Ana SayfaAraştırmaSanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı---

Sanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı

3 / 9
Sanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı
25 Mart 2013 - 15:11 www.finansgundem.com

ÜÇLÜ YAPI DAHA ŞEFFAF, VERİMLİ, SAĞLIKLI ÇALIŞMALI
-Türkiye’de sanat (resim) piyasası ne kadar gelişkin?

Ugur Yegin - Türkiye’de resim sanatı Batı’ya nazaran birkaç yüzyıl geç başladığını da göz önüne alırsak; henüz gelişme aşamasında olduğunu söylemek pek yanlış olmaz sanırım. Türk Resim Sanatı 1800 ortalarında askeri okullar vasıtasıyla başlamış, Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar gelişim göstermiş, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da devlet desteğiyle gelişimini sürdürmüştür. 1980’li yıllardan itibaren de sanat gelişiminin dışında bir sanat piyasasının da geliştiğini gördük. 2000’lerden sonra ise gerek genel ekonomik koşulların iyileşmesi gerekse de enflasyon ve faiz oranlarının düşmesi Türkiye’de resim piyasasının oluşumu için olumlu etki göstermiştir.
Türkiye ekonomisinin büyüklüğü göz önüne alınınca Türk resim piyasasının büyüme yönünde daha çok yolunun olduğunu görmekteyiz.
Türk resim piyasasının büyüklüğü dışında işlevsel olarak gelişmişliğine bakarsak, bu konuda da daha çok yol kat edilmesi gerekiyor. Bu piyasanın ressamlar, alıcılar ve aracılardan oluşan sacayağı gibi olması gereken yapısının daha verimli, daha şeffaf ve sağlıklı çalışması gerektiğini düşünmekteyim. Sacayağını oluşturan her unsurun kendi içerisinde ve diğer unsurlarla sağlıklı bir işlevsellik içerisinde olmadığını görüyoruz. Alıcıların sanat konusunda daha bilgili ve bilinçli olmasını veya bilgili olan kişi veya kurumlarla çalışmasını tavsiye ederim. Sosyo ekonomik koşulların iyileştiği göz önüne alınınca, amatör alıcıların sayısının önümüzdeki dönemde mutlaka artacağını ummak pek yanlış olmaz. Ayrıca mesela İtalyan resim sanatına katkıları olan Medici Ailesi benzeri desteğe Türkiye’de bugüne kadar nadiren rastlamaktayız. Sanata tamamen gönül veren ve sanat eserlerini alıp satma amacı dışında değerlendiren kurumların sayılarının artmasını ummaktayım.
Sanatçılar tarafında ise sanatın değişmez kuralları göz ardı edilmemesi gerekmektedir; özgünlük, sanatın evrensel kurallarına göre olmazsa olmazdır.
Aracı durumda olan galericiler, danışmanlar, uzmanlar ve müzayedeciler ise sanat piyasasının vazgeçilmezleridir. Son dönemlerde özellikle galericilerin rollerinin bazı sanat yatırımcıları tarafından alındığını görmekteyiz; sanatçı gelirlerde sergiledikleri fiyatları adeta daha sonra atölyesinde satışta iskonto için kullanacağı bir baz fiyat olarak kullanmakta; bu da alıcılar tarafında gün geçtikçe daha yaygın olarak bilinmektedir.
Resim piyasasının bu üç saçayağının sağlıklı ve uyumlu çalıştığı zaman gelişeceğine eminim.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster