BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’de orta sınıf krizi----

ABD’de orta sınıf krizi

ABD’de orta sınıf krizi
18 Nisan 2024 - 17:31 www.finansgundem.com

Ekonomistler, ABD’de orta sınıfın endişe verici bir krizle karşı karşıya olduğunu öne sürüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika'da orta sınıfın karşı karşıya olduğu endişe verici kriz, rahatsız edici bir hızla büyüyor ve birçok ekonomi uzmanının önemli boyutlarda bir erime olarak adlandırdığı şeyin habercisi niteliği taşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzun süredir ABD ekonomisinin omurgası olarak kabul edilen ‘orta sınıf’, temelden zayıflama tehlikesi taşıyan benzeri görülmemiş bir sosyoekonomik zorlukla karşı karşıya.

Endişe verici kriz

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, satın alma gücündeki keskin düşüşten hızla artan konut maliyetlerine ve istikrarlı, iyi maaşlı işler sağlamakta giderek başarısız olan iş gücü piyasasına kadar, Amerikan orta sınıfının çalkantılı bir ekonomik ortamın içinde debelendiğini söylüyor.

Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde bu sorunların çeşitli yönlerini inceleyerek kökenlerini, aileler ve topluluklar üzerindeki etkilerini ve ülke için daha geniş mali sonuçlarını araştırıyor. Burns, mevcut ekonomik ortamda orta sınıf yaşam tarzını sürdürmek için stratejiler de öneriyor.

Amerika'da orta sınıfın karşı karşıya olduğu ve genellikle 'orta sınıfın ölümü’ olarak anılan endişe verici kriz, ABD'de orta gelirlilerin karşılaştığı önemli sosyoekonomik zorluklarla ilgili bir konu olarak öne çıkıyor. Son 10 yılda, orta sınıfın satın alma gücünde ciddi bir düşüş yaşanıyor ve bu düşüş, yaşam maliyetindeki keskin artışla daha da kötüleşiyor. Bu krize katkıda bulunan temel faktörler şu şekilde sıralanıyor…

Krize katkıda bulunan temel faktörler

Artan konut maliyetleri: Ortalama ev fiyatları 1970'lerde 117.000 dolar seviyesinden bugün yaklaşık 450.000 dolara yükseldi ve bu durum birçok orta gelirli aile için ev sahibi olmayı giderek daha da ulaşılmaz hale getirdi.

Durağan ücretler ve yükselen enflasyon: Sağlık, eğitim ve kamu hizmetleri gibi temel ihtiyaçların maliyetleri hızla artarken, gelirler bu tempoyu koruyamadı ve son elli yılda yalnızca yüzde 66 arttı. Enflasyon, elde edilen küçük kazanımları daha da aşındırarak gerçek satın alma gücünü azalttı.

İş gücü piyasasındaki zorluklar: Mevcut iş piyasasında orta gelirliler için yeterli sayıda pozisyon bulunmuyor ve bu da pek çok kişiyi yaşam standartlarını sürdürmek için birden fazla iş yapmaya zorluyor. Ek olarak, iş piyasasındaki kutuplaşma, bireyleri ya yüksek ücretli roller için pahalı eğitime yatırım yapmaya ya da düşük ücretli işlere razı olmaya zorluyor.

Ekonomik güvenliğin zayıflaması: Finansal güvenliğe ve servet birikimine giden geleneksel yollar giderek daha az erişilebilir hale geliyor. Bu sorun, özellikle genç yetişkinleri ve onların önceki nesiller gibi yaşam standartlarını koruma yeteneklerini etkileyen yüksek ipotek oranları ve azalan satın alma gücüyle daha da artıyor.

Emeklilik belirsizliği: Ortalama emeklilik tasarruflarının yetersiz kalması ve emeklilik sonrası yaşam standartlarını korumak için önemli ölçüde yüksek tasarruflara duyulan ihtiyaç nedeniyle, birçok orta sınıf bireyi güvensiz bir emeklilik olasılığıyla karşı karşıya bırakıyor.

