BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor----

ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor

ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor
05 Ekim 2023 - 17:23 www.finansgundem.com

‘Büyük İstifa’ sona erdi. Bu durum, teknoloji çalışanlarını işlerine tutunmaya zorluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş ilanlarındaki sürpriz artışa rağmen iş gücü piyasası soğuma işaretleri gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD iş gücü piyasasındaki durgunluk işaretleri, özellikle teknoloji alanında çalışanları işlerine tutunmaya zorluyor.

İşten ayrılmalarda büyük düşüş

Marketwatch’tan Zoe Han’ın haberine göre, teknoloji çalışanları, işverenlerinin geleceği konusunda pek iyimser olmasalar da işlerine tutunuyor. Salı günü Çalışma Bakanlığı'nın JOLTS raporu olarak bilinen yayınladığı veriler, işten ayrılanların sayısının yani işlerinden gönüllü olarak ayrılan çalışanların sayısının, Ağustos ayında 3,6 milyon veya çalışanların yüzde 2,6’sı oranında sabit kaldığını gösterirken, teknoloji ağırlıklı bilgi ve bilişim sektöründe çalışıp işinden ayrılanların sayısının ise önceki aya kıyasla Ağustos ayında 30.000 daha az gerçekleştiğini gösteriyor. Son rakamlar, Ağustos ayında tüm sektörler arasında işten ayrılanların sayısındaki en büyük düşüşe işaret ediyor.

Yeni iş bulmanın zorlaştığı ve ekonominin zayıfladığı dönemlerde çalışanlar işlerinde kalma eğiliminde oluyor. Pandeminin başlangıcından bu yana, iş gücü kıtlığı ücretleri artırıyor ve işverenler işe alım çılgınlığına giriyor. Bu da sektörü ne olursa olsun birçok çalışanın daha iyi maaşlı fırsatlar aramak için işlerinden ayrılmasına neden oluyor. Ancak bu dönemin sonuna gelindiği görülüyor.

Piyasaya tedirginlik hakim

Kariyer sitesi RedBalloon CEO'su Andrew Crapuchettes, “Bu, piyasadaki tedirginliğe işaret ediyor. İşverenler gergin olduklarında işe alımları yavaşlatıyor. Aynı şekilde, iş arayanlar gergin olduklarında iş değiştirmeye o kadar da hazır olmuyor” diyor.

Bir yıldan fazla bir süre önce işten ayrılma oranı yüzde 3,3'e yani yaklaşık 4,5 milyon işten ayrılmaya yükselmiş ve bu da 'Büyük İstifa' terimini oluşturmuştu. İşten ayrılma oranının pandemi öncesi yüzde 2,6 seviyesine döndüğü Temmuz ayına gelindiğinde ise bu eğilim durmuş gibi görünüyordu.

Crapuchettes, “Kovid-19 salgını sırasında, çalışanların iş güvenliğine daha fazla değer vermesi nedeniyle işten ayrılma oranında bir düşüş oldu. Pandemi sonrası, ülke çapında rekor düzeyde iş fırsatlarının yaşandığı sürücü koltuğunda iş arayanlar vardı, dolayısıyla iş değiştirmede bir hızlanma yaşandı. Şimdi, iş arayanların tedirginliğinin bir kısmı, dalgalı ekonomik koşullarla birlikte geri döndü, dolayısıyla şimdilik mevcut rollerine tutunmaya çalışıyorlar” şeklinde konuşuyor.

Teknoloji sektöründe işten çıkarmalar yavaşlıyor

Ancak cesaret verici başka haber de bulunuyor. Teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yavaşlıyor. Sektör, Challenger, Gray & Christmas'a göre Ağustos ayında 3.198 pozisyonu işten çıkaracağını duyurdu. Bu, Haziran 2020'den bu yana sektördeki en düşük aylık toplama karşılık geliyor.

Bankrate.com'un baş mali analisti Greg McBride ise şunları söylüyor: “Teknoloji sektörü, iki yıl öncesine göre iş gücü talebinde 180 derecelik bir dönüş yaşıyor. İhale savaşları ve Büyük İstifa yerini işten çıkarmalara ve işe alımların dondurulmasına bıraktı. Ekonomi bir durgunluğu önlerse, ekonomik büyümenin devam etmesi, teknoloji işe alımlarında iyileşmeyi teşvik edecektir.”

