BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY kuşağı kâbustan nasıl kurtulur?----

Y kuşağı kâbustan nasıl kurtulur?

Y kuşağı kâbustan nasıl kurtulur?
08 Kasım 2022 - 17:13 www.finansgundem.com

Yaşamlarının en kritik dönemlerinde resesyonlarla karşı karşıya kalan Y kuşağı ciddi finansal risklerle karşı karşıya. Finans yazarı Amy Legate-Wolfe yeni bir küresel resesyon yaklaşırken Y kuşağına 3 önemli tavsiyede bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

60 ve 80 yaş aralığındaki kesimi tanımlayan baby boomer jenerasyonu yakın dünya tarihin en parlak dönemlerinin bazılarına şahit oldu. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki doğum patlaması sırasında dünyaya gelen bu jenerasyon kırk yıl boyunca ciddi bir ekonomik büyüme dönemine denk geldi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre gayrimenkul fiyatlarındaki ve hisse senetlerindeki yükseliş dünya çapındaki baby boomer’ların servet inşa etmesine ve bu servetin tadını çıkarmasına imkan sağladı. 1940 ve 1960 yılları arasında doğan bu grup aynı zamanda birikimlerini kenara ayırabilme fırsatı da yakaladı. Bu birikimlerin yatırıma yönlendirilmesi halinde ise daha fazla servet elde edilebildi.

Gördüklerini ve yaşadıklarını çocuklarında da görmek isteyen bu kesim bol miktarda tavsiyede bulunuyor. Ancak bir sebepten dolayı Y kuşağı çocukları bu tavsiyeleri pek fazla dinlemiyor gibi gözüküyor.

MoneyWise’ın yazarı Amy Legate-Wolfe’a göre, Y kuşağının aynı başarıyı elde edememesinin en önemli sebeplerinden birisi baby boomer’larla aynı şansa sahip olamamaları. Y kuşağı çocukları resesyon döneminde doğdular, iş piyasasına resesyon döneminde girdiler ve şimdi aile kurma ve ev alma yaşlarına geldiklerinde yeni bir potansiyel resesyonla karşı karşıyalar. Y kuşağı aynı zamanda iş hayatlarının en verimli dönemlerinde de küresel bir pandemiyle yüz yüze geldiler.

Baby boomer’lar için küresel ekonominin güneşi parlarken Y kuşağı ise ebeveynlerinin sahip olduğu avantajları elde edemedikleri için kendilerini suçlayabilir. Yine de baştan başlamak için her zaman için yeni fırsatlar bulunuyor.

Yatırım yapın

Baby boomer’lar düşük konut fiyatları döneminde yatırım yapabilme fırsatı yakaladı. Gayrimenkuller aynı dönemde yatırım yapmanın en iyi yollarından biri olarak ortaya çıkıyordu. Şimdiyse konut piyasasında uygun fiyatlı evlerin kalmamasıyla aynı şeyi söylemek zorlaştı. Ancak Y kuşağının gelirlerini destekleyebilmek için farklı seçenekleri de bulunuyor.

Amy Legate-Wolfe hisse senetlerinde doğru zamanı yakalamak ya da yeni yıldız hisseyi bulmak gibi bir tavsiyede bulunmuyor. Bunun yerine borsa yatırım fonlarının (ETF) incelenmesini tavsiye eden yatırım uzmanı söz konusu varlıkların küresel piyasalarda yatırım yapmayı sağlayan muhafazakar bir seçenek olduğunu belirtiyor. Üstelik temettü getirisi sağlayan ETF’ler çok daha iyi bir seçenek olabilir. Yatırımcılar söz konusu gelirleri portföylerinde yeniden yatırım yapmak için kullanabilir.

Wolfe yatırımlarda sürdürülebilir getiri elde etmenin sırrının, ‘borsada doğru zamanı tutturmakla değil borsa yatırımlarında harcanan zamanla alakalı’ olduğuna dikkat çekti.

Mali danışmanınızla konuşun

Sadece servetiniz olmamanız, finansal yardım arayamayacağınız anlamına gelmez. Bankacınızla görüşmenin hiçbir maliyeti yoktur ve tam olarak bunun için oradalardır. Bir mali danışman, gelirinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir. Nereye yatırım yapabileceğinizi ve nerede yatırımlarınızı kesmeyi göze alabileceğinizi görebilirler.

Bir mali danışman muhtemelen bir bütçe hazırlayarak size yatırım konusunda ihtiyacınız olan rehberliği sağlayabilir. Bir kez işinize yaracak bir bütçe hazırladığınıza emin olduğunuzda bu bütçeye bağlı kalmanız da oldukça önemli. Bu bir servet biriktirmenin en hızlı yollarından birisidir.

Borçlarınızı ödeyin

Zengin olmak isteyenlerin, bankalardan borç para almak yerine daha fazla ödeme yapmayı düşünmesi gerekir. Küresel çapta faiz oranları yükseliyor, enflasyon artmayı sürdürüyor ve kredi kartı borçları ve öğrenci kredisi gibi yükümlülükler hiçbir yere gitmiyor. Bu sebeple servet biriktirmek isteyen bireylerin borçlarını mümkün olan en kısa sürede ödemek için bir strateji oluşturması gerekiyor.

Yine bu konuda da bir mali danışman strateji belirlemede yardımınıza koşabilir. Ancak, şu anda başlayabileceğiniz basit bir strateji de bulunuyor. MoneyWise yazarı Wolfe, kredi kartı borcu, mortgage veya kredi borcu gibi sahip olduğunuz tüm borçları listelemeyi öneriyor. Ardındansa bu borçları en yüksek faizlisinden en düşüğüne doğru sıralamayı tavsiye ediyor.

Wolfe borçlarınız için bütçenizden ayrılan parayla öncelikle en yüksek faizli borcunuzu ödemeyi tavsiye ediyor. Yatırım uzmanı borçları öderken yine aynı sıranın takip edilmesini öneriyor.

Uzun vadeli büyümeye yatırım yaparak, finansal danışmanınızla görüşerek ve borçlarınızı ödeyerek, Y kuşağı bireyleri de ebeveynlerine yetişmeye başlayabilir. Yükselen faiz oranları, enflasyon ve yeni bir resesyon çağı yaklaşıyor. Yatırım uzmanı bütçelerin gözden geçirilmesi için ideal bir dönemde olduğumuza dikkat çekti.

Finansal sağlığa nasıl ulaşılır?

 

İş gücü piyasası, göründüğü kadar sıkı olmayabilir

 

İngiltere'deki işletmelerde Noel korkusu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)