Ana SayfaÖdeme SistemleriMehmet Sezgin’den şok öngörüler---

Mehmet Sezgin’den şok öngörüler

9 / 9
Mehmet Sezgin’den şok öngörüler
06 Şubat 2017 - 15:07 www.finansgundem.com

MEHMET SEZGİN KİMDİR?

Antalya’da doğdu. İlkokulu üç, ortaokulu iki, liseyi de iki yerde okudu. İzmir Atatürk Lisesi’ni ve AFS bursu için gittiği ABD’de Barrington (RI) High School’u bitirdi. 1980-1984 yılları arasında ODTÜ’de okuyup İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Fulbright bursuyla döndüğü ABD’de University of Massachusetts’ten MBA derecesini, Harvard’dan da dersler alarak tamamladı. 

1984 yılında PricewaterHouse’ta danışmanlık göreviyle iş yaşamına başladı. 1985-1988 yılları arasında İnterbank’ta müfettişlik yaptı. 1990′da Pamukbank’ta Bank24 (ATM) bölümünü kurdu. Ardından kredi kartlarına geçerek hem Pamukbank’ın ilk Visa ve Mastercard’larını hem de Türkiye’nin ilk resimli kartlarını çıkardı.

1993′te Europay/MasterCard’ın Türkiye ve Orta Asya ofisini açarak ödeme sistemlerinde bir dizi yeniliğin Türkiye’ye gelmesine öncülük etti. 90 bin kart ve yüzde 9 pazar payıyla aldığı Mastercard’ı 6.5 yıl sonra 14 milyon kart ve yüzde 46 pazar payıyla bırakarak Garanti Bankası’na geçti, Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş’yi kurdu.

İlk çipli kredi kartı, ilk EMV kart, ilk havayolları mil programı, ilk temassız kart, ilk dijital cüzdan gibi yeniklerin yani sıra “Bonus” kartı markalaştıran Sezgin, Garanti dışında 8 bankaya daha Bonus lisansı verdi. Romanya’da da Bonus markasını 3 yılda yüzde 5′lik bir pazar payına getirdi. 1999′da 500 bin kart ve yüzde 6 pazar payıyla devraldığı Garanti’yi 9.5 milyon kredi kartı ve 8 milyon banka kartıyla Türkiye’nin lideri, Avrupa’nın dördüncü büyük kart bankası yaptı.

Mayıs 2012’de Garanti’nin ortağı olan BBVA’nın küresel ödeme sistemlerini biriminin başına getirildi. 67 milyon kart ve 700 bin POS terminalle aldığı 12 ülkeyi (İspanya, Portekiz, Türkiye, Romanya, ABD, Meksika, Şili, Arjantin, Peru, Uruguay, Paraguay, Kolombiya ve Venezuela) 4 yılda 80 milyon kart ve 1.4 milyon POS’a taşıdı. Dünyanın en büyük dijital cüzdanı olan BBVA Wallet’ı İspanya, ABD, Şili, Meksika ve Türkiye’de 3.5 milyon kez indirterek önemli bir mobil ödeme dönüşümüne imza attı.

Garanti Ödeme Sistemleri’nin eş yönetim kurulu başkanı görevini sürdürürken, BKM ve Mastercard Avrupa yönetim kurulu üyeliklerini de üstlendi. Bir dönem Kredi Kayıt Bürosu’nun ve Bankalar Birliği Risk Yönetim Merkezi’nin yönetim kurulu başkanlığını da yaptı.

Çok okuyan, çok gezen, vakit buldukça tenis oynayan Mehmet Sezgin, şu sıralar Bonus’un hikayesini İngilizce “Book of Bonus” adıyla yazmaya çalışıyor. Sezgin’in iki oğlu var. Ancak onlar babalarının izinden gitmemiş. İkisi de sinema, yapımcı-yönetmenlik eğitimi almış. Biri BKM’de yurtdışına film ihracatı konusunda görev yapıyor. Ama bu Bankalararası Kart Merkezi değil, Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kısaltılmışı olan BKM. Diğeri ise Paris’te, Fransa’nın en büyük film montaj stüdyosunda çalışıyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ertuğrul Kale 07 Şubat 2017 16:41

    Mehmet Sezgin'e ulaşmak istiyorum,. Bir projemle patent sürecindeyim .görüşme ihtiyacındayım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim, teşekkürler

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster