BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı enflasyona karşı----

Z kuşağı enflasyona karşı

Z kuşağı enflasyona karşı
17 Ekim 2023 - 16:43 www.finansgundem.com

BofA’nın anketine göre Z kuşağı rekor enflasyon karşısında harcamalarını kısmak zorunda kaldı. Ankete göre gençlerin dörtte üçü yükselen fiyatlar karşısında alışkanlıklarını değiştirdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı harcamalarını düşürüyor. Bank of America’nın son bir anketine göre Z kuşağına dahil bireylerin yarısından fazlası (%53) yükselen fiyatları finansal başarılarının önünde bir engel olarak gösteriyor.

CNBC haberine göre ankete katılan her dört genç Amerikalıdan üçü (%73) rekor derecede yükselen enflasyon nedeniyle harcama alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi.

BofA’nın Mahalli ve Topluluk Kredileri Başkanı AJ Barkley, gençlerin tutumlu olmaya başladığını söyleyerek sonuçları “iyi haber” olarak nitelendirdi.

Sonuçlara göre Z kuşağ katılımcılarının %43 evde daha sık yemek pişirmeye; %40’ı kıyafete daha az harcamaya ve %30’u market alışverişini temel ihtiyaçlarla sınırlamaya başladı. 18 ila 26 yaş aralığındaki 1.200 genç yetişkinle ağustos ayında gerçekleştirilen ankete göre çoğu katılımcı değişiklikleri gelecek yıl da sürdürmeyi planlıyor.

Z kuşağı benzersiz finansal zorluklarla karşı karşıya

Yine de genç Z kuşağının üçte birinden fazlası geçtiğimiz bir yıl boyunca finansal açıdan sorunlarla karşılaştığını belirtiyor. Ankete göre katılımcılar bu sorunlar nedeniyle tasarruf etmeyi bırakmak veya daha fazla borç almak zorunda kalmış.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Z kuşağı küresel çapta kendisinden önceki jenerasyonların test edilmediği zorluklarla karşılaşıyor. Son araştırmalara göre üniversite mezunları kendi ebeveynleriyle karşılaştırıldığında %10 daha az kazanıyor.

Yüksek enflasyon ve Z kuşağının ekonomik endişeleri küresel bir fenomen haline geldi. Deloitte’un bu yılın başında 44 ülkeden 14.500 Z kuşağı üyesiyle gerçekleştirdiği bir ankete göre genç bireylerin %51’i aylık maaşlarıyla hayatta kalabiliyor, %46’sı ek işe ihtiyaç duyuyor ve %35’i yaşam maliyetlerini en büyük sorun olarak gösteriyor.

Sağlam temeller atmanın zamanı

Bank of America araştırmasına göre sonuçlarda hâlâ bazı iyi haberler görülüyor. Katılımcıların büyük bir kısmı günlük harcamalarını, bütçelerini ve kredilerini yönetebileceklerinden emin. Araştırma sonuçları emeklilik birikimi yapmak ve borsa yatırımında bulunmak söz konusu olunduğunda ise genç bireylerin daha az özgüven sahibi olduğunu gösteriyor.

Servet yönetimi firması Bone Fide Wealth’in Başkanı ve Yeminli Mali Müşavir Douglas Boneparth, “Finansal hayatımızın önümüzdeki on yıllarında başarılı olmanızı sağlayacak bir temel oluşturmanın tam zamanı” diyor.

Uzmanlar Z kuşağı üyelerinin paralarını akıllıca yönetmeyi öğrenebilmeleri için üç ipucunu akıllarında bulundurması gerekebileceğini belirtiyor:

1. Birikimi alışkanlık haline getirin

Bank of America anketine göre Z kuşağının yarısından fazlasının üç aylık harcamalarını karşılayabilecek acil durum tasarrufları bulunmuyor.

Boneparth elinizden geldiğince fazladan para biriktirmek ve motive olmak için sizin için neyin önemli olduğu fikrini düşünmenin iyi bir fikir olacağını söyledi.

Boneparth, “İstikrarlı olarak tasarruf yapmayı bir alışkanlık haline getirin” diyor. Bu nakit yastığınızı bir kenarda tutmak hayat yolunuza sürprizler çıkarsa bile hedefinize doğru gitmenize yardımcı olabilir. Boneparth hayat yolculuğunun asla düz bir çizgi olmadığını da hatırlatıyor.

2. Emekliliğiniz için şimdiden yatırım yapmaya başlayın

Emeklilik özellikle kariyerinin başlarında olan bireyler için şimdilik uzak bir hedef gibi görünse de BofA’dan Barkley yatırıma erken başlamanın servet birikimi açısından önemli bir avantajı beraberinde getirdiğini söylüyor.

Şu anda yapılabilecek herhangi bir yatırım bileşik getirisi sayesinde gelecekte yapılacak bir yatırıma göre çok daha avantaj sağlayabilir. Barkley gençlerin emekliliği hemen düşünmeleri gerektiğini belirtiyor.

Emeklilik yatırımları konusunda bireysel emeklilik yatırımlarına yapılacak aylık katkılar iyi bir başlangıç olabilir. Bireysel emeklilik yatırımlarına gelen devlet katkısı da gelecek için oldukça cazip bir birikime sahip olabilme imkanı sağlıyor.

 

3. Geride kalma korkusuna teslim olmayın

Bank of America anketi Z kuşağı kadınlarının sosyal çevrelerine ayak uydurmak için harcama yapma baskısı altında hissetmeye daha yatkın olduğunu tespit etti. Bu duygunun itici gücü ise sosyal medya. Z kuşağı kadınlarının %41, erkeklerininse %24’ü zorunlu olmayan harcamalar için daha fazla paraya sahip olmayı dilediklerini söylüyor.

ABD merkezli oXYGen Financial’ın CEO’su YMM Ted Jenkin’e göre tüm Z kuşağı bireylerinin bu geride kalma korkusundan kaçınması akıllıca bir tutum olacaktır. Jenkin, "Arkadaşlarınız net servetlerini Instagram ve TikTok'ta yayınlamıyor. Bu nedenle insanların sosyal medyada göründükleri kadar iyi performans göstermeyebileceklerine dikkat edin" dedi.

Jenkin ayrıca kredi kartı borçlarından kaçınmanın ve kredi puanını düzenli olarak kontrol etmenin faydalı bir alışkanlık olacağını da sözlerine ekledi.

İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri

 

KPMG’den uyarı: Küresel çaptaki sağlık sistemleri çökme riski altında

 

İş hayatında Z kuşağı teknik anlamda yetersiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)