BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaMilyarderler kendi atom bombasını üretebilir mi?----

Milyarderler kendi atom bombasını üretebilir mi?

Milyarderler kendi atom bombasını üretebilir mi?
04 Mart 2024 - 14:50 www.finansgundem.com

Resmi olarak deneyi yapılan araştırmada, maddi olarak sınırsız gücü olan firmaların bugün nükleer araştırma tesisi kurup atom bombasına sahip olmaya çalışmaları halinde, ilk bombanın ilk 5 yıl içinde kullanıma hazır olabileceği görüldü

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılan nükleer silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

10 yıl önce Pentagon, terör gruplarının veya nükleere sahip olmayan ülkelerin ne kadar çabuk bir şekilde nükleere sahip olma eğilimini ölçmek için bir milyarderlerin nükleer silah üretip üretemeyeceğine yönelik detaylı bir deney yaptırdı. 

Bugün ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça endişe verici. Çünkü buna göre maddi olarak sınırsız gücü olan firmalar bugün nükleer araştırma tesisi kurup atom bombasına sahip olmaya çalışsalar, ilk bombanın ilk 5 yıl içinde kullanıma hazır olabileceği görüldü. Sadece 1 milyar dolarlık bir yatırımla bu nükleer silahın erişilebildiğini söyleyen yazar, serbest ticaret dünyasında uranyumu zenginleştirme, santrifüjleri tasarlama ve tüm binaları inşa etmenin para ile tamamen mümkün olduğunu gördüğünü söyledi. Yani, 1 milyar dolarlık bir yatırım ile 5 sene içinde bir firma atom bombası üretebileceği gibi, bunu kârlı bir şekilde satadabilir. Bu durum nükleer silahların yayılımı için büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Nükleer silahları özel şirketler üretiyor

Dahası, bu girişimciler atom bombalarını, örneğin ABD'nin kendine düşman belirlediği İran veya Kuzey Kore'ye satarsa ne olur? Normalde, geçmişte sadece devletlerin nükleer silaha sahip olmasının bir mantığı vardı çünkü genellike nükleer üretimin bütçesini sadece devletler karşılayabiliyordu. Fakat günümüzde devletlerin sahip olduğu 'nükleer silahları bile özel şirketler üretiyor, bu nedenle bu kesinlikle mümkün' diyor yazar Weinberger.

Öyle ki, örnek verilecek olursa Elon Musk gibi iş insanları uzay teknolojilerinde o kadar ileri gitmiş durumdaki bugün Ukrayna'ya veya Gazze'ye, hatta dünyanın her yerine internet getirebiliyor, ülkeleri uzaya gönderebiliyor. NASA, SpaceX ile çalışarak uzay operasyonlarını gerçekleştiriyor. Bu da savaşların gidişatının değiştirilmesini mümkün kılıyor.

Sadece ABD'nin değil, Çin ve Rusya'nın da büyük güçler olarak önemli şirketlere sahip olduğunu ve büyük değiştirici unsurlar gerçekleştirebileceğini vurgulayan yazar, gelişmekte olan ülkelerin dahi iyi mühendisleri ve ekonomik durumu varsa nükleere erişebileceğinden bahsediyor.

Büyük şirketler şu anlık nükleer işine girmeye hevesli değil

Peki o zaman bu çılgın derecede zengin şirketler, neden nükleer bomba üretip satmıyor? Yazar, en azından şimdilik iş insanlarının bu durumla fazla ilgilenmediğini vurguluyor. Bunun bir sebebi devletler arasında yapılan nükleer silahlarının kısıtlanma anlaşmaları iken, bir kısmı da sektörel sebepler. Örnek olarak Musk kendi nükleer silahını çok büyük ihtimal Kazakistan'daki uranyum madenini alarak yaptırabilirdi, fakat bunun yerine Twitter'ı almayı seçti.

Diğer bir sorun ise, bu tarz bir bomba yaparken tesislerin güvenliği olarak öne çıkıyor. Bu tesisler gizlenebilir mi? Nükleerin güvenliği sağlanabilir mi? Bir sızma veya hata olması durumunda kim, nasıl sorumlu tutulabilir? Bu gibi sorular akla gelirken yazar, böyle bir riski almak isteyen milyarder sayısının az olduğunu vurguluyor.

 

ABD istihbaratı: Rusya uzaya nükleer silah gönderecek!

 

Evin garajında nükleer füze bulundu

 

Fischer: AB'nin kendi nükleer caydırıcılığına ihtiyacı var

 

NATO, nükleer tatbikat yapacak

 

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)