Ana SayfaAraştırmaSanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı---

Sanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı

5 / 9
Sanata yatırım ne kazandırır? İşte yanıtı
25 Mart 2013 - 15:11 www.finansgundem.com

YATIRIMCI SANATÇININ ÖZGÜNLÜĞÜNE, DURUŞUNA, YAŞINA DİKKAT ETMELİ
Bir sanat eserinin değerini hangi etkenler belirliyor?

Uğur Yegin - Bir sanat eserinin değerini çok farklı faktörler etkiliyor. Sanatçının aldığı sanat eğitimi, tecrübesi, aldığı ödüller, sanat kariyerindeki istikrarı, ürettiği sanat eseri adedi vs vs.. Ayrıca alıcıların tercihi de değer üzerinde çok önemli etki yapmaktadır. Alıcıların tercihini neleri etkiliyor dersek sanatçılığın özgünlüğü, sanatçının duruşu, sanatçının belli bir yaşın üzerinde olması çok önemli. Çünkü, kimisi evlenip bırakıyor, kimisi vazgeçebiliyor, kimisinin ilerleyen senelerinde performansı zayıflıyor. Mesela yatırım yapılacak ise mutlaka ve mutlaka belki çok keskin bir çizgi olacak ama belli bir yaşın üstündeki sanatçılara yatırım yapmak lazım. Çünkü, çok genç bir sanatçı, isterse çok yetenekli olsun, bir süre sonra küsebilir, vazgeçebilir, daha farklı dallara yönelebilir ve bu çok uzun bir maraton. Uzun maratonda kalıcı değilse eğer, zaten yatırım aracı olmaktan çıkar. Gönlünüze göre beğenir alırsınız o ayrı bir konu. Ama yatırım aracı demek için uzun vadede bütün ömrünü buna adadığı olgusunun oturmuş olması lazım.
Bir de ikinci kısım var. Okulu bitirdikten sonra bir sanatçının kendini bulması da öyle 3-5 yılda olan bir şey değil. Kendi çizgisini oturtana kadar da zaten o yaşa geliyor. Kendi uslubunu  veya farklılığını bulup kendi kişiliğiyle onu bezemesi lazım. Çok ender de olsa dâhiler de yok değil. Mesela Andy Warhol’un keşfettiği Basquiat. Basquiat,  Amerika’da sokakta yaşayan bir grafiti sanatçısı. Böyle  yetenekler yüzyılda veya elli yılda anca bir tane falan dünyaya gelir. Bunlar içinde de Van Gogh veya Picasso ekstrem yeteneklerdir. Mesela Picasso 10-12 yaşında empresyonist resim bitirmiş durumda. 12 yaşında empresyonist resmin en üst noktasına geliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster