BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOpenAI CEO’su Altman: Elon Musk bir pislik olsa da…----

OpenAI CEO’su Altman: Elon Musk bir pislik olsa da…

OpenAI CEO’su Altman: Elon Musk bir pislik olsa da…
11 Eylül 2023 - 17:31 www.finansgundem.com

ChatGPT’nin popülerliği sayesinde artık doğrudan rekabetle karşı karşıya olan OpenAI CEO’su Sam Altman, Elon Musk için ‘pislik’ ifadesini kullandı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artık doğrudan rekabetle karşı karşıya olan Sam Altman, Elon Musk'un bir ‘pislik' olduğunu rahatlıkla söylese de başlangıçta OpenAI için bir ‘yetenek mıknatısı’ olduğunu da itiraf ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk yakın zamanda OpenAI'yle rekabet edebilecek yeni bir girişimi duyurmuş olsa da, çok da uzun olmayan bir zaman önce, artık oldukça ünlü olan ChatGPT ve GPT-4 sohbet robotlarının yaratıcısı OpenAI şirketinin şirketinin kurucu ortağıydı ve kuruluş aşamasında şirkete önemli katkıları oldu. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu hafta In Good Company podcast’inde, Musk'ın OpenAI’deki rolünü anlattı.

İlgi ve yetenek mıknatısı

Fortune’dan Steve Mollman'ın haberine göre, Altman, Musk hakkında şunları söyledi: “Elon kesinlikle bir yetenek ve ilgi mıknatısıydı. İlk günlerde bize süper yardımcı olan bazı gerçek süper güçlere sahipmişçesine bize yardımı dokundu.”

Altman bu ‘süper güçlere’ örnek vermedi, ancak risk sermayedarı Marc Andreessen’in yakın zamanda Musk'ı kendine bir türlü hakim olamayan bir girişimcinin ‘en önemli örneği’ yapan psikolojik özelliklerin ana hatlarını çizdi.

xAI hamlesi

Bu yıl Musk, OpenAI'nin izlediği doğrultudan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmiş ve Temmuz ayında Altman'ın şirketiyle ‘kesinlikle rekabet halinde' olduğunu söylediği xAI'yi piyasaya sürmüştü. xAI'nin tipik Musk tarzıyla asıl hedefinin ‘evrenin gerçek doğasını anlamak’ olduğu belirtildi. Musk, bu amaç uğruna, Google, DeepMind, Microsoft ve kendi Tesla’sından topladığı en iyi yapay zeka yeteneklerini görevlendirdi.

Musk, OpenAI'nin yönetim kurulundan 2018 yılında ayrıldı. Semafor'a göre, organizasyona liderlik etmeyi teklif etti ancak bu teklifinin kabul görmemesi üzerine görevini bıraktı.

Musk’ın endişeleri

Musk’ın bugünkü olası endişelerinden birinin, 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak OpenAI'yi kurmasına rağmen şirketin 2019 yılında Microsoft'tan 1 milyar dolarlık bir yatırım alarak ‘sınırlı kâr’ modeline geçmesi olduğu düşünülüyor.

Musk'un OpenAI ile ilgili mutsuzluğu, bu yılın başlarında şirketin değerlemesinin, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinin ardından hızla artmasıyla birlikte giderek daha açık hale geldi. Bilindiği üzere ChatGPT, tüm zamanların en hızlı benimsenen ürünlerinden biri haline geldi.

Musk Şubat ayında konuyla ilgili yaptığı paylaşımda: “OpenAI açık kaynak olarak oluşturuldu, kar amacı gütmeyen bir şirket olarak Google'a karşı ağırlık görevi görecekti. Ancak şimdi Microsoft tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen kapalı kaynak ve maksimum kâr hedefleyen bir şirket haline geldi” demişti.

O bir pislik

Altman ise OpenAI'nin birçok açıdan alışılmadık bir yol izlediğini kabul ediyor. Microsoft CEO'su Satya Nadella gibi Microsoft ile ortaklığın Musk’ın tanımladığı şekilde olduğuna karşı çıkıyor. Ancak Musk, Mayıs ayında verdiği bir röportajda şunları söylüyor: “Microsoft'un aslında OpenAI'deki liderlik ekibinin sandığından daha fazla kontrole sahip olabileceğinden endişeleniyorum.”

Ayrıca Musk, Mart ayında OpenAI'nin kar amacı gütmeyen bir modelden vazgeçmesinin kendisinin bağışladığı milyonlardan sonra yapılmasından da şikayetçi olmuştu. Musk, “Yaklaşık 100 milyon dolar bağışladığım kâr amacı gütmeyen kuruluşun bir şekilde nasıl 30 milyar dolarlık kâr amacı güden bir piyasa değeri haline geldiği konusunda hâlâ kafam karışık. Eğer bu yasalsa neden herkes bunu yapmıyor?” diye sormuştu.

Daha sonra ise Musk’ın bağışladığı gerçek miktar hakkında şüpheler ortaya çıktı, ancak o zamanlar kâr amacı gütmeyen kuruluşa milyonlarca dolar bağışladığı ortaya çıktı.

Altman'ın Musk hakkındaki sözleri ise kafa karıştırıcı cinsten. Mayıs ayında Altman, Londra'da yaptığı bir konuşma sırasında “Elon'dan neyin mümkün olduğu hakkında bilgi edinmenin süper değerli” olduğunu söylemişti. Ancak son açıklamasında Altman, “Demek istediğim, o bir pislik, onun hakkında başka ne söylerseniz söyleyin; benim kendim için sahip olmak isteyebileceğim bir tarza sahip değil” şeklinde konuştu.

Sam Altman, OpenAI ve ChatGPT’yi kontrolünde tutmak istiyor

 

OpenAI’ın CEO’su: Yapay zekâ şimdilik işinizi çalmayacak

 

'Start-up’ların imdadına OpenAI CEO’su yetişiyor

 

Elon Musk'ın kitabı kripto piyasalarını hareketlendirecek

 

Musk'ın 1 milyar dolar kredi çektiği ortaya çıktı

 

Elon Musk, Kırım'daki Starlink uydularını kapatıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)