BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilikte orta direği yoksullaştıran 8 hata----

Emeklilikte orta direği yoksullaştıran 8 hata

Emeklilikte orta direği yoksullaştıran 8 hata
06 Mayıs 2024 - 17:01 www.finansgundem.com

Uzun bir çalışma hayatından sonra emeklilik hayatında rahat etmek herkesin hayalidir. Ancak emeklilik birikimi sürecinde yapılacak hatalar bu hayalin gerçeğe dönüşmesini engelleyebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yetişkinlik hayatının büyük bir bölümünde çalıştıktan sonra emeklilik hayatınızda mali durumunuz nedeniyle strese girmek isteyebileceğiniz en son şeydir. Kariyeriniz için bir ömür harcadıktan sonra emeklilik hayatınızın tadını çıkarmak oldukça haklı bir istektir.

Ancak GoBankingRates’in haberine göre bu hedefe ulaşmak herkes için mümkün olamayabiliyor. Haberde orta sınıf işçilerin hangi zayıf kararlar nedeniyle emeklilik yıllarında yoksul hale geldiği tartışılıyor:

Emeklilik harcamalarını hafife almak

11 Financial’ın kurucu CEO’su ve yeminli mali müşaviri olan Taylor Kovar, “Birçok orta sınıf bireyi emeklilikte ne kadar paraya sahip olmaları gerektiğini hafife alıyor” açıklamasında bulundu.

Kovar, “Acil harcamalara öncelik verebiliyorlar veya geleceğe yönelik tasarruf edebilmek için yeterli miktarda paraları olamayabiliyor” dedi.

İş hayatında emeklilik dönemine yaklaşanların araştırmalarını iyi yapması ve çok çeşitli harcamalara hazır olabilmek için bir mali danışmanla görüşmeleri faydalı olabilir. Zira gerçekte ne kadar para harcadığını gördüğünde kimse şaşırmak istemez.

Emeklilik için yeterince birikim yapmamak

Kovar, “İşten çıkarılmak veya sağlık sorunları gibi beklenmedik finansal etkiler yaratan sorunlar birikimlerinizi tüketebilir, önemli bir emeklilik birikimi inşa etmenizi zorlaştırabilir” uyarısında bulunuyor.

Emeklilik planlamalarıyla ilgili en büyük sorunlardan birisi de hayatınızın geri kalanında ortaya çıkabilecek masrafları karşılayabilecek denli tasarruf etmemektir.

SophisticatedInvestor’ın Genel Müdürü Liam Hunt tabloyu açıklarken, “Birçok kişi yüksek yaşam giderleri, borçlar veya ihtiyaç duyacakları miktarı hafife almak nedeniyle emeklilik için yeterince birikim yapmaz” ifadelerine yer verdi.

Hunt, “Yeterli tasarruf olmadan, özellikle yaşam beklentilerinin de artmasıyla, emekliler fonlarının beklediklerinden daha hızlı tükendiğini görebilir” dedi.

Masraflarınızı karışlamak için yeterince paranız yoksa geçinmek için mücadele ederken kendinizi yoksul hissetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Gelir kaynaklarını çeşitlendirmemek

Kovar, “Emekli maaşı veya Sosyal Güvenlik gibi yalnızca tek bir gelir kaynağına güvenmek riskli olabilir. Zira bu kaynaklar emeklilikteki tüm masrafları karşılamaya yetmeyebilir” dedi.

Emeklilikte daha fazla istikrara sahip olmak için gelir akışlarınızı yatırımlar, kira geliri ve hatta yarı zamanlı bir iş ile çeşitlendirmek isteyebilirsiniz.

Beklenmedik sağlık harcamaları

Yaşla birlikte, sağlık hizmetlerinin maliyeti de daha pahalı hale gelir. Düzenli ve beklenmedik hastalıklar, hazırlıklı değilseniz, birikimlerinizi hızla tüketebilir.

Kovar, "Yeterli sağlık sigortası veya tıbbi masrafları karşılayacak bir plan olmadan, emekliler gerekli tedavileri ve ilaçları karşılamakta zorlanabilir. Bu da mali sıkıntıya yol açabilir" diye uyardı.

