BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFinansal sağlığa nasıl ulaşılır?----

Finansal sağlığa nasıl ulaşılır?

Finansal sağlığa nasıl ulaşılır?
07 Kasım 2022 - 18:57 www.finansgundem.com

Parasal sorunlar sadece mental değil aynı zamanda fiziksel sağlık sorunlarının da en önemli tetikleyicilerinden birisi. Finansal sağlığa ulaşmak içinse bazı temel sorunların üstesinden gelebilmek gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yetişkinlerin büyük çoğunluğu için para bir numaralı stres kaynağıdır. Bir kredi kartı borcu ile mücadele ediyor olabilirsiniz. Yüksek miktarda harcama gerektiren acil bir durumla karşı karşıya gelmiş olabilirsiniz. Ya da emekliliğiniz için yeterince birikim elde edebilme sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Pandemi tüm bu sorunların bir miktar daha artmasına sebep oldu. Birçok kişi işinden olurken küresel ekonomiler de yara aldı. Finansal sağlık bireysel finans tartışmalarının birincil sorunu haline geldi.

SmartAsset’in haberinde finansal sağlığa nasıl ulaşılabileceği tartışılıyor. Finansal sağlığın ne olduğundan başlanılarak bireylerin kendi hayatlarında finansal sağlığa ulaşabilmek için uygulayabilecekleri pratik stratejilere yer veriliyor.

Finansal sağlık nedir?

Finansal sağlığın birden fazla tanımı mümkün. Ancak ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu’nun (CFPB) 2015 yılında yayınladığı tanım genel çerçevede kabul görüyor ve bu tanımın dört parçası bulunuyor. CFPB’ye göre finansal sağlık günlük ve aylık finansınız üzerinde kontrol sağlamak, finansal acil durumları kontrol altına alabilmek ve hayattan tat alabilmek için seçim yapacak kadar finansal özgürlüğe sahip olmak anlamına geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finansal sağlığın bu tanımı yıllar içerisinde sadeleştirilmiş bir versiyon. Birçok uzman bu tanıma daha fazla ayrıntı eklenmesi gerektiğini belirtiyor. Bazı uzmanlar bu tanıma mali stres dönemlerinin üstesinden gelebilme yetisi ve yaşam tarzınıza uygun araçları sağlayabilme yeteneği gibi unsurların da eklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Bazı uzmanlar finansal sağlığın acil durum fonu, emeklilik tasarrufu, emlak planı ve yeterli bir sigorta poliçesi sahibi olmayı ve yüksek faizli kredi kartı borcu altında olmamayı içeren güçlü bir finansal temel olduğunu söylüyor. Bu öğeler aynı zamanda hem bireysel ve hem de aile içi hedefleriniz olabilir.

Kredi kartı faturalarınızı ödemek için her ay mali durumunuzda değişikliğe gitmeniz gerekiyorsa veya emeklilik için tasarruf edemiyorsanız, finansal olarak iyi değilsiniz anlamına geliyor. Zira bu hedeflere ulaşabilmek için yeterince harcanabilir geliriniz bulunmuyor.

Finansal sağlığın eksikliği bizi nasıl etkiler?

Para, çoğu yetişkinin sahip olduğu en büyük stres kaynağı olduğundan, finansal sağlık eksikliği bizi zihinsel ve duygusal olarak değil, aynı zamanda fiziksel olarak da etkiler. Stres birçok hastalığın temel sebepleri arasında yer alıyor. Amerikan Stres Enstitüsü'ne göre, birçok çalışanın finansal stres seviyeleri yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve mide sorunları ile birlikte iştah değişikliklerine yol açabilir. Bu sorunlar ofiste daha az üretkenliğe yol açabilir.

Çalışma saatleri içinde personel finansal sorunlarla uğraştıkları için bazı işyerlerinde her çalışan için günde en az iki saat verimlilik kaybı olduğu tahmin ediliyor. İşverenler bu sebeple işyerinde finansal okuryazarlığa yardımcı olmak ve finansal stresi azaltmak için yardım programları başlatıyor.

Pricewaterhouse Cooper'ın 2021 Çalışan Finansal Sağlık Anketi, Y kuşağının %72'sinin (25 - 40 yaş aralığında) ve Z kuşağının %68'inin (9 - 24 yaş aralığında) pandemi nedeniyle finansal stres yaşadığını tespit etti. Y kuşağının yaklaşık %40'ının öğrenci kredileri bulunuyor ve bu insanların %74'ü öğrenci kredisi borcunu önemli bir stres kaynağı olarak gördüğünü ve diğer finansal yükümlülükleri yerine getirmekte zorlanmalarına neden olduğunu belirtiyor.

