BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEbeveyn ve çocuk bakımı arasında sıkışan ‘sandviç jenerasyonu’----

Ebeveyn ve çocuk bakımı arasında sıkışan ‘sandviç jenerasyonu’

Ebeveyn ve çocuk bakımı arasında sıkışan ‘sandviç jenerasyonu’
13 Kasım 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

27-42 yaş arasındaki bireyler hayatın en zorlu dönemlerinden birine doğru ilerliyor. Uzmanlar çocuk ve yaşlı bakımı arasında kalacak ‘sandviç jenerasyonu’ bireylerine hazırlıklı olmayı tavsiye ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z ve Y kuşağı hayat yolculuğunda ilerlerken herkes gibi mali durumlarını yönetmeyi öğrenmek zorluğuyla baş başa kalacak. Ancak bazı bireyler diğerlerine göre daha fazla sorumluluğu omuzlarında taşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 27-42 yaş arası ‘sandviç jenerasyonu’ olarak adlandırılan bu bireyler hem çocuk bakımıyla hem de yaşlanan yakınlarının bakımıyla baş etmek zorunda. 26 yaş ve altındaki Z kuşağının da bu iki önemli sorumluluk altında ezilen nesle girmesi de an meselesi.

Uzmanlar Y ve Z kuşağının hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Yahoo Finance’in haberine göre, Blue Ocean Global Wealth CEO’su Marguearita Cheng konuyla ilgili açıklamasında, “Tıpkı pandemi için daha önceden plan yapılamadığı gibi hiç kimse sevilen biri için veya yaşlanan bir akrabası için uzun süreli bakım yapmayı planlamaz. Bakım fiziksel, duygusal ve finansal olarak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle hazırlıklı olmak bu süreci daha az bunaltıcı ve daha az stresli hale getirebilir” ifadelerine yer verdi.

Uzmanlar ‘sandviç jenerasyonu’ adaylarına hazırlıklı olmaları için bazı ipuçları da veriyor:

Durumun farkında olun

Danışmanlık firması Master Plan Advisory’nin Mali Planlama Uzmanı Peter T. Palion Y ve Z kuşağı bireylerinin ebeveynleriyle zorlu bir sohbete hazırlanmaları gerektiğini söylüyor. Yaşlı nesillerin genellikle kaçınılmaz sonu kabul etmekte zorlandıklarını söyleyen Palion, “Sonunda yaşlanacaklar ve mali durumlarına ya da genel olarak kendilerine bakamayacaklar” dedi.

Finans uzmanı, “Bilirsiniz, çoğu zaman, daha yaşlı nesiller, sanırım gerçekçi olmayan bir umutla, 'Herhangi bir bakıma ihtiyacım olmayacak ya da olsa bile o zaman da çocuklarım bana bakacak' diyebilir. Ve bu o kadar basit değil” açıklamasında bulundu.

Blue Ocean'dan Cheng, hem çocuklarına hem de Alzheimer'dan muzdarip babasına bakan bir sandviç nesli üyesiydi. CEO yaşlanan nesillerdeki yakınlarınızla ilgili endişenin sevgiden ve ilgiden kaynaklandığını hatırlatmanın önemli olduğunu söyledi.

Envanter çıkarın

Servet yönetimi firması Bridgeworth’ün finansal planlama uzmanı olan Patti Black bakım yapacak aile bireylerinin yaşlı akrabalarıyla oturup emlak planlarını gözden geçirmelerini tavsiye ediyor. Black’e göre özellikle finansal ve tıbbi kararlar için bakım yapacak bireylerin vekaletnameye sahip olduğundan emin olması oldukça önemli. Finans uzmanı ayrıca bakım yapacak bireylerin yaşlı ebeveynlerinin miras konusunda bir iradeye sahip olup olmadıklarından emin olmalarını da tavsiye etti.

Black, “Eğer bu belgeler mevcut değilse yetişkin bir çocuk olarak işiniz muhtemelen uygulanması çok daha zor olacaktır. Zira anne ve babanızın vekaletnamesi yoksa onlar adına karar vermek üzere mahkeme atamasından geçmeniz gerekiyor” dedi.

Bakım için diğer seçenekleri keşfedin

Cheng yaşlı bakım hizmetleri planlamalarının sigorta poliçeleri üzerinden sağlanabileceğini hatırlattı. CEO kendi durumunda babasının uzun süreli bakım sigortası aracılığıyla vaka yönetim desteği alabildiğini belirtiyor.

