BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKullanılmayan kredi kartları için doğru karar nedir?----

Kullanılmayan kredi kartları için doğru karar nedir?

Kullanılmayan kredi kartları için doğru karar nedir?
20 Mart 2024 - 18:13 www.finansgundem.com

Uzun süredir kullanılmayan kredi kartlarını kapatmak doğru bir tercih gibi görünüyor olabilir. Ancak aceleci davranmadan önce kendinize sormanız gereken birkaç soru var

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artık kullanmadığınız ve gelecekte kullanmayı planlamadığınız bir kredi kartınız varsa, bu kartın geleceği hakkında bir karar vermeniz gerekecek. Özellikle de kredi kartı hesabınızı kapatmak veya açık tutmak konusunda bir karara varmanız gerekiyor.

The Ascent’in haberinde doğru kararı verebilmeniz için kendinize şu beş basit soruyu sormanız tavsiye ediliyor:

1. Kredi kartımın yıllık ücreti var mı?

Bir kredi kartını kapatmak, kredi puanınızın düşmesine neden olabilir. Kartın talep ettiği bir yıllık ücret yoksa, kapatmak için çok az neden vardır. Kartı veren kuruluşun sizin için kartı kapatmadığından emin olmak için bir hatırlatıcı kullanabilir ve yılda bir kez kartı kullanabilirsiniz. Bu sayede, size hiçbir maliyeti olmayan kartın kredi puanınıza zarar vermesinden de kaçınabilirsiniz.

2. Kart ücretini düşürebiliyor musunuz?

Kartın bir yıllık ücreti varsa kartı veren kuruluşu arayabilir ve kartın seviyesini düşürüp düşüremeyeceğinizi sorabilirsiniz. Bu sayede yıllık ücretleri nedeniyle pahalıya gelen kartı ücretsiz başka bir kartla değiştirebilirsiniz. Söz konusu yöntem sayesinde kart hesabınız kapalı olarak listelenmez. Kartın sunduğu avantajlar muhtemelen düşecektir. Ancak halihazırda kullanmadığınız bir kart söz konusu olduğundan bu avantajlar çok da önemli değildir.

Kartın statüsünü değiştiremiyorsanız ve bir yıllık ücreti varsa bu ücreti ödemeye değip değmeyeceğine karar vermek için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör daha bulunuyor.

3. Kredi limitiniz ne kadar yüksek?

Bir kartı iptal etmeye veya saklamaya karar verirken kredi limitinizin ne kadar yüksek olduğunu göz önünde bulundurmanız da gerekir.

Kredi kullanım oranı, ödeme geçmişlerinizden sonra kredi puanınız belirlemede en önemli ikinci faktördür. Kullanım oranı kullanılan krediye karşı mevcut kredi miktarıdır. Kredi puanınızın %30’unu oluşturur. Kredi puanınıza zarar vermemek için kredi kullanım oranınızı %30’un altında tutmanız gereklidir.

Kredi limiti çok yüksek olan bir kredi kartını kapatırsanız daha düşük limitli bir kredi kartı hesabını kapattığınızdan daha fazla zarar görebilirsiniz.

Diyelim ki iki kredi kartınız var. Birinin limiti 100 bin TL diğerininse 10 bin TL. 100 bin TL limitli kartı kullanmıyorsanız ancak diğer kartta 5 bin TL’lik borç bakiyeniz varsa 100 bin TL’lik limitli kartı kapatmanız kredi kullanım oranınızı %4’ten %50’ye yükseltecektir.

Herhangi bir kartı kapatıp kapatmamaya karar vermeden önce kredi kullanımınızın nasıl etkileneceğini düşünün. Ayrıca, açık tutmak istediğiniz kart firmalarıyla iletişime geçebilir ve kredi limitinizi artırıp artırmayacaklarını sorabilirsiniz. Bu sayede hesap kapatmanın etkisini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

4. Kartınız kaç yaşında?

Kredi hesabının ortalama yaşı kredi puanınız için bir diğer önemli faktördür ve kredi puanınızın %15’ini oluşturur. Eski bir kredi kartınızı kapatıyorsanız kredi puanınız üzerindeki etkinin yeni bir kredi kartını kapatmaktan daha fazla olacağını bilmelisiniz.

Kredi hesabınız uzun süredir açıksa, bu hesabı kapatmanın kredi puanınıza zarar verip vermeyeceğini ciddi olarak düşünmelisiniz.

5. Yakın zamanda önemli borca girecek misiniz?

Son olarak, önümüzdeki birkaç ayı düşünün ve kendiniz için bir mortgage veya otomobil kredisi alıp almayacağınızı sorun. Eğer böyle bir planınız varsa kredi miktarınızı azaltmak için herhangi bir şey yapmak muhtemelen iyi bir fikir değildir.

Yine de yakın zamanda büyük bir borca girmeyecekseniz puanınızın iyileşmesi için zamanınız vardır. Dolayısıyla, artık kullanmadığınız kredi hesaplarını kapatmak özellikle yıllık ücreti olan kartlar için iyi bir yöntem olabilir.

Kart borçlarını ödemek için en doğru zaman

 

Ortak hesap nedir, nasıl çalışır?

 

Ermenistan'dan Rusya'ya "MIR kart" şoku

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)