Ana SayfaFinans KulisUstalardan önemli tavsiyeler---

Ustalardan önemli tavsiyeler

2 / 7
Ustalardan önemli tavsiyeler
04 Eylül 2014 - 08:52 www.finansgundem.com

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı /Recep Konuk

“İki günü birbirine eşit olan ziyandadır, Hadis-i Şerifi benim yatırım ve iş felsefemin temelidir. Bir çiftçi şirketini yönetiyorum ve burada emanetçiyim. Yüzbinlerce üreticinin mesuliyetini omuzumda taşıyorum. Bu şirketin iki gününün birbirine eşit olması yüz binlerce üreticinin ziyanda olması anlamına geliyor. ”Bu motto, Konya Şeker mucizesinin de formülü bir anlamda. Konya Şeker, 2012-2013 bilançosuna göre FAVÖK’ünü yüzde 30,19, net satışlarını da yüzde 27,68 artırma başarısını gösterdi. Daha uzun vadeli bir rakamsal analiz ise Konya Şeker’in köhne bir şirketten nasıl Türkiye’nin en büyük tarım üreticilerinden biri geldiğini daha net anlatıyor. 10 yılda yüzde 30 binin üzerinde karlılık artışı ve yüzde 10 bini aşan büyüme…

Sermayesi tabana yayılmış bir kooperatif yani üretici şirketi olan Konya Şeker’in başına 1999’da geçen Konuk, elle tutulmayan, gözle görülmeyen her türlü dalgalanmaya açık enstrümanlara mesafeli bakıyor. “Bazen para hareketleri nedeniyle beklenmedik kazançlarımız oluyor. Ancak o kaynaktan gelen kazanç hiçbir zaman ürettiğimiz bir mamul malın satışından elde ettiğimiz kazanç kadar keyif vermiyor” diyor.

Elbette Konuk’un yatırım tavsiyesi de üretmek… İki sektör Konuk’a göre stratejik olarak önem kazanacak: Enerji ve gıda. “Bir milyon dolarla da, 50 milyonla da, 250 milyonla da gıda sektörüne adım atabilirsiniz. İlkiyle küçük, ikincisiyle büyük, üçüncüsü ile koşar adım sektöre girebilirsiniz” diyor.

Konuk’un işe bakışı ise iyimserlik üzerine kurulu: Neden olmayacağını izah etmek yerine, nasıl olacağını düşünmek. Yatırım felsefesini risklerden korkup sinmek yerine fırsatlara odaklanıp büyümek olarak tanımlıyor.

Konuk’un iş ve yatırım hayatına yeni başlayacaklar için iki tavsiyesi var. İlki kişinin ufkunu belli kalıplar ve ezberlerle sınırlaması: “Daha önce ‘birileri yapmadı’ diye bir iş yapılmayacak ya da ‘başkaları o alanda var’ diye o alanda boşluk yok anlamına gelmez. Dünya hep tüketecek ve siz kaliteli ürettiğiniz sürece üretilenin müşterisi olacak.”

İkinci tavsiye ise dünyaya bakış açısıyla ilgili. Konuk’a göre dünyaya riskler ve tehditler penceresinden bakılırsa girişimci olunamaz. Olanlar ise büyüyemez. “Fırsat penceresinden bakarsanız, çok şey görürsünüz” diyor ve ekliyor: “Dünyayı tehdit olarak algılarsanız kendinizi koruma içgüdüsüyle atmanız gereken adımları atamazsınız.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster