BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDolandırıcılar en çok bu yöntemleri kullanıyor----

Dolandırıcılar en çok bu yöntemleri kullanıyor

Dolandırıcılar en çok bu yöntemleri kullanıyor
07 Mayıs 2024 - 16:10 www.finansgundem.com

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle bankacılık suçları da boyut değiştirdi. En sık kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini bilmekse dolandırıcılara karşı şartları eşitleyebilmenizi sağlayabilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

E-posta adresinizi kontrol ettiniz ve adınıza açılan yeni bir banka hesabıyla ilgili bir güncelleme gördünüz. Belki de hesap ekstrenizi görüntülediniz ve listenizde sizin adınıza yapılan yetkisizi bir banka kartı işlemi gördünüz. Vaka her ne olursa olsun karşı karşıya kaldığınız bankacılık dolandırıcılığı berbat bir his yaşamanıza neden olacaktır.

Üstelik bankacılık dolandırıcılıkları nadir görülen bir durum da değil. Teknolojinin bankacılık işlemlerinde kullanımının artmasıyla ve dijital dünyaya hakim dolandırıcıların da devreye girmesiyle dolandırıcılık sorunu her geçen gün yaygınlaşıyor. ABD Ticaret Komisyonu (FTC) verilerine göre 2023 yılında dolandırıcılık nedeniyle müşteriler 10 milyar dolardan fazla para kaybetti.

YahooFinance’in haberine göre dolandırıcılık işlemleri her ne kadar yaygın olsa da bu durumun başınıza gelmesini engellemek için uygulayabileceğiniz yöntemler var. En yaygın dolandırıcılık yöntemlerini öğrenmekse bilgilerinizi korumak için iyi bir başlangıç olabilir:

En yaygın 7 bankacılık dolandırıcılığı yöntemi

Bankacılık dolandırıcılıkları birçok formda karşınıza çıkabilir. Suçlular yeni teknolojilerden ve trendlerden faydalanmak konusunda ustadır. 2024 yılında karşınıza çıkabilecek dolandırıcılık yöntemleri ise aşağıdaki gibi listeleniyor.

1. Bankaların sahte internet siteleri

Bazı dolandırıcılar yeni bir Banka hesabı arayan müşterilere hitap eden cazip faiz oranları ve düşük komisyon ücretleri görünümü olan meşru banka sitelerine çok benzeyen internet siteleri oluşturur. Bazıları ise gerçek banka internet sitesinin birebir kopyasını oluşturur ve hesabınızdan oturum açmaya çalışmanız için sizi kandırmaya çalışır. İki durumda da amaç kişisel bilgilerinizi elde etmeye çalışmaktır. Bu veriler daha sonra kimlik bilgilerinizi ve paranızı çalmak için kullanılır.

Bu tür dolandırıcılıkla karşılamamak için müşterilerin kişisel bilgilerini paylaşacağı sitelerin adres sekmelerini dikkatlice incelemesi gerekir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, müşterilerin doğru internet sayfasında olduklarına emin olmaları için BDDK’nın resmi internet sitesinden yönlendirilen sitelere bağlanmaları tavsiye edilir.

2. Kötü amaçlı uygulamalar ve uzantılar

Uygulamalar ve tarayıcı uzantıları kullanıcı deneyiminizi artırmak için yardımcı araçlardır. Ancak yeni bir uygulama veya tarayıcı uzantısı edinmeden önce uygulamanın size sunduğu sözleşme metnini okumanız önemlidir. Zira bazı uygulamalar ve uzantılar kötü amaçlıdır. Asıl hedefleri ise cihazınızı takip etmek, şifre ve kişisel bilgilerinizi ele geçirmektir.

Herhangi bir bedava uygulama veya uzantı indirmeden önce iki kez düşünmekte fayda var. Dolayısıyla saygın finans kurumları tarafından yayınlanan uygulamaları yüklemek ve cihazınızı virüslerden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için bir yazılım edinmek bu dolandırıcılık türünden etkilenme ihtimalinizi en aza indirebilir.

3. Sahte e-postalar, mesajlar veya telefon görüşmeleri

Her banka müşterisi hayatlarında en az bir kez “Hesabınız ele geçirildi. Bilgilerinizi doğrulatmak için hemen bankanızla iletişime geçin” türünden bir mesajla karşı karşıya kalmıştır. Bu ileti size kısa mesaj yoluyla geldiyse veya telefon üzerinden bire bir iletişimle bu mesaja maruz kalıyorsanız karşınızdaki kişi meşru biri gibi görünebilir ve kimlik bilgilerinizin ayrıntılarını isteyebilir. Ancak bu kişiler bankacılık bilgilerinizi almak için bankanızmış gibi görünen sahtekarlardan başkası değildir.