Cheng’in babası sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını içeren bir planı kullanmış ve bu plan evde bakım hizmetleri anlamına geliyor. CEO başlangıçta dört saatlik evde bakım hizmeti sağlayan planın Alzheimer hastalığı ilerledikçe sekiz saate çıktığını söyledi. CEO bu tür programların bakım yapan bireylere gerçekten yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

Vergi avantajlarından yararlanın

CEO ayrıca sandviç jenerasyonun mutlaka çocuk desteği ve yaşlı bakım desteği gibi sosyal yardımlardan faydalanması gerektiğini belirtiyor. Cheng bakmakla yükümlü oldukları kişiler için finansal avantajlar sağlayan uygulamaların kullanımından çekinilmemesini sözlerine ekledi.

Bütçe düzenlemesi değişmeli

Mali müşavirler genellikle gelirlerin %50’sinin giderleri, %20’sinin tasarrufları ve kalan %30’un da isteğe bağlı harcamaları karşılaması gerektiğini söyledi. Ancak Watchman Group'ta bir finansal planlama uzmanı Andrew Herzog, bakımla sorumlu müşterilerinin bütçeleri konusnda ekstra muhafazakar olmasını tercih ediyor. Herzog harcamalar için %50, tasarruflar için %30 ve daha fazla harcama için %20 ekstra tasarruf yapılmasını öneriyor.

Herzog, “Hadi şu planı yapın: Birdenbire planlanmamış bir hamilelikle karşı karşıyasınız veya anneniz aniden sakat kaldı ve birdenbire 58 yaşındaki annenizin bakıcısı oldunuz...” dedi.

 

Acil durum fonu çok daha önemli

Black ayrıca Y ve Z kuşağındaki bireylerin bakım ücretleri için acil durum fonuna daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyledi. Finans uzmanı altı aylık harcamaları karşılayacak bir fonla başlanabileceğini belirtiyor. Bu harcamalar, gündelik masraflar, kira/mortgage ödemesi, bakkaliye parası ve diğer yaşam giderlerini içeriyor.

Finans uzmanı, “Çocuğunuzun finansal bir acil durumu olabilir, belki daha maliyetli bir sağlık faturası vardır ve ebeveyninizin finansal bir acil durumu olabilir. Hızlı bir şekilde adım atmanız gereken bir noktaya gelebilirler" dedi.

İsteğe bağlı harcamalar ne olacak?

Herzog, bakımla sorumlu bireylerin ne sıklıkta dışarıda yemek yedikleri veya hangi abonelik hizmetlerine sahip oldukları gibi isteğe bağlı harcamalarını izlemelerini tavsiye etti. Finans uzmanı "Belki de bu kontrolünüz altındaki en büyük şey para çıkışıdır" dedi.

Finans uzmanı, “Hepimiz güzel şeyler ve deneyimler istiyoruz. Ama şunu fark etmeye başlayın: Evet, biliyor musunuz, belki de emeklilik planlamamamızın bir kısmının artık bakım planlamasını da içereceği bir durumdayız. Sadece kendinize bakmak için burada değilsiniz. Aslında başkalarıyla ilgilenmeniz de gerecek. Birilerinin de bunu yapması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kendi ihtiyaçlarınızı unutmayın

Cheng sandviç kuşağı üyelerine kendi ihtiyaçlarını da gözden kaçırmamalarını tavsiye etti. CEO, bir ebeveynin kendi emeklilik hesabından para çekerek çocuğunun eğitim hesabına aktarmayı cazip görebileceğini söyledi. Ancak finans uzmanına göre eğitim ve borçtan kaçınmak her ne kadar önemli olsa da bakımla sorumlu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynağın da oldukça kritik olduğunu belirtiyor:

"Emeklilikte, herhangi bir mali yardım almayacaksınız ve çocuklarınıza yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri, emekliliğe yeterince hazırlanmamak ve sonra onlara yük olmaktır. Açıkçası, aynı anda hem üniversite hem de emeklilik için para biriktirebiliyorsanız, bunu yapın. Ancak üniversite birikimi yerine emekliliğinize öncelik verin. Zira çocuklarınıza yük olmak istemezsiniz."

 

Uzmanlar uyardı: Çocuklarınızın ellerini kontrol edin!

 

Kadınlara istihdama erişimde de ayrımcılık

 

Hem kök aylık hem de maaş artışı: Emekliye 2 formülle zam!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)