Büyük resim ise şunu söylüyor: Teknoloji sektörünün hem içindeki hem de dışındaki çalışanlar iş istiyor ve özellikle gelirlerini artırmak için daha fazla çalışma saati talep ediyor. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları, kredi kartlarından ipoteğe kadar her şeyi daha pahalı hale getiriyor. Enflasyon Ağustos ayında yüzde 3,7 idi ve Fed'in faiz oranlarını birkaç kez artırmasının ardından Fed'in gösterge Faiz oranı artık yüzde 5,25 - 5,50 arasında değişiyor.

Güven azalıyor

Çevrimiçi iş arama platformu Glassdoor tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, çalışanlar iş güvenliği konusunda kendilerini pek güvende hissetmiyor. İşverenlerinin gelecek altı aydaki iş görünümüne güvendiğini söyleyen çalışanların oranı Eylül ayında yüzde 45,8'e geriledi. Bu, Glassdoor'un Ocak 2016'da çalışanlara anket yapmaya başlamasından bu yana görülen en düşük seviyeye karşılık geliyor. Bir yıl önce ise bu oran yüzde 54 civarında seyrediyordu.

Bir yıl öncesine kıyasla en büyük güven düşüşünü bilişim sektöründeki çalışanlar görüyor. Eylül 2022 ile Eylül 2023 arasında şirketlerinin gelecek altı ayına güvenen bilgi sektörü çalışanlarının oranında yüzde 13,2 puanlık bir düşüş yaşanıyor.

Glassdoor, bunun büyük olasılıkla büyük teknoloji şirketlerini geçen yıl etkileyen işten çıkarmalarla ilgili kaygının bir yansıması olduğunu belirtiyor. Eylül ayı itibarıyla dünya genelinde 238.000'den fazla teknoloji çalışanı işten çıkarıldı.

Profesyonel ve ticari hizmetler

JOLTS raporuna göre, ABD ekonomisinde Temmuz ayındaki 8,9 milyon yeni iş ilanına Ağustos ayında 9,6 milyon yeni iş ilanı eklendi. Artışa, bir önceki aya kıyasla yüzde 35'lik bir artış kaydeden ve 700.000'den fazla iş artışından 500.000'inden fazlasını kapsayan 'profesyonel ve ticari hizmetlerdeki pozisyonlar' neden oldu. Yeni iş ilanlarının çoğu iş gücü piyasasının belirli kısımlarında, yani profesyonel ve ticari hizmet sektörlerinde ve büyük ölçüde büyük şirketlerden ziyade küçük işletmelerde yoğunlaştı.

Çevrimiçi iş arama platformu ZipRecruiter'ın baş ekonomisti Julia Pollak, bunun muhtemelen açık pozisyonlardaki artışın iş gücü piyasası koşullarındaki anlamlı bir iyileşmeden ziyade istatistiksel gürültünün sonucu olduğunun bir işareti olduğunu söylüyor.

İş gücü piyasası sakinleşiyor

Yeni iş pozisyonlarındaki en son artış ekonomistlerin tahminlerini aşmış olsa da, işe alımların bir yıl öncesine göre önemli ölçüde yavaşlaması nedeniyle iş gücü piyasasının sakinleştiğine dair işaretler ise hâlâ mevcut.

Diğerleri, JOLTS verilerinde ortaya konduğu gibi işten ayrılma oranlarının uzun vadeli bir eğilimin parçası olduğunu söylüyor. İş gücü piyasası analiz firması Lightcast'in kıdemli ekonomisti Rachel Sederberg, “Teknoloji çalışanları arasında işten ayrılmalardaki düşüş, Ağustos ayındaki diğer değişikliklerle karşılaştırıldığında büyük olsa da, sektörde pandemi öncesi görülen işten ayrılma seviyeleri ve bu yılın başlarında görülen seviyeler ve oranlarla oldukça uyumlu” diyor ve ekliyor: “Temmuz ve Ağustos ayları arasındaki düşüş, çalışanların daha zayıf bir ekonomiye karşı temkinli olduklarını ve mevcut işlerinde kalmaya devam ettiklerini gösteriyor olabilir veya bu, çalışanların daha az tükenmişlik yaşadıkları ve iş değiştirme isteklerinin azaldığını gördükleri anlamına geliyor olabilir.”

ABD'de işsizlik sigortası başvuruları beklentilerin altında

 

ABD'de özel sektör istihdamı tahminlerin altında kaldı

 

ABD'de açık iş sayısı beklentileri aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)