BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’de yüksek enflasyon orta sınıf yaşam algısını sarsıyor----

ABD’de yüksek enflasyon orta sınıf yaşam algısını sarsıyor

ABD’de yüksek enflasyon orta sınıf yaşam algısını sarsıyor
06 Mayıs 2024 - 17:29 www.finansgundem.com

Enflasyon, Amerikalıların orta sınıf yaşam algısında belirsizliklere neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon Amerikalıların orta sınıf yaşamına ilişkin algılarını karıştırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Redfield & Wilton'da kıdemli araştırma analisti olan Eoin Sheehan, enflasyonun birçok Amerikalının ABD ekonomisinin genel gücünü göz ardı etmesine neden olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Büyüme, işe alım ve finansal piyasalar güçlüyken ücret artışı, enflasyonun hızını aşmaya başladı.”

Finansal şok yorgunluğu

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Northwestern Mutual Varlık Danışmanı Chris Collins de, “Yüksek maliyetler emekli olma veya ev satın alma konusunda zorluklar yaratsa da, dikkatli bir planlamayla bu hedeflere ulaşılabilir” diyor. Collins, orta sınıf Amerikalıların çoğunun, finansal şok yorgunluğu ve ayrıca finansal planlama eksikliği nedeniyle mali durumları hakkında endişeli olduğundan şüpheleniyor.

Collins, müşterilerinin genellikle rakamları hesaplayıp emeklilik için ne kadar tasarruf etmeleri veya diğer finansal hedeflerine ulaşmaları gerektiğini anladıktan sonra sakinleşmeye başladıklarını ifade ediyor çünkü birçok kişinin sonsuza kadar çalışmaları gerektiğini düşünerek yanılgıya düştüğünü ekliyor. Collins, “İnsanlara ‘Yalnız öleceksin' demiyorum; ‘Burada biraz çalışırsan iyileşeceksin’ diyorum. İnsanlar birisi onlara ‘İyi olacaksın' diyene kadar rahatlayabileceklerini düşünmüyor” diyor.

Yine de bu ifadeler, her hanenin mali ve varlık durumları hakkında hissettikleri ile örtüşmüyor. Kendini orta sınıf olarak tanımlayan ancak kendilerini giderek daha az iyi hissettiklerini söyleyen sosyal medya kullanıcıları tarafından da ifade edilen bu duygu, katlanarak büyüyor.

Alabama'daki TikTok kullanıcısı Jessica, orta sınıfın öldüğüne inandığını belirtiyor ve hamileliği boyunca ailesinin geçimini sağlamak için haftada 60 saat çalıştığını söylediği en büyük kızına dikkat çekiyor

Jessica, Şubat ayında bir TikTok gönderisinde şunları söylüyor: “Artık bir orta sınıfımız var mı, yoksa sadece sahip olanlar ve olmayanlar mı var? Çünkü sahip olanlar sahip oluyor, olmayanlar ise mücadele ediyor.”

Yaşam maliyeti krizi

Orta sınıf Amerikalılar uzun süredir ekonomi konusunda kendilerini daha kötü hissediyor ancak olumsuz havanın son yıllarda hızla arttığı görülüyor. Northwestern Mutual tarafından yapılan bir ankete göre, finansal kaygı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda ve Primerica tarafından yapılan bir anket, orta sınıf hanelerin yarısının mali durumlarının ‘pek iyi olmadığını’ veya 'tamamen zayıf’ olduğunu söylediğini ortaya koyuyor.

Orta sınıfın çoğu için ‘enflasyon’ bu duygunun merkezinde yer alıyor. Northwestern Mutual anketine katılanların yüzde 51'i enflasyonun finansal güvenliğin önündeki en büyük engel olduğunu söylerken Primerica'nın anketindeki hanelerin yüzde 67'si gelirlerinin yaşam maliyetinin gerisinde kaldığını belirtiyor.

Bu da insanların uzun süredir orta sınıf yaşamıyla ilişkilendirilen dönüm noktalarının çoğundan mahrum kaldıklarını hissettiriyor. Primerica'nın anketine göre, orta sınıf Amerikalıların yüzde 74'ü zorunlu olmayan harcamalarda kesinti yapıyor. Newsweek için 2023 yılında Redfield & Wilton tarafından yürütülen bir ankete göre ise ankete katılan Amerikalıların yarısı, yaşam masraflarının yüksek olması nedeniyle yaz tatiline çıkmayı planlamadıklarını ifade ediyor.

Bu kişilerin birçoğu aynı zamanda tasarruflarını da tüketiyor ve bu da emeklilik konusunda belirsizlik yaratıyor. Primerica'ya göre, Amerikalıların yüzde 60'ı rahat bir şekilde emekli olmak için yeterince tasarruf etmediklerini düşünüyor.

Orta sınıf Amerikalıların yüzde 46'sı gelecek için tasarruf etmeyi tamamen duraklattıklarını, yüzde 38'i ise 1000 doların üzerinde beklenmedik bir masrafı karşılayabileceklerini düşünmediklerini aktarıyor.

Ev ve üniversite

Sheehan, “Amerikalıların çoğunluğunun orta sınıf statüsünün bir tür göstergesi olarak algıladığı kendi evine sahip olmak ve üniversiteye gitmek gibi şeylerle ilgili kaygılar; birçok kişi artık bunların kendileri için ulaşılabilir olduğunu düşünmüyor” diyor.

Bir ev satın almak, çoğu kişi için orta sınıf yaşamının ulaşılmaz olduğu ilkesinin en büyük örneği olabilir ve bu mücadele, yalnızca olumsuz bir şekilde algılanmak yerine Amerikalılar için son derece acı bir gerçeğe de karşılık geliyor. Zillow'un yakın tarihli bir raporuna göre, ipotek faiz oranları 23 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrederken ve ev fiyatları rekor seviyelere yakınken, Amerikalıların rahat bir ev alabilmek için pandemi öncesine göre yüzde 80 oranında daha fazla kazanmaları gerekiyor. Bu arada, Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre, ilk kez ev satın alanlar 2023'teki tüm ev satın alımlarının üçte birinden azını oluşturuyor ve bu şimdiye kadar kaydedilen en düşük paylardan birine karşılık geliyor.

Vincent, ev sahibi olmasının şimdilik söz konusu olmadığını söylüyor. Bazı harcamaları kısıp daha tutumlu yaşarsa yılda 10.000 dolara kadar tasarruf edebileceğini tahmin ediyor. CoreLogic'in verilerine göre, geçen yıl 84.000 dolarla rekor seviyeye ulaşan bir evin ortalama peşinatını biriktirmesi Vincent’ın en az sekiz yılını alıyor. Vincent, “Bunda mantıklı bir yan göremiyorum” diyor.

ABD’de alt orta sınıf artık bu 5 lüksten mahrum

 

ABD’de orta sınıf krizi

 

Enflasyon zenginlere ve orta sınıfa yarıyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kadir MUSLU06 Mayıs 2024 23:22

    ABD vatandaşı % 5 enflasyondan etkileniyormuş, Türkiye vatandaşları ne yapsın? % 120 enflasyon bizi çürüttü. Mahvetti. Seçilmişlerin, zenginlerin partisi AKP'den en kısa zamanda kurtulmalıyız.