BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor----

Z kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor

Z kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor
12 Eylül 2022 - 16:13 www.finansgundem.com

Finansal özgürlüğünü erken yaşta kazanmak isteyen Z kuşağı, yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tecrübeli yatırımcıların bildiği gibi, erken yaşta emekli olmanın en iyi yollarından biri erkenden tasarruf etmeye ve yatırım yapmaya başlamaktır. Fakat bu mesaj gerçekten de genç olanlara nasıl iletilmelidir? Z Kuşağı yatırımcıları için bunun cevabı TikTok.

Z Kuşağı'nın aramalarda yüzde 2,16’luık bir artışla Google yerine TikTok ve YouTube'u tercih etmesiyle, sürekli dijital içerik bombardımanına tutulan genç yatırımcıları çekmek daha zor hale geliyor.

Yüzde 40’ı TikTok’u tercih ediyor

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, TechCrunch tarafından duyurulan ve Google'ın dahili verilerine göre hazırlanan rapor, Z kuşağının, yani 1997-2012 yılları arasında doğmuş olanların yaklaşık yüzde 40'ının çevrimiçi aramalar için TikTok'a başvurduğunu gösteriyor. Columbia Üniversitesi Columbia Business School İşletme Profesörü Eric Johnson da “The Wall Street Journal'da reklam satın almak bu pazara ulaşmanızı sağlamayacak. Onların olduğu yere gitmelisiniz” diyerek rapor sonuçlarını doğruluyor.

MarketWatch’tan Jessica Hall’un haberine göre, Johnson, Z kuşağının sosyal güvenlik anlamındaki beklentilerinin büyük belirsizlikler içerdiğini söylüyor. Bunun aslında gençlerin kendi başlarına tasarruf etmeye başlamaları ve yatırım konusunda daha bilgili olmaları gerektiği anlamına geliyor. Z kuşağı ayrıca ekonomik belirsizlik ve yükselen enflasyon döneminde yatırım yapmaya başlayarak finansal serüvenlerine daha çalkantılı şekilde başlamalarına neden oluyor.

Johnson, “Yatırım yapmak ile emeklilik için tasarruf etmek arasında büyük bir fark var” diyor. Johnson, “Emeklilik tasarruflarında işe yarayan şey, tasarrufları olabildiğince otomatik hale getirmek ve sonra birikime dokunmamaktır. Bu ise her zaman parlak nesnelerin bombardımanı altında olan bir nesil için zor olabilir” şeklinde konuşuyor.

57 yaşında emeklilik

2022 Investopedia Finansal Okuryazarlık Anketi'ne göre ise, Z kuşağı 57 yaşında çalışmayı bırakmayı umuyor. 1965-1980 yılları arasında doğan X kuşağı için ise emeklilik yaşı 64 yaş olarak öne çıkıyor.

Yine de ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, 2020 yılı itibariyle Z kuşağı üyelerinin yalnızca yüzde 7,7'si bir emeklilik hesabına sahipken, bu oran 24 ila 39 yaş arası Y kuşağı üyelerinde yüzde 49,5’i buluyor. Y kuşağının (1981-1996 doğumlu) yaklaşık yüzde 18'inin ise 15 ila 31 yaşları arasındayken emeklilik hesabına sahip oldukları belirtiliyor.

Bayan Dow Jones olarak da bilinen finans danışmanı ve yatırımcı Haley Sacks, “Onlara ulaşmanın en iyi yolu, onların dilinden konuşmak ve söylediklerinizin değerini açıkça ortaya koymaktır. Z kuşağı gerçekten nasıl doğru şekilde yetişkin olunacağını bilmek istiyor” diyor. Takipçilerini oldukça akıllı bulduğunu belirten Sacks, “Daha genç insanları aptal yerine koymak gerektiği fikri bana pek doğru gelmiyor” şeklinde konuşuyor.

Z kuşağının yarısından fazlası yatırım yapıyor

Ancak Z kuşağı aktif bir yatırım grubu olarak kabul ediliyor. 2022 Investopedia Finansal Okuryazarlık Anketi'ne göre, Z kuşağı yetişkinlerinin yarısından fazlası zaten yatırım yapıyor ve bu grubun yüzde 26'sı yatırımlarını borsada değerlendiriyor.

Anket, Z kuşağı yatırımcılarının yaklaşık yüzde 40'ının YouTube'dan yatırım bilgisi aldığını ve yüzde 25’inin ise TikTok ve Instagram'dan yararlandığını ortaya koyuyor. Tecrübeli yatırımcıların yüzde 47'si ise yatırımlarında internet aramalarını tercih ediyor.

Arkadaşlar ve ‘influencer’lar

Bu arada, CreditCards.com tarafından Mart 2021'de yapılan bir anket de Z kuşağı yatırımcılarının sosyal medyadan finansal tavsiye aldıklarını bildirme olasılığının 41 yaş ve üstü yetişkinlere göre yaklaşık beş kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Aynı araştırma, Z kuşağı yatırımcılarının yüzde 28'inin rehberlik için arkadaşlarına ve ‘influencer’lara yöneldiğini ortaya koyuyor.

Fidelity Investments, TikTok kanalını 2021 yılı Haziran ayında başlattı ve genç yatırımcıların yalnızca bir kez kontrol etmekle kalmayıp tekrar tekrar uğrayacağı bir eğitim kaynağı olmaya da oldukça fazla yaklaşmışa benziyor.

Fidelity Investments gelişmekte olan müşterilerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Kelly Lannan, “Genç yatırımcılarımızın birçoğunun TikTok, Instagram ve Reddit gibi sosyal platformlarda olduğunu biliyoruz. Z kuşağı, finansal içerik arayan ve sosyal platformlarda sohbet eden bir nesil” şeklinde konuşuyor.

Lannan, “TikTok'ta kalıcı olmak için genç kitleye hitap eden küçük boyutlu içerikler oluşturmamız gerektiğini biliyorduk. Ayrıca finansal konuların kavranmasının zor olabileceğini de erken anladık. Bu nedenle erişilebilir ve ulaşılabilir olmak için terimleri fazla kullanmamaya çalıştık” diyor. Lannan, Fidelity'nin TikTok gibi Web 2.0 veya Metaverse gibi Web 3.0 platformları aracılığıyla da müşterileriyle etkileşim kurma ve finansal eğitim sağlama yöntemlerini yenilemeye devam ettiğini söylüyor.

Fidelity, yakın zamanda yapılan bir ankette, Z kuşağının yüzde 41'inin yatırım konusunda kendilerini eğitmek için sosyal medya ‘influencer’larına yöneldiğini tespit ediyor. Bu oran, X ve Y kuşaklarına göre ise çok yüksek kabul ediliyor.

Yaş yerine hedefler

Yine de yaş veya platformdan bağımsız olarak, yatırım konusunda akıllıca tavsiyeler hala değerini koruyor. Vanguard Kıdemli Yatırım Stratejisti Colleen Jaconetti, “Tavsiye söz konusu olduğunda yaş konusunu, hedeflerden daha az önemli görüyoruz. Tecrübelerimize göre, yatırıma yeni başlayanlar veya çok fazla birikmiş servete sahip olmayanlara genellikle çevrimiçi veya robot tipi bir platformla yaklaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Hayatları ilerledikçe ve durumları daha karmaşık hale geldikçe, yüz yüze bir yaklaşım daha anlamlı olabiliyor” şekkinde görüş bildiriyor.

Jaconetti, pazarlama platformundan bağımsız olarak herhangi bir yatırım tavsiyesinin her nesil için aynı anlamı ifade ettiğine inandıklarını söylüyor. Jaconetti, en kabul görmüş yatırım tavsiyelerini ise şöyle sıralıyor: “Kazandığınızdan daha az harcayın, bir bütçeye sahip olun, katkı paylarından yararlanın, bir acil durum fonuna sahip olun, borcunuzu ödeyin ve kazancınızın yüzde 12-15 aralığındaki miktarını tasarruf edin.”

Jaconetti, Vanguard'ın yatırımcılara bloglar, e-posta pazarlaması, LinkedIn ve Twitter gibi çeşitli yollarla ulaştığını, ancak henüz TikTok'a giriş yapmadığını belirtiyor.

İçerikleri ayıklamak büyük önem taşıyor

Sacks ise, Z kuşağının birçok mevcut finansal bilginin hem avantajlarına hem de lanetine sahip olduğunu söylüyor. Sacks, “Z kuşağı, herhangi bir nesilden daha dijital olarak donatılmış bir seviyede. Aynı zamanda ekonomik kargaşanın, yüksek enflasyonun, belirsizliğin ve istikrarsızlığın hakim olduğu bir zaman diliminin içindeler” diyor. Sacks, her zamankinden fazla içeriğin olduğu dijital platformlarda artık önemli olanın kişiye uygun ve faydalı içerikleri ayıklayabilmek olduğunu altını çiziyor. Sacks, “Emeklilikteki başarının çoğu, başınızı aşağıda tutmak ve yavaş ve istikrarlı bir şekilde yarışı kazanmaktır. Herkesin çabucak zengin olma arzusu vardır ancak en sağlıklısı yatırımlarınıza ölçülü yaklaşmaktır çünkü emeklilik ve çalışmayı bırakma kararı, vereceğiniz en büyük ve en pahalı karardır” diyor.

Sezgi mi mantık mı? Yatırım kararlarınızda hangisine güvenmelisiniz?

 

Erkekler yatırımlarında daha fazla risk alıyor

 

Bitcoin hâlâ yatırım tercihi olabilir mi?

 

Asyalı zenginler nereye yatırım yapıyor?

 

Z kuşağına uygun en iyi 10 iş

 

Z Kuşağı ofisin avantajlarını fark etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)