Bu tür durumlarda alınabilecek en hızlı reaksiyon e-postalara, mesajlara veya telefon aramalarına cevap vermemektir. Bunun yerine ayrı bir sekmeden bankanızın resmi internet sitesini ziyaret edebilir veya bankanızın müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsiniz. Bankanız iletişim bilgilerinizle ilgili bir sorun olup olmadığını doğru bilgilerle size iletecektir.

4. Çek hırsızlığı

Günümüzde çek yazmak bir ödeme yöntemi olarak çok daha az sık kullanılıyor. Ancak bu yöntemin dolandırıcılıkların hedefi olmasını değiştirmiyor. Finansal Suçlar Bilgi Ağı (FinCEN) verilerine göre 2021 ile 2022 arasında bildirilen çek dolandırıcılığı vakaları neredeyse iki kat arttı.

Çek dolandırıcılıklarında suçlular postanelerdeki veya posta kutularındaki çekleri ele geçirirler. Kimyasal maddelerle çek üzerindeki mürekkebi silen dolandırıcılar istedikleri gibi doldurmaları için uygun bir boş çeke sahip olabilirler.

Banka müşterilerinin bu dolandırıcılıktan kaçınmak için uygulayabileceği en iyi yöntem elektronik ödeme seçeneklerine geçmektir. Bir çeki mutlaka posta üzerinden göndermeniz gerekiyorsa kullandığınız mürekkebin kalıcı olduğuna dikkat edin ve postane görevlisine birebir olarak teslim edin. Ayrıca her ay banka bildirimlerinizi en az bir kere kontrol edin. Yetkisiz bir işlem gördüğünüzde bankanızla anında iletişime geçin.

5. Çek dolandırıcılığı

Bir ürün sattığınıza satıcınız çek ile ödeme yapmayı isteyebilir. Bu süreçte dolandırıcı size borcu olduğundan daha fazla miktarda bir çek yazdığını söyleyebilir ve aradaki farkı geri isteyebilir. Ancak aradaki farkı geri döndüğünde çek geçersiz çıkar ve elinizde hiçbir fon kalmaz. Üstelik iade ödemesi veya kredili mevduat hesabınızda ekstra borçla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ödeme alırken nakit veya kredi kartı kullanımı konusunda ısrar edin. Eğer bir çek kabul etmek zorunda kalırsanız ilgili bankayla iletişime geçin ve çekin geçerli olup olmadığını, hesabın ödeme yapmak için yeterli varlığa sahip olup olmadığını sorun.

6. İşe alım dolandırıcılığı

Günümüzde uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla işe alım süreçlerinin dolandırıcıların hedefi olması da kaçınılmaz hale geldi. Bu dolandırıcılık yönteminde kendilerine ‘işveren’ süsü veren dolandırıcılar kişisel hesabınızı kullanarak para transfer etmek isteyebilir. Dolandırıcılar ödeme yapabilmelerinin tek yolunun bu olduğunu iddia edebilir. Ancak hesap bilgilerinizi bir kez ellerine geçirdiklerinde bakiyenizi boşaltacaklardır.

Saygın şirketlerin ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kendi banka hesapları ve satıcı hesapları olduğunu unutmayın. Çalışanların hesaplarını kullanmalarına ihtiyaçları yoktur. Ayrıca başvurduğunuz kişilerin meşru işverenler olduklarından emin olmak için resmi makamlar üzerinden araştırma yapmanızda fayda var.

7. Yetkisiz hesaplar

Bazı dolandırıcılar adınıza bir banka hesabı açmak için kişisel bilgilerinizi kullanabilir. Yetkisiz banka hesapları büyük bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak dolandırıcılar karşılıksız çekler, kredi kartı ve kredi başvuruları için bu hesapları kullanabilir. Söz konusu dolandırıcılık yöntemi kredi puanınızı mahvedebilir.

Banka hesaplarınıza girmek için hem parola hem de kod kullanımı gibi çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri kullanmak kişisel bilgilerinizin gizli kalmasını sağlayacaktır. Kullanacağınız her bir ekstra güvenlik adımı dolandırıcıların kişisel bilgilerinize erişimini zorlaştırır.

Uykusunda soyuldu: Kaptırdığı paranın miktarı dudak uçuklattı!

 

Kripto dolandırıcılarından akılalmaz yöntem: 70 milyon doları uçtu!

 

Dolandırıcılara 'Sibergöz' operasyonları: 63 kişi yakalandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)