BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?----

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?
15 Şubat 2023 - 17:49 www.finansgundem.com

Uzmanlar enflasyonun on yıl boyunca yüksek seyredebileceğini ve bunun sorumlusunun Z ve Y kuşağı olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi yüksek enflasyonla boğuşmaya devam ediyor ancak son enflasyon verileri bu mücadelenin sanılandan daha çetin geçeceğini gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de önlenemeyen enflasyon herkesi pes ettirmişe benziyor. Enflasyonun uzun süre yüksek kalacağına ikna olan uzmanlar, günah keçisini bulmuş gözüküyor: Z ve Y kuşağı.

Canlı ekonomi, yüksek enflasyon

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, enflasyon ve durgunluk korkularına rağmen, Amerikalılar geçtiğimiz yıl boyunca işletmeleri açık tutarak ve insanları istihdam ederek harcamaya devam etti. Şu anda bile, birçok kişinin pandemi sırasında biriktirdiği para tükenirken harcama güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak ABD'li tüketicilerin satın alma taahhüdü ve ardından biraz daha satın alma taahhüdü, iki ucu keskin bir kılıç niteliği taşıyor. Bu durumun ekonomiyi canlı tutarken, gelecek yıllarda enflasyona ve yüksek fiyatlara yol açması bekleniyor.

Geçen yılın başında 2,5 trilyon dolarlık fazla tasarrufla dolup taşan ABD'li haneler, pandeminin acil durum aşaması sona erdiğinde ekonomilerini serbest bıraktı. Mart 2022'de, ABD enflasyonu yaklaşık yüzde 8,5'e yükseldiğinde ve Fed ekonomiyi soğutmak için ilk faiz artırımını henüz açıkladığında, tüketici harcaması hâlâ Mart 2020'ye göre yüzde 18 ve pandemi öncesine göre yüzde 12 daha yüksekti.

Pandemi sırasında haneler, 2021'de on yılların en hızlı büyümesini gerçekleştiren ekonomiyi canlandırmak için yüksek tasarruflarından ve federal teşviklerden yararlandı. Ancak aşırı harcama kısmen bugünkü yüksek enflasyona neden oldu. Harcamaların bir süre daha devam etmesi beklendiği için bu, enflasyonun normalden daha uzun süre devam edeceği anlamına geliyor olabilir.

100 milyon Amerikalı harcama yapma yaşında

Beklenen satın alma patlamasının ve ‘yapışkan' enflasyonun arkasında yatan nedenlerin bir kısmı demografik veriler olarak öne çıkıyor. Yatırım şirketi Smead Capital Management Baş Yatırım Sorumlusu Bill Smead'e göre, yaklaşık 100 milyon Amerikalı, harcama yapma eğiliminde oldukları bir yaşta bulunuyor.

Smead, “22 ile 42 yaşları arasında 92 milyon insanımız var ve borsalar iyi ya da kötü olsun, hepsi önümüzdeki 10 yıl içinde paralarını ihtiyaçlara harcayacaklar” diyor. Smead, önümüzdeki on yıl içinde konut gibi tüm büyük satın alımlarla birlikte ekonominin ısınmaya devam edeceğini ve bunun da Fed'in uzun vadeli enflasyonu düşürme hedefine ulaşmasını çok daha zorlaştıracağını söylüyor.

Smead'in argümanı, büyük ölçüde son anket verileriyle destekleniyor 2021'de yaklaşık 70 milyon Amerikalı 19 ila 35 yaşları arasındaydı ve yaklaşık 150 milyon veya ABD nüfusunun neredeyse yarısı 19 ila 54 yaşları arasındaydı. Bu da gıda, barınma, giyim ve ulaşım dahil olmak üzere hemen hemen her kategori için, gelirlerin zirve yapma eğiliminde olduğu ve insanların büyük satın almalarının çoğunu yaptığı 25 ila 54 yaşları arasındaki nüfusta büyük bir artış anlamına geliyor.

Y kuşağı ve X Kuşağı'nın çoğu üyesi hâlâ en iyi harcama dönemini yaşıyor ve pek çoğu önümüzdeki on yılda da öyle olmaya devam edecek. Şu anda 20'li yaşlarının ortalarında ve kariyerlerinin nispeten başında olan Z Kuşağı'nın daha yaşlı üyelerinin de önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük harcama kulübüne katılması bekleniyor.

2020'de ABD'deki en büyük yaş grubu olarak 'baby boomers'ı geride bırakan Y kuşağı, yaşları ev satın alma dönemine yaklaştıkça, muhtemelen harcamaların çoğunu bu kalem oluşturacak. Nüfus Sayımı Bürosu'na göre, 18 ila 44 yaşları arasındaki ve en fazla harcamadan sorumlu olan Amerikalıların sayısının 2020 ile 2030 arasında neredeyse yüzde 5 artacağı tahmin ediliyor. Smead, “Enflasyonun çok daha yapışkan ve daha uzun süreli olacağını düşünüyoruz” diyor ve yüksek fiyatların belirli bir seviyenin altına düşürülmesinin zorlaştığına atıfta bulunuyor.

Yapışkan enflasyondan kurtulmak zor

Smead, yüksek ABD enflasyonu için genç nesilleri ilk kez suçlamıyor. Geçen yaz, enflasyon sürekli olarak 40 yıllık rekorları kırarken yaptığı bir röportajda Smead, enflasyona gerçekten neden olan şeyin ‘çok fazla parası olan ve çok kısıtlı mal ve hizmetlerin peşinde koşan çok fazla insan’ olduğunu söylemişti.

Enflasyonun yapışkan hale gelip gelmediği ve ne kadar süreceği hala tartışma konusu. Hem Z kuşağı hem de Y kuşağı, geleneksel olarak en çok harcama yapılan yıllara girerken, harcama yapma olasılıklarının genel anlamda düşük olabileceği de ihtimaller arasında.

Y Kuşağı, geçen yıl boyunca enflasyondan en çok etkilenen grup oldu ve Z Kuşağı ile birlikte, pandemi sırasında özellikle evler ve arabalar dahil olmak üzere büyük harcama kalemlerinde eski nesillere göre harcama yapma olasılıkları daha düşüktü. Genç Amerikalılar, zengin olanlar bile, büyük alımları önceki nesillere göre daha fazla erteliyor ve birçoğu yavaş ücret artışını, öğrenci borcunu ve iş kayıplarını suçluyor.

Kim kriptodan daha iyi anlıyor? Baby boomer’lar mı, Z kuşağı mı?

 

Çalışma hayatına 'Z kuşağı' ayarı

 

Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir

 

Z kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor

 

Z kuşağının ‘sessiz istifa’ trendi geri tepiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)