X kuşağı (41 – 55 yaş aralığı) tüm nesiller arasında en fazla kredi kartı borcu devreden kesim olma özelliğine sahip. Baby Boomerlar ise (56 – 74 yaş aralığı) en fazla kredi kartı borcuna sahip ikinci büyük nesil. Emeklilik tasarruflarına bakıldığında çalışan kesimin yaklaşık yarısının herhangi bir emeklilik hesabı bulunmadığı görülüyor. Katılımcıların sadece üçte biri emeklilik tasarruflarının iyi durumda olduğunu düşünüyor.

Bu finansal güvensizlikten sadece fiziksel sağlığımız etkilenmiyor, aynı zamanda duygusal ve zihinsel sağlığımız da zorlanıyor. Ailelerimizle ilişkilerimiz gerginleşiyor. Duygusal olarak güvensiz ve hatta belki de fiziksel olarak hasta hissediyoruz.

 

Finansal sağlığa nasıl ulaşılır?

Finansal sağlık elde etmek istiyorsanız, buna bir dizi mevcut ve gelecek hedefi geliştirmekle başlayın. İlk hedefiniz olarak bir bir acil durum fonu için tasarruf etmeyi düşünün. Tüm Amerikalıların yarısı 400 dolarlık bir acil durumu karşılayamıyor. Finans uzmanlarına göre yeterli bir acil durum fonuna sahip olabilmek için 6 aylık harcamalarınızın birikiminizde bulunması gerekiyor. İşsiz kalma durumundan kurtulabileceğiniz ve hala ailenize katkıda bulunabileceğiniz sınırı aştıktan sonra finansal sağlığınız da otomatik olarak düzelecektir.

Bir veya iki hedef seçin ve küçükten başlayın. Belki de yüksek faizli kredi kartı borcunuzdan kurtulmak veya daha iyi sağlık veya hayat sigortası yaptırmak istiyorsunuzdur. Bu hedefleri karşılayabileceğinizi düşünmüyorsanız, harcamalarınıza bir göz atın. Banka ekstrenizi çıkarın ve onsuz da yapabileceğiniz tüm masrafları izole etmeye çalışın. Pahalı kahve alışkanlığınız var mı? Otomatik olarak borçlandırıldığınız ve ne olduğunu unuttuğunuz çok fazla aboneliğiniz mi var? Bu tür harcamalardan kurtularak yükünüzü azaltabilirsiniz. Ancak sağlıklı yemek, egzersiz ve makul bir eğlence seviyesi için yeterince pay bıraktığınızdan emin olun.

Harcamalarınızı kıstıktan sonra, kredi kartı borcunuza tekrar bakın. Yüksek faizli, devreden borcunuz varsa, en düşük bakiyeye sahip karta ödeme yapmaya başlayın. Bundan sonra diğerini ödeyin ve böylelikle merdivenden yukarı doğru tırmanın. Minimum ödemeyi yapmayın. Ödemenizi karşılayabileceğiniz kadar artırın. Er ya da geç başarılı olacaksınız.

Emeklilik için para biriktiriyor musunuz? Hiçbir şey için geç değil. Yaşınıza zaman ufkunuza ve yatırım hedeflerinize uygun bir bireysel emeklilik programı başlatabilirsiniz.

Finansal hayatınız boyunca hedef odaklı olmadıysanız, her şeyi bir kerede denemeyin. Finansal alışkanlıklar bir düzenleme gerektirir ve sağlıklı finansal alışkanlıklar için kendinize zaman ayırmanız gerekir. Bu noktada işvereniniz de size yardımcı olabilir. İnsan kaynakları departmanını kontrol edebilirsiniz.

Finansal sağlığa ulaşmak sadece zihinsel ve duygusal sağlığınız için değil, aynı zamanda fiziksel sağlığınız için de önemlidir. Sürekli maaş çekine bağımlı yaşadığınızı düşünüyorsanız, nerede olduğunuzu ve nereye gitmek istediğinizi değerlendirerek finansal sağlığınızı elde etmeye çalışın. Hedefler belirleyin ve onlara ulaşmaya odaklanın. Yardıma ihtiyacınız varsa, iyi bir mali danışman size tüm finansal alanlarda yardımcı olabilir.

İşsiz kalanların atması gereken 3 adım

 

Y kuşağı flört yüzünden borca giriyor

 

İngiltere'de kamu finansman açığına vergi çözümü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)