Bu çok yönlü kriz, bireysel düzeyde aileleri etkiliyor ve tarihsel olarak ABD'deki ekonomik faaliyetin temel itici gücü olan orta sınıfı zayıflattığı için ekonomik istikrar ve büyüme üzerinde daha geniş sonuçlara sahip olabiliyor.

Orta sınıfın satın alma gücünün düşüşü

Orta sınıfın çöküşünün en belirgin göstergelerinden biri satın alma gücündeki keskin düşüş. Barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların maliyeti artmaya devam ederken, ücret artışı da inatla durgun kalıyor.

Son elli yılda yaşam masrafları katlanarak artarken gelirler yalnızca yüzde 66 oranında arttı. Bu eşitsizlik, daha az harcanabilir gelir ve daha az tüketici harcaması anlamına geliyor; bu da ekonomik faaliyetin önemli etkenleri olarak öne çıkıyor.

Bu dinamiklerden bazılarına yönelik geçici çözüm, üniversite eğitiminin maliyetini önemli ölçüde azaltmak için devlet kolejleri veya teknik okulları teşvik etmektir. Ayrıca sağlık sigortası imkanı sunan bir iş aramak da sağlık masraflarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.

Artan konut maliyetleri orta gelirli aileleri nasıl etkiliyor?

Konut maliyetleri orta sınıfın ekonomik zorluklarının en iyi örneği olarak öne çıkıyor. 1970'lerden bu yana ortalama ev fiyatları 117.000 dolardan bugün yaklaşık 450.000 dolara fırlamış durumda.

Konut fiyatlarındaki bu artış ve yüksek ipotek oranları, geleneksel olarak orta gelirli olarak kabul edilen birçok kişi için ev sahibi olmayı uzak bir hayal haline getiriyor. Bunun ciddi sonuçları oluyor ve servet birikimini ve ekonomik istikrarın gelecek nesillere aktarılma yeteneğini olumsuz etkiliyor.

Ev sahibi olmak için orta sınıf ailelerin, konutun hâlâ uygun fiyatlı olduğu şehirlere ve eyaletlere taşınması, yaşam maliyetini ve emlak fiyatlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Şehirlerin dışında, çevre ilçelerde ve kırsal bölgelerde fiyatlar halen ülke ortalamasının çok altında seyrediyor.

Durgun ücretler ile artan enflasyon arasındaki eşitsizlik

Durgun ücretler ile yüksek enflasyon arasındaki uçurum, orta sınıfın ekonomik istikrarını daha da karmaşık hale getiriyor. Temel hizmet ve mallarda ortalama ücret artışını çok geride bırakan fiyat artışları görülüyor ve bu da gelirden elde edilen ve zaten az olan mali kazancın daha da azalmasına neden oluyor.

Devam eden bu eşitsizliğin yaşam standardı üzerinde uzun vadeli bir etkisi bulunuyor ve bir zamanlar güvenli hisseden orta sınıf yaşamını ekonomik kırılganlık alanına itiyor.

Bugün geçinmeye yetecek bir ücret elde etmenin tek yolu, işyerindeki eğitiminizi ve becerilerinizi geliştirmek veya bir işletme sahibi veya danışman olarak kendiniz için çalışmaktan geçiyor. Çalışan ücretleri sabit kalırken, serbest meslek sahibi girişimciler ücret artışlarını kontrol ediyor.

Orta sınıf için iş gücü piyasası zorlukları

İş piyasası da orta sınıfa pek iyi davranmıyor. Orta gelirli işlerin azlığı, birçok kişiyi birden fazla işte çalışmaya veya yüksek öğrenim aramaya zorluyor ki bu da mali külfet anlamına geliyor.

Dahası, iş piyasası giderek daha fazla kutuplaşıyor; ileri derecelere sahip olanlara yüksek gelirli roller, diğerlerine ise düşük ücretli pozisyonlar sunuluyor ve geleneksel orta sınıf fırsatları kısıtlanıyor.

Tarihte, teknolojiye ve dijital platformlara dayalı olarak kendiniz için çalışmanın bugün olduğundan daha fazla yolu olmamıştır. Bu nedenle en iyi çözümün, kendi işinizi yaratmak ve kendi işinizin patronu olmak olduğu görülüyor.

