BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri----

İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri

İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri
12 Ekim 2023 - 18:42 www.finansgundem.com

Beyaz yakalı bir işe girmek için diploma ve akademik geçmiş şartı eskide kalıyor olabilir. Yapılan son araştırmalara göre işverenler artık diploma yerine çalışanların yeteneklerine odaklanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İstihdam dünyasında yetenek savaşları halihazırda beceri savaşları haline geldi. Artık gösterişli bir üniversite diploması eskisi gibi ayırt edici bir özellik olarak görülmüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, işverenlerin istediği beceriler ile çalışanların sağlayabileceği beceriler arasındaki büyük uyumsuzluk, beceriye dayalı işe alımlara daha fazla odaklanılmasına yol açıyor. Üniversite diplomaları veya yılların deneyimi gibi eski kimlik bilgilerinin önemi ise her geçen gün azalıyor.

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, IBM’in eski CEO'su Ginni Rometty, Microsoft CEO'su Satya Nadella ve LinkedIn Başkanı Ryan Roslansky gibi birçok ünlü isim çalışanları için beceri temelli işe alım ve beceri geliştirmenin önemini vurguluyor. Öğrenci kredileri ve yurt harcamaları gibi yüksek meblağları karşılayamayan birçok genç göz önüne alındığında istihdama yönelik bu yeni bakış açısı üniversiteye hiç gidemeyenler için harika bir haber olabilir.

Fortune’un haberine göre, son birkaç yıldır, hem özel hem de kamu sektöründeki her türden şirket, yeni işe alımlar için mezuniyet gereksinimlerini kademeli olarak düşürüyor. ZipRecruiter’ın gerçekleştirdiği 2000 işverenin katıldığı bir ankete göre katılımcıların yaklaşık yarısı (%45) yeni işe alımlar için mezuniyet derecesi gereksinimlerini ortadan kaldırdıklarını açıkladı. Katılımcıların %72’si artık beceri belirten sertifikalara göre kesin olarak beceriye dayalı bir işe alım yaptıklarını vurguladı. Bu durum becerilere öncelik veren işe alım tutumunun yükselişte olduğunu gösterir nitelikte.

ZipRecruiter’a göre bu değişimi başlatan nedenler belirsizliğini koruyor. Ancak rapor üniversite mezuniyet dereceleri talep eden iş ilanlarına verilen cevapların düşmesine, finans ve muhasebe gibi belirli alanlara artan ilgiye, deniz aşırı pozisyonlardan işe alımların basitleşmesine ve yapay zekânın yükselişiyle birlikte mezuniyetin değerine dair artan şüpheciliğe bağlıyor.

ZipRecruiter'ın Baş Ekonomisti Julia Pollak, Fortune'a verdiği demeçte, işverenlerin beceri açığını daraltmak için "tüm engelleri kaldırıp ellerinden geleni yaptıklarını" söylüyor. Pollak işverenler için "Giderek artan bir şekilde, sadece geçmişin geçici yara bantlarına değil, kalıcı etkilere sahip olabilecek [stratejilere] kayıyorlar" dedi.

Bunun iyi de bir nedeni var: ABD Ticaret Odası'na göre, yöneticilerin ve İK başkanlarının %95'i, geleneksel olmayan adayların üniversite derece sahiplerinden daha iyi olmasa da aynı derecede iyi performans gösterdiğini söylüyor. İş dünyası liderlerine göre yetkinlik, öğrenme yeteneği ve çok yönlülük, pratikte geçmişteki öğrenim bilgilerinden çok daha önemli.

