta sınıfa yarıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)