Geleneksel ekonomik güvenliğin erozyonu

Geleneksel olarak, bireysel finansman eşitliği ve istikrarlı, iyi maaşlı işler gibi yol ve yöntemler orta sınıf ailelere mali güvenliğe giden yollar sunuyordu. Ancak bu yollar giderek daha az erişilebilir hale geliyor.

Yüksek ipotek oranları ve değişken iş piyasası bu geleneksel menkul kıymetleri zayıflatıyor ve birçok kişinin bir zamanlar norm olarak kabul edilen şeyin uygulanabilirliğini sorgulamasına neden oluyor.

Orta sınıf bir yaşam tarzını sürdürmek ve gelirinizi artırmak için yatırım yapacak varlıklar ve nakit akışı sağlayan varlıklar bulmanız gerekiyor.

Emeklilik alanında artan belirsizlik

Emeklilik, orta sınıfın önemli zorluklarla karşılaştığı başka bir alan olarak öne çıkıyor. Orta yaşlı bireylerin ortalama tasarrufları, emeklilikte yaşam standartlarını korumak için gereken miktarın çok altında kalıyor.

Daha fazla insanın emeklilik yıllarında iyi bir şekilde çalışmasının beklenmesiyle, rahat bir şekilde emekli olma ihtimali giderek daha belirsiz hale geliyor.

Bir işten emekli olmanın tek yolu, 401(K) ve IRA tasarruflarıyla işinizi elinize almak, nakit akışı sağlayan varlıklar edinmek ve kendi yan işinizi kurmaktan geçiyor.

Zayıflayan orta sınıfın daha geniş etkileri

Orta sınıfın zayıflamasının bireysel ekonomik zorlukların ötesinde derin sonuçları bulunuyor. Orta sınıf azaldıkça, tarihsel olarak güçlü tüketici harcamalarından ve ekonomik büyümeden sorumlu olan ekonomideki istikrar sağlayıcı güç rolü de azalıyor.

Bu erozyonun, mevcut eğilimlerin müdahale edilmeden devam etmesi halinde, daha geniş ekonomik düşüşlere ve artan sosyal çatışmalara yol açması muhtemel gözüküyor.

Orta sınıf krizini yönetmeye yönelik stratejiler

Kötü görünüme rağmen, bireylerin ve politika yapıcıların bu krizi atlatmak için benimseyebilecekleri stratejiler elbette bulunuyor. Bireyler için finansal eğitime odaklanmak, modern ekonomiye yönelik becerilere yatırım yapmak ve finansal planlamaya katılmak bazı risklerin azaltılmasına yardımcı olabilecek yöntemler olarak öne çıkıyor.

Politika düzeyinde, orta gelirlileri ilgilendiren sektörlerde istihdam yaratmayı artırmaya, enflasyonu kontrol etmeye ve konutları daha uygun fiyatlı hale getirmeye yönelik girişimler çok ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlayabilir. Sorun şu ki, hiçbir politikacının sorunları çözmek için maliye politikasında ihtiyaç duyulan zor şeyleri yapacak desteği olmadığı için bu eğilimler devam ediyor. Para politikası da sistematik olarak enflasyon yaratıyor. Dolayısıyla her bireyin bu değişkenlere göre planlama yapması gerekiyor.

Orta sınıfın düştüğü 6 bankacılık hatası

 

Enflasyon zenginlere ve orta sınıfa yarıyor

 

ABD ekonomisi 2025'te kriz yaşayabilir

 

ABD ekonomisi uçurumun kenarında

 

ABD ekonomisi nihai verilerle beklentilerin üzerinde büyüdü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.19 Nisan 2024 04:59

    ABD DE ORTA SINIF 1-2-3 KONTEYNIR SATIN ALIP BELEDİYELERDEN ARSA KİRALAYARAK KONTEYNIRLARDA YAŞAMAK ZORUNDA KALACAKTIR ÜLKEMİZDE DE KONTEYNIR MAHALLELERİ KURULMAYA BAŞLANMALIDIR