American Staffing Association CEO'su Richard Wahlquist, Fortune'a verdiği demeçte, "Beceriye dayalı işe alım, insanları işe almanın daha adil ve eşitlikçi bir yolu olabilir ve daha nitelikli ve görevine bağlı işgücüne yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

ZipRecruiter anketine katılanların yarısından fazlası, zorunlu mezuniyet derecesi gereksinimlerinin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık hedeflerinin önünde büyük bir engel olduğunu söyledi. Bu sorun, başlangıçta işe alım ve çalışanlarını elinde tutma çabalarına yatırım yapmak için daha az sermayeye sahip daha küçük firmalar için daha da karmaşıklaşıyor. İşe alım ve doğru yeteneği bulma potansiyeli daha düşük olan özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların, daha büyük ve daha köklü işletmelere çalışanlarını kaptırma olasılığı da daha yüksekti.

Patronların en çok istediği üç beceri

ZipRecruiter'ın yeni bulguları, becerilerle ilgili önceki araştırmalarıyla ve yıllar boyunca yöneticilerin yaptığı açıklamalarla net bir şekilde örtüşüyor. ZipRecruiter'da lisans derecesi isteyen iş ilanlarının payı bu yıl ile geçen yıla göre %10 geriledi.

Ancak işe alım uzmanları, boş pozisyonları doldurmak için doğru becerilere sahip doğru kişileri bulmakta hâlâ zorlanıyor. İşverenlerin yaklaşık dörtte biri ZipRecruiter'a beceri açığı nedeniyle bir boş pozisyonları doldurmakta zorlandıklarını söyledi. En büyük sorunsa, öncelikler arasındaki temel uyumsuzluk. Mülakatlar sırasında ortaya çıktığı üzere işverenlerin adayların en çok eksik olduğunu söylediği ilk üç beceri, zaman yönetimi, profesyonellik ve eleştirel düşünme yeteneği.

Pollak, birçok işverenin "doğru becerilere veya eğitime sahip insanları bulamadıkları için pozisyonları doldurmamak zorunda kaldıklarını" söylüyor. Ancak baş ekonomiste göre, işverenler tipik bir geçmişe veya gerekli becerilere sahip olmayan insanları da işe almayı ve hızlı bir şekilde yetiştirebilmeyi düşündüklerinde bu kısıtlamalar da hızlı bir şekilde gevşetilebiliyor.

İşverenler daha zor ve daha spesifik beceriler için eğitici olmaya hazır olduklarını belirtiyor. Ankete göre işverenlerin %30’u yeni çalışanlar için eğitim ve geliştirme programları eklediklerini belirtiyor. Bu tür eğitimler iki taraf için de kazan-kazan durumu sağlıyor. Çoğu işveren bu programlarla işe alım ve çalışanlarını elde tutma çabalarını iyileştirdiğini belirtiyor.

ZipRecruiter araştırması, işverenlerin neredeyse yarısının halihazırda bazı insan işçiler yerine yapay zeka uygulamalarını tercih ettiğini tespit etti. Ancak araştırmalar işverenlerin bundan daha büyük oranlarla her zamankinden daha karmaşık ve teknik işleri yapabilmek için gerekli yapay zeka bilgisine sahip insanların arandığını da belirtiyor.

LinkedIn Baş Ekonomisti Karin Kimbrough geçen hafta yaptığı açıklamada, beş yıl içinde aynı işiler için %25'lik oranda daha fazla dijital becer gerekeceğini ve bu farkı desteklemek için yükün çalışanlar üzerinde olacağını söyledi. Yapay zeka hızla genişlemeye ve yenilikler oluşturmaya devam ettikçe üniversite derecelerinin daha az önemli olacağını üniversiteler de kabul ediliyor.

Harvard Üniversitesi İşletme Profesördü Joseph Fuller bu yılın başında verdiği bir röportajda, “Beyaz yakalı çalışan olmak için kaçınılmaz olarak üniversite diplomasının gerekeceğini düşünüyor muyum? Kesinlikle hayır. İşe alınmak için üniversite tarafından belirtilmesi gerekmeyen bazı teknik ve sağlam beceriler talep edilecek” ifadelerine yer verdi.

Çalışırken zengin olabilmek için Warren Buffett’tan 5 tavsiye

 

Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor

 

ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)