Gelecekteki sağlık sorunlarını tahmin etmek zor olsa da sağlık harcamalarını karşılayacak paraya sahip olduğunuzdan emin olmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak en doğrusudur. Zira tıbbi harcamalar hesaba katılmazsa bu harcamalar emeklilik fonlarınızdan karşılanır.

Piyasalardaki dalgalanmalar

Borsaya yatırım yapmak zaman içinde yüksek getiri sağlayabilir. Ancak Kovar bu yatırımların aynı zamanda piyasa volatilitesi ve ekonomik gerilemeler gibi doğal risklere açık olduğu konusunda da uyarıyor.

Kovar, "Orta sınıf bireyler, bu riskleri etkili bir şekilde yönlendirmek için bilgi veya kaynaklara sahip olmayabilir ve bu da emeklilik portföylerinde kayıplara yol açabilir" uyarısında bulundu.

Emeklilik portföyünüze ve dış ekonomik faktörlere bağlı olarak, öngörülemeyen durumlar nedeniyle finansal krizlerle karşılaşabilirsiniz. Piyasayı kontrol edemeseniz de nasıl yatırım yapacağınızı kontrol edebilirsiniz.

Kötü yatırım tercihleri

Hunt, "Kötü yatırım tercihleri ve çeşitlendirilmiş bir portföyün olmaması, emeklilik tasarruflarını gereksiz risklere maruz bırakabilir" diyor.

Genç yaşlardaki bireylerin yatırım tercihlerinde daha yüksek bir risk toleransı beklenirken, yaş ilerledikçe portföylerdeki risklerin azaltılması gerekir. Emeklilik döneminde yapılan kötü yatırımlar, harcamalarınızı karşılama konusunda kendinizi yoksul ve stresli hissetmenize neden olabilir.

Yatırım dolandırıcılıklarına karşı da dikkatli olmak önemlidir. Bir yatırım gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen gerçek değildir. Kendinizi böyle bir durumda bulursanız, emeklilik birikimlerinizi yanlış ellere vermekten kaçınmak için güvenilir bir finans uzmanından tavsiye almanız en doğrusu olacaktır.

Enflasyonu hesaba katmamak

Hunt, "Bir diğer önemli sorun, enflasyonun ve artan yaşam maliyetinin hesaba katılmamasıdır" dedi.

Finans uzmanı, "Bugün sağlam bir emeklilik fonu gibi görünen birikim, zamanla satın alma gücünü kaybedebilir. Emeklinin yaşam standartlarını sürdürme yeteneğini azaltabilir. Bu, özellikle enflasyona uyum sağlamayan veya ayak uyduramayan sabit gelirli kaynaklar için endişe vericidir” uyarısında bulundu.

Enflasyon çevremizdeki her şeyin fiyatını artırabilir. Emeklilik bütçesi oluştururken fiyatların zamanla artacağını göz önünde bulundurmalı ve bütçenizi buna göre ayarlamalısınız.

Kapsamlı bir harcama planı oluşturmamak

Hunt, bütçe, para çekme stratejisi ve vergilerin dikkate alındığı bir emeklilik planı olmadan, "bireylerin emekliliğin ilk yıllarında aşırı harcama yapmalarının ve daha sonra finansal olarak savunmasız kalmalarının" kolay olduğunu söyledi.

Kapsamlı bir plan, emeklilik hayatınızı, yaşam tarzınızı fedakarlık etmeden, finanse edebilmenizi sağlar. Emekli olmadan önce bir plan oluşturmak için zaman ayırmak, emeklilik hayatınızın gereklerine uyum sağlamanız ve değişmeniz için size daha fazla zaman verir.

Hunt, "Bu sorunları ele almak, erken ve dikkatli planlama, finansal yönetim eğitimi ve en önemlisi, özel bir emeklilik stratejisi oluşturmak için mali danışmanlara başvurmayı gerektiriyor" dedi.

Yaşlıların gençlerden sır gibi sakladığı 5 finans hatası

 

Tasarruflarınızın büyümemesinin 4 temel sebebi

 

Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)