BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaEuropol'ün suç raporunda "Türk" detayı----

Europol'ün suç raporunda "Türk" detayı

Europol'ün suç raporunda Türk detayı
05 Nisan 2024 - 14:43 www.finansgundem.com

Europol'ün raporuna göre, Türk vatandaşlarının kurduğu veya yer aldığı suç örgütleri Avrupa'da uyuşturucu kaçakçılığı ve para aklamada aktif rol oynuyor. Bu örgütler genelde Belçikalı, Hollandalı ve Alman suçlularla iş birliği yapıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) polis teşkilatı Europol, Avrupa'daki suç örgütlerinin karakteristik özelliklerini analiz ettiği bir rapor yayımladı.

İlk kez bu derinlikte bir çalışma yayımlayan Europol'ün 51 sayfalık raporunda, uyuşturucu kaçakçılığından insan ticaretine kadar birçok suç alanında faaliyet gösteren 821 örgütün iç yapılarına dair kapsamlı bir tablo ortaya koyuldu.

Uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama

Lahey merkezli teşkilatın yayımladığı "AB'deki en tehlikeli suç şebekelerinin deşifresi" başlıklı raporda, Avrupa'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kurduğu ya da yer aldığı suç örgütlerine de değinildi.

Türk vatandaşlarının genellikle Belçikalı, Hollandalı ve Alman suçlularla birlikte, bu suç şebekelerinin merkezinde yer aldığı belirtildi. Bu şebekelerin de ağırlıklı olarak kokain ve esrar ticareti gibi uyuşturucu kaçakçılığı ve para aklama faaliyetlerinde bulunduğu ifade edildi.

Söz konusu suç örgütlerinin faaliyette bulunduğu ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya, İsviçre, İsveç, Kolombiya ve Ekvador da sayıldı.

DW'de yer alan habere göre; Europol raporunda, esrar ticaretine yönelik şebekelerde en fazla Arnavut, Belçikalı, Hollandalı, Alman, İspanyol ve Türklerin yer aldığı bildirildi. Birden fazla uyuşturucu türünün kaçakçılığına yönelik şebekelerde ise Hollandalı, Fransız, Alman, İspanyol ve Türklerin ön plana çıktığı belirtildi.

En tehlikeli örgütlerin yüzde 68'i hem AB'de hem AB dışında faaliyet gösteriyor

Raporda, göçmen kaçakçılığı faaliyetlerinde yer alanların ise ağırlıklı olarak Irak, Moldova, Romanya, Suriye, Türkiye ve Ukrayna vatandaşı olduğu ifade edildi. Faaliyet gösterilen ülkeler arasındaysa Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Türkiye ve Ukrayna'nın ilk sıralarda olduğu aktarıldı.

Europol, en tehlikeli suç örgütlerinin yüzde 68'inin hem AB içinde hem de AB dışında faaliyetlerde bulunduğunu ve varlık gösterdiğini belirtti. En fazla faaliyetin görüldüğü AB dışı ülkelerin Arnavutluk, Brezilya, Kolombiya, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Birleşik Krallık olduğu aktarıldı.

Raporda, en tehlikeli suç örgütlerinin yüzde 6'sının AB dışından komuta edildiğine de yer verildi. Bu bağlamda BAE'nin ön plana çıktığı, bu ülkeyi Türkiye ve Birleşik Krallık'ın izlediği kaydedildi.

Raporda, AB dışındaki tek bir ülkenin vatandaşlarından oluşan suç şebekelerinin ise genelde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Çin, Gürcistan, İzlanda, Nijerya, Sırbistan, Türkiye, Birleşik Krallık ve Ukrayna kökenli olduğu belirtildi.

En yaygın ikinci suç 'dolandırıcılık'

Europol, dolandırıcılığı en tehlikeli suç şebekelerinin en yaygın ikinci faaliyeti olarak tanımladı. Rapora göre, özellikle yatırım ve romantik ilişki dolandırıcılığı gibi suçlara karışan bu şebekelerin faaliyet gösterdiği ülkelerin başında Belçika, Almanya, Hollanda, Polonya ve Portekiz geliyor. Genellikle yaşlı insanların kurban olarak seçildiği bu dolandırıcılık tiplerinde önemli rol oynayan çağrı merkezlerinin ise çoğunlukla Hindistan, İsrail, Türkiye ve Birleşik Krallık'ta kurulduğu belirtildi.

Türkiye'de 'taklit silah' kaçakçılığı arttı

Rapora göre Türkiye, AB'de son dönemde artan "orijinal olmayan, taklit silah" kaçakçılığında da ön plana çıkıyor. Europol, bu silahların genellikle Türkiye'de üretildiğine ve Türk suç şebekelerince AB ülkelerine sokulduğuna inanıldığını belirtti. (Ekonomim)

Sarallar suç örgütü hakkında yeni iddianame hazırlandı

 

Organize suç örgütü çökertildi

 

Organize suç örgütlerine "Mahzen-7" darbesi: 27 